Свържете се с нас

Политика

Георги Икономов, кмет на Банско: Преди 8 г. исках да видя подредено и уютно Банско, днес вече това е факт

Публикувано

на

– Г-н Икономов, приключихте втория си мандат начело на общината. Спомняте ли си първия си ден като кмет?

– Не съвсем ясно, но както казват хората – „човек помни не фактите от миналото, а как се е чувствал“. В онези години усещах, че Банско на мечтите ми е безвъзвратно изгубено. Целият град беше твърде шумен, изкуствено лъскав, но в този блясък губеше своята безценна идентичност. Бях спечелил доверието на хората и от този момент носех отговорност пред тях за бъдещето. Исках да видя града подреден, със здрави основи, във видимото на повърхността да си личи, че се полага грижа. Исках Банско да е по-уютно място. Още по време на кампанията обяснявах на екипа си, че ще ни очаква един „невидим“ мандат. Така и стана. Свършихме толкова много тежка работа в периода 2011-2016 г. – изработихме нов Общ устройствен план, публични регулации, изградихме разделна канализация, построихме пречиствателна станция, все неща, които не се забелязват, въпреки че са жизнено важни за правилното развитие на един град. Във втория мандат вече можех и аз да се усмихвам, когато вървя из града, и хората започнаха да се усмихват, като ме срещнат. Усетихме всички, че живеем в наистина приветлив, красив, чист и духовен град, какъвто Банско е в своята същност.

– Посочете няколко важни проекта, които промениха облика на Банско и останалите населени места.

– Вече посочих онези, в които вложихме много средства и усилия, а са невидими. От видимите най-голям отпечатък върху облика на града оставиха изграждането на улиците „Гоце Делчев“ и „Пирин“. Преди дни открихме официално новия мост на р. Глазне, където направихме и подпорни стени, вчера започна облагородяването на градския парк на Банско, където ще има езеро, зона за отдих, ново озеленяване. Преди години обновихме градския парк в Добринище, което хората приеха изключително позитивно. На 16 септември открихме новата учебна година в началното училище „Св. Паисий Хилендарски“ пред изцяло обновената му фасада. С малки и големи стъпки променяме градската среда.

– Туризмът си остава приоритет в развитието на града, ще продължите ли битката за втори лифт и нови писти, така че Банско да не губи туристи заради „отеснялата“ ски инфраструктура?

– Наскоро ми се наложи да отговоря на въпроса „За какво съжалявате?“. И тогава казах откровено, защото винаги съм бил искрен в тази битка – съжалявам за огромните усилия, които вложихме ние – банскалии, за развитието на ски зоните в Банско и Добринище, а се оказаха напразни.

– Явявате се отново пред съгражданите си и искате тяхното доверие за трети път. Какви проекти още трябва да довършите и изпълните, какви ще са приоритетите ви за следващите 4 г.?

– Вече казах пред тях, че няма да обещая нищо повече от това да продължа да работя. Прозрачно, ефективно и амбициозно. Не сам, защото човек сам нищо не може да постигне в този живот. Заедно с моя екип, заедно с всеки, за когото Банско стои над всичко. Програмата за управление и екипа ще представим в понеделник, когато откриваме официално предизборната кампания. В листата за общински съветници имаме, освен досегашните активни съветници, и нови лица. Сред тях е проф. Румен Пандев, който е един от най-известните ендокринни хирурзи в Европа, банскалия по произход и душа.

– Предизборната битка започва, каква кампания очаквате от вашите опоненти, вие каква кампания ще водите?

– Не очаквам от опонентите ми нищо различно от това, на което цялата община стана свидетел през последните месеци. Тяхно е правото да изберат пътя и техниките, с които да воюват. Аз съм спортист от детските си години. Влизам във всяко състезание с една единствена цел – да спечеля. Не се отказвам, но и знам какво е феърплей. Винаги гледам към успеха като към единствена възможност, но не плащам всяка цена за него. Изборите за мен не са битка за власт, а за доверието и усмивките на хората, които всеки ден срещам по улиците на Банско.

– Казахте „Банско на мечтите ми“ в началото на нашия разговор. За финал да ви попитам за какво си мечтаете днес? Сигурно за 28 октомври?

– Следващият месец наистина ще е много натоварен за нас. Знам, че на 28 октомври ще бъдем щастливи. Но дълбоко в себе си мечтая за 15 ноември, когато Зографският манастир в Света гора чества своя храмов празник. Ще отидем за няколко дни заедно с приятели да помогнем на монасите за събирането на реколтата от манастирското стопанство. В Банско имаме сериозни традиции в подпомагането на Зографския манастир, датиращи още от времето на банскалията Хаджи Вълчо, брат на свети Паисий Хилендарски. Човек трябва да има едно място, където остава сам със себе си. Не е тайна, че за мен това е Атон.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

ГЕРБ

На мушката на Байрактарски: Кирил Илиев!

Публикувано

на

Бруталният журналист среща интелигентният политик!

Блиц интервю с човекът, който не се крие и винаги вдига телефона си…

Байрактарски: Здравейте г-н Илиев, преди интервюто с вас, ви предупреждавам, че то ще бъде много директно, ще искам да отговорите на всичките ми въпроси без да увъртете, като политик и да знаете, че то ще бъде публикувано така, както го давате и както го запиша. Редакцията ще съхранява записът до края на следващия мандат.

Илиев: Добре, готов съм. Нали знаете, че аз никога не обещавам, а направо действам, така че предизборни обещания няма да давам. Просто ако ме изберат отново хората ще правя това, което трябва – да работя.

Байрактарски: Ще започна с блиц визитка. Аз задавам въпросите вие отговаряте, но бързо и стегнато без да се замисляте или колебаете? Става ли?

Илиев: Да, давайте!

Байрактарски: години?

Илиев: Набори сме.

Байрактарски: да така е, но аз не крия мойте.

Илиев: 41.

Байрактарски: Семеен статут?

Илиев: Женен.

Байрактарски: Граждански брак?

Илиев: И църковен. От 2006 съм женен за една и съща жена с която съм от 2000 година. Чудесната ми съпруга Даниела.

Байрактарски: Деца?

Илиев: Както и при теб, две – момчета. Давид на 5 и Цветан на 12.

Байрактарски: Автомобили?

Илиев: Два – японски. Хонда на 13 години и Мицубиши на 12.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

0 коментара

коментара

Продължете с четенето

Политика

Гергана Орманлиева

Публикувано

на

Родена през 1984 г. Завършила е публична администрация в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград. Работи като социален работник в Центъра за настаняване от семеен тип на пълнолетни лица с умствена изостаналост в гр. Гоце Делчев. Досегашен общински съветник от БСП в мандат 2015 – 2019 г. Омъжена, с едно дете. Кандидат за общински съветник в Гоце Делчев от листата на Коалиция „БСП за България“

  1. Какво успяхте да свършите в досегашния Общински съвет и кои ще бъдат вашите лични приоритети в Общ. съвет , ако получите доверието на хората?

– През изминалите четири години имахме ясна програма с конкретно заложени в нея параметри.  Като член на Постоянна комисия по европейски, регионални проекти, международно, трансгранично и регионално сътрудничество съм запозната с  проектите, които бяха одобрени и съответно стойността им. Тези проекти обхванаха почти всички сфери – инвестиции в градска среда – улици, подпорни стени, детски и спортни площадки, сгради на образователната и социалната инфраструктура, околна среда, програми за заетост и обучения, енергийна ефективност и др. В общината бяха одобрени и реализирани проекти по европейски програми на стойност близо 30 милиона лева.

Като равносметка, сега Гоце Делчев изглежда така: с благоустроени нови улици и тротоари, санирани блокове, изградени или реновирани детски и спортни площадки. Разбира се, има и още много какво да се прави занапред, но важното е, че в последните 24 години се работи активно, отговорно и с много мисъл за хората в града и селата на община Гоце Делчев. За следващия управленски мандат вече са одобрени и ще започнат да се реализират проекти на стойност над 15 милиона лева. Направеното е видимо за всички и този процес ще продължава.

Ако  отново получа доверие ще работя както и досега в интерес на жителите в община Гоце Делчев,  няма да  пестя сили  и време, за да се случи всичко това, което искат хората и за което поемаме ангажименти при срещите си с тях.

  1. Какво оценявате като постижение на кмета Владимир Москов и екипа му по отношение към младите хора?

Най- голямото постижение са младежките програми за започване на работа в община Гоце Делчев, защото  най – добрия шанс за включване на младите в местното самоуправление е да се създаде възможност за работа в местната администрация. Децата, учениците, младите хора, винаги са били основен приоритет в работата на общината. Тяхното мнение винаги е било търсено и ценено, подпомагани са при реализирането на всяка една добра идея или инициатива. По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се дава шанс на много младежи до 29 годишна възраст да започнат работа. Голяма част от тях остават на работните си места и след края на програмата. Това е изключително важно, защото голяма част от завършилите висшето си образование трудно успяват да се реализират на пазара на труда заради липсата на достатъчно опит. Грижата за децата и младите не е само в подкрепата за тяхната реализация, а и за израстването им. Учебната база в общината е много добра, същото се отнася и за детските градини. Създаде се спортна академия, в която децата могат да спортуват според своите предпочитания в съответния клуб. Изключително добра и полезна инициатива е лятната превантивна програма, която се провежда по време на лятната ваканция. Прави се много и затова не само града, а и селата са живи, има млади хора, които работят и се развиват.

3.Какво е нивото на социалните услуги, които се предлагат в общината и какво още може да се направи в тази посока?

Смятам, че нивото на социалните услуги  е много добро. За всички нас е важно да можем свободно да ползваме услугите от които имаме нужда. Много се работи в тази посока и в последните години се създаде достъпна среда до всички социални услуги, което е водещо за потребителите им.  Изградени бяха асансьори в сградата на общината, читалището, поликлиниката, както и в социалните услуги от Център за настаняване от семеен тип за хора с увреждания. Нашата община може да се похвали с много голям брой и различни социални услуги, които се предлагат и на потребителите се предоставят прекрасни условия. Въпреки това листата от чакащи и нуждаещи се граждани постоянно се увеличава. Затова през следващия управленски мандат ще бъдат изградени 30 социални жилища в бившата казарма, ще има още няколко места за улеснен достъп, след вече изградените рампи и асансьори. Планира се разширяване на програмата за социални асистенти, както и изграждане на хоспис, от който хората в града и общината имат остра нужда.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ