С топла питка, баница и българска боб чорба секретаря на Читалище „Изгрев“ в Баничан,Румяна Джибова нагости японските осиновители на щъркелово гнездо Хироюки и Мария

Японските осиновители на щъркеровото гнездо с видионаблюдението в Баничан ,вчера за кратко посетиха селото.

Те бяха посрещнати и нагостени  с   топла  питка, баница и българска боб чорба от секретаря на Читалище „Изгрев“ в Баничан,Румяна Джибова.На изпроводяк ,Румяна Джибова подари на Хироюки и Мария  домашно приготвен ликьор от вишни.Силно впечатлени от топлото и приятелско послещане в рамките на посещението си в Баничан ,японските  осиновители Хироюки и Мария заедно с председателя на местния клон на Българското дружество за защита на птиците , Димитър Попов посетиха и наблюдаваха с бинокъл  осиновеното от тях щъркелово гнездо и се запознаха с част от дейността на БДЗП, както и с биологичните особености и поведение на белите щъркели. Хироюки и Мария получиха от домакините сертификат за благодарност към оказаното внимание и поетия ангажимент за опазването на „крилатия съсед“. Част от културните символи на с. Баничан.

 

Мария е българка и се запознала с Хироюки докато учи в Япония

Когато двамата разбрали за инициативата за осиновяване на щъркеловите гнезда в Баничан и региона, решили да осиновят гнездо в Баничан

„В знак на уважение към тях, както и на доброто отношение и дружба между България и Япония, ние решихме да им дадем гнездото, което е под постоянно видеонаблюдение,така, че да могат да гледат какво се случва в него.

Хироюки пък ,намери символика в имената на двата щъркела. Изгрев – като страната на Изгряващото Слънце и Пролетка – като красивата Мария.

Вчера ,младият японец научи много за Гоцеделчемския район, за местните традиции, за БДЗП и живота на белите щъркели.Младата двойка за кратко посети и село Брезница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене