Йорданка Христова на Банско Джаз Фест

йорданка христова

Джаз любителите сигурно вече броят дните до 8 август, когато ще стартира най-големият джаз фестивал в България, а именно Банско Джаз Фест.Тези, които са посещавали Банско веднъж, вече знаят, че ги очакват прохладни музикални вечери, световноизвестни звезди и магията на Пирин, събрани на едно в няколко уникални дни и нощи, през които можем да забравим за морето и да усетим истинска наслада в планината.

MySound.bg вече огласи част от участниците във фестивала, но нека ви представим още някои от джаз звездите, които ще имаме удоволствието да послушаме през между 8 и 13 август.

Изненадата за първата вечер е изявата на оркестър София, който тази година празнува 50-годишен юбилей. Известният състав е събрал част от изпълнителите, участвали в него през годините, за да ни поднесат едно приятно пътуване към 60-те и 70-те на миналия век. През оркестъра са минали някои от най-известните поп, джаз и рок инструменталисти и певци като Паша Христова, Кристина Димитрова, Лили Иванова и други. Разбира се, и Йорданка Христова, която ще се ще пее в Банско. Харизматичната вокалистка е поканена за солистка на легендарния оркестър веднага след като завършва в първия випуск на школата за естрадни певци в класа на Милчо Левиев през 1964. „Аз съм една от първите солистки на оркестъра. От оригиналния оркестър, с който започнах да пея преди 50 години, са живи само двама – Косьо Драгнев и Димитър Симеонов-Мончо. За съжаление никой от тях няма да бъде на сцената, но затова пък ще пея с внуците на моите приятели. Синът на Кристиян Платов – Иван, ще свири на кийборд. Познавам повечето от тях, с някои дори сме работили заедно“, обяснява певицата, която е част от бенда до 1967.

Руслан Купенов – китара, Александър Дамянов – китара, Венко Захариев – саксофон, Генчо Въртовски – тромпет, Иван Платов – пиано, Чавдар Павлов – бас, Крум Калъчев – ударни ще акомпанират на примата.

Преди оркестър София на сцената ще излезе една от неоспоримите фаворитки на фестивала –американската дива ЖеСант. Тя започва музикалното си образование още от малка, насочвана от майка си, която също е певица. Нейните музиканти са едни от най-добрите на нюйоркската сцена, свирили с артисти като Глория Естефан, Бранд Ню Хевийс и други. Музикалните стилове, през които минава, са афро бийт, латино, фънк, джаз и всичко помежду тях. Но каквито и пиеси да ни е подготвила, знаем, че ще дойдат от душата ѝ и ще се насладим на музика от класа, долетяла директно от Голямата ябълка.

Старт на феста на 8 август ще дадат Камелия Тодорова и Брас Асосиейшън комбо. Певицата ще бъде съпроводена от Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Борислав Петров – барабани.

Третата вечер в светлината на прожекторите излиза уникално дуо – Аксел Цвингербергер (Axel Zwingenberger)и Кейто Сайто. Прочутият немски пианист – един от най-големите майстори на буги-вуги вече 4 десетилетия, ще посети Банско за пореден път с безкрайния си ентусиазъм и удивително чувство за ритъм. Кейто Сайто – първият японски буги-вуги пианист, е легенда в Азия. Той посети България само преди няколко месеца за специален концерт с цигуларя Васко Василев. Изпълнението на двамата виртуозни пианисти да бъде запомнящо се, най-малкото заради факта, че на сцената ще бъдат поставени два рояла.

След тях е изявата на гръцката банда Др. Водкатини. След невороятното представяне на сънародниците им The Speakeasies Band преди 3 години, очакваме много от гръцка страна, но е малко вероятно да останем разочаровани. Бандата съществува от края на 90-те години и е покорила много фестивали и клубове с лежерния си фънк-соул-джаз ритъм. От онзи, който предизвиква лудо парти на която и да е сцена. Именно това е накарало организаторите да сложат сложат Др. Водкатини последни в афиша за вечерта.

А черешката на предпоследната вечер пък ще бъдат познатите на всички Дърти Пърчис, заедно с уникалния глас на вокалистката Амалия. Горещата клубна банда ще вдигне на крака публиката с кавъри на легенди като Куул Енд Дъ Генг и Принс, а и със свои авторски парчета. Амалия, която бе беквокалистка на покойния вече Робин Гиб от Би Джийс, ще покаже гласовите си способности, интерпретирайки парчета на велики рок дами.

Много музикални торти с черешки върху тях обещава Банско това лято.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене