Ако Полфрийман беше руснак или сърбин, пак ли щяха да го защитават?

И на децата вече ясно защо някои протестират срещу Гешев

В понеделник стана ясно, че до два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Това е максималният срок, в който ВКС трябва да се произнесе по случая.

В пледоарията си адвокатът на австралиеца направи опит да манипулира съдиите от ВКС, като ги призова да „помислят за последиците“ от решението си по искането на Сотир Цацаров за възобновяване на процеса, дори предрече, че ще създадат хаос, ако уважат искането на главния прокурор.

Да приемем хипотетично, че Джок Полфрийман не беше австралиец, обучаван в специални военни части на НАТО-вска армия, а руски или сръбски гражданин, например, обучаван от „Вагнер“ или други подобни формирования.

Щеше ли т.нар. демократична общност и т.нар. „български“ Хелзинкски комитет в такъв случай да номинират хипотетичния славянски Джок за Човек на годината и да го защитават така яростно? Щяха ли да застанат да „бранят демокрацията и човешките права“ до такава степен, че дори изобщо да отрекат вината му по постановената присъда? Щяха ли да правят протест пред национална медия и СЕМ щеше ли да се занимава с тази медия, за да може от ефира ѝ да се чува само „правилната“ позиция?

Едва ли. Но наред с това изниква и въпросът защо дни преди избора на нов главен прокурор съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева взимат решението за предсрочното освобождаване на убиеца? Защо не го направиха миналата година, например? Мотивите им пак щяха да са същите.

Но номинацията на Иван Гешев им идва идеално, за да привлекат вниманието на обществеността, да си намерят идеалния повод за протест и да бъдат чути в международни институции как прокуратурата на Цацаров и Гешев тъпче съдии, като им отправя искане за възобновяване на процеса. Впрочем, упражнение в тази насока направиха при убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. И тогава се огласиха писма до Венециански и Европейски комисии как „лошата“ прокуратура прикрива „мафията“, след което се оказа нещо друго и изведнъж случаят притихна.

И на децата вече им стана ясно, че борците за правов ред и демокрация всъщност за борци за грантове. Някак тихо мина денят на отворени врати миналата седмица във ВКС, където ученици от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика питаха Лозан Панов дали има случай на произнесени от тях присъда или решение, за което съжаляват човешки. И дали се влияят съдиите от статии и медийни публикации. И видимо не са получили ясен отговор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене