Без категория

Закриват БОРКОР

Цветлин Йовчев

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР ще бъде елиминиран. Той се закрива и става звено към Министерски съвет със силно съкратен щат. Решението ще бъде взето от правителството този месец, предаде „Дарик“. 

„12 от командированите от МВР служители ще се върнат обратно в полицията и няма да работят в БОРКОР”, обясни за „Стандарт” шефът на центъра Бойко Великов.

За решението се разбра от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в сряда, който коментира пред журналисти, че не е подновил заповедта си за командироването на общо 38 служители на МВР, работещи досега в звеното.

„До този момент не мисля, че видяхме сериозни резултати от БОРКОР. Функционирането и съществуването в този формат на БОРКОР не мисля, че е много удачно. Изразходвани са изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни”, обясни Йовчев.

„При всички положения не мисля, че тези ресурси, които към момента се изразходват, можем да продължим да отделяме такива средства, без да имаме насреща сериозни резултати. От тази гледна точка към момента не мисля, че тези служители трябва да продължат да работят командировани в една структура, която не дава необходимите резултати“, добави шефът на МВР с уточнението, че предложението за закриването на структурата е готово и ще бъде направено, но не е ясно дали за това ще има време предвид скорошната оставка на правителството.

Според него „не е добър моделът, в който служители на МВР, ДАНС или друга институция, са командировани в БОРКОР. В един такъв модел тези хора са на двойно подчинение и реално контролът върху тях и тяхната дейност е силно занижен“.

Очаква се решението на кабинета да бъде взето на едно от оставащите три заседания. То трябва да бъде внесено от Йовчев и гласувано от министрите. След окончателното трансформиране на центъра ще стане ясно и дали шефът на институцията Бойко Великов ще запази мястото си. Службата беше създадена по времето на правителството на ГЕРБ и бе оглавена от Румен Миланов. По-късно поста поеха Елеонора Николова и Бойко Великов. Институцията беше направена по германски модел и със средства, отпуснати от Берлин.

Правителството на БСП и ДПС имаше намерение да закрие БОРКОР още в началото на мандата си, но скоро отхвърли тази идея. В началото на септември м.г. управляващите обявиха намерението си да закрият институцията и да съкратят част от персонала й с цел намаляване на разходите. И тогава обаче тази идея не бе осъществена на практика.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене