Прокопиевото общество и битката им с Иван Гешев

Така и не стихва трагикомичната истерия на Прокопиевата “Демократична България” срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.

Припомняме, че единодушно всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС издигнаха кандидатурата на Гешев за наследник на сегашния обвинител номер 1 Сотир Цацаров. Този безпрецедентен акт среща ожесточен отпор сред Прокопиевото общество, което както знаем претендира да говори от името на цялото българско общество.

Горепосочената група е разпростряла метастазите си на всички нива в държавната тъкан – политика, медии, съдебна система, университети, НПО сектор. За каква точно част от държавата става дума видяхме добре на последните евроизбори.

Политическият субект, който обединява всички структури на Иво Прокопиев спечели едва 6% от вота на българските граждани. Повтаряме – 94% от българите не желаят да се идентифицират с мнението на подсъдимия олигарх. Тях не ги интересува фактът кого харесва или не харесва Прокопиев. Те мислят различно от онези, които неистово желаят да наложат мнението си на цялото общество.

А тяхното мнение е, че Иван Гешев не трябва да бъде избран за главен прокурор. Нищо, че цялата професионална гилдия застана зад него. Нищо, че именно Гешев вкара зад решетките мутри с милиарди. С негово име се свързва и най-големият рушвет, с който е хванат корумпиран властимащ. Същият в последствие получи присъда от 20 години на първа инстанция (кметицата на “Младост”).

Заместник-главният прокурор в прав текст каза, че работата на прокуратурата е насочена към обикновения българин. За да получават гражданите по-високи доходи, трябва държавното обвинение да пресече схемите от Прехода.

И прокурорите си вършат работата добре. Неслучайно сегашното ръководство на прокуратурата е сочено за пример сред всички чужди партньори – от Вашингтон през Брюксел до Москва. В чужбина виждат действията на Цацаров, Гешев и техните колеги.

Вижда го и Еврокомисията, която в края на миналата година каза, че скоро ще падне мониторингът – основно в резултат от работата на обвинението. Виждат го и подсъдимите бизнесмени. Затова и инвестират десетки милиони за битка срещу кандидатурата на Иван Гешев. Който всъщност предвиди това. Сам каза, че ще се купуват медии, магистрати и политици. Че кампанията ще бъде мръсна и кална.

Това, обаче, значи и друго. Че бандитите с нечиста съвест се страхуват. И от Гешев, и от народа. Защото знаят добре три неща. 1. Не всички магистрати са склонни да се продадат срещу два гранта. 2. Народът е далеч по-склонен да чуе казаното от Гешев, а не от Лозан Панов (Между другото – защо според “Прокопитата” Гешев няма право на политически изказвания, а Панов има?) 3. 94% от българските граждани не са с тях.

6% не е цялото общество, г-н Прокопиев.

А това именно е протестът на “Прокопитата” срещу Гешев. Протест на Прокопиев срещу законността, срещу върховенството на закона, срещу държавността и институциите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене