Внимание!!!!“Синьо кадифе“ – дрогата мутант за 20 лева! Кристали, които водят до смърт

Новите дизайнерски дроги, заместители на най-популярните незаконни наркотици, се продават свободно на пазара у нас.

„Съвременните психоактивни вещества (ПАВ) са повече от 250-300 и не може да се смогне с вкарването им в забранителния списък за употреба. Увеличава се периметърът на търговските похвати, които минават през тъмната страна в интернет и се продават чрез DHL-пратки като соли за вана, ароматизатори за стая, растителни торове и в най-популярната форма като чай“, коментира пред „Труд“ д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции“ в Община Варна.

 

ГМО заместителите на марихуана, кокаин, амфетамини, се продават като легална алтернатива на незаконните дроги. Те не се поддават на стандартните тестове, които използва полицията, не ги надушват и обучените кучета.

 

„Половината от тези заместители водят до смърт при свръхдоза, защото никой не знае от какви химически съединения са забъркани. Вече фатални случаи има и в България“, казва той.

 

Според експерти отровата води до агресия. Наричат я „Синьо кадифе“ и „Ванила скай“ и кара потребителите си да бъдат крайно агресивни.

 

Химичният състав на веществото е такъв, че позволява то да се внася съвсем легално през границата – като соли за вана.

 

Бяло вещество, което е под формата на кристали, може и да е прахообразно и се ползва така, както кокаинът и амфетамините. Действието му върху мозъка е много драстично и наркозависимите стават стават неконтролируеми.

 

Една доза се продава за около 20 лева. Действието трае до 30 мин. и причинява халюцинации. Може да предизвика и желание за консумация на човешка плът.

 

Новата дрога може да причини и спиране на дишането, инфаркти и инсулти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене