Свържете се с нас

Таблоид

Гений от Пирдоп на девет години – с 38 медала по математика

Публикувано

на

Йордан Стоянов е само на 9 г., но вече е натрупал над 38 медала и призови места от състезания по математика. Талантливото момче е успяло да грабне 25 златни, 8 сребърни и 5 бронзови отличия. Йордан е III клас в началното училище „Тодор Генчев Влайков“ в Пирдоп.

 

 

 

През февруари, в конкуренцията на над 3000 деца, Йордан грабва златото от московската олимпиада за малки ученици. Нещо повече той влиза в топ 5 и печели първи приз за най-висок резултат заедно с деца от Русия и САЩ, пише glas.bg.

„Това бе най-трудното състезание, защото задачите бяха много различни“, разказва Йордан.

 

През април пък завоюва златен медал от тайландското международно математическо състезание – ТИМО 2019 г. в Пукет. Но успехите му не спират дотук и в края на август си тръгва със златен медал и купа World Star за най-висок резултат от финалния кръг на Hong Kong Internacional Matematikal Olympiad – HKIMO – 2019. Отличието печели в конкуренцията на 1500 деца от 16 страни – Филипини, Малайзия, Индонезия, Украйна, Тайланд, Япония, Австралия и др.

 

Йордан има 2 часа, за да реши 30 задачи от 5 области на математиката – аритметика, геометрия, логическо мислене, комбинаторика и теория на числата.

 

„Най-трудна беше геометрията“, разказва Йордан. Причината е, че в задачите има фигури, които се изучават в VI клас. Той обаче успява да ги реши с упоритост и логическо мислене.

 

Разбира, че е добър по математика, на 4 г. „Бяхме на плаж, а наши семейни приятели ме накараха да реша задачи с двуцифрени числа наум. Те си мислеха, че си ги решавам преди това в хотела“, спомня си Йордан.

 

„Впоследствие способностите му се развиха и започна да събира трицифрени числа, четирицифрени и така в предучилищна Йордан свободно събираше шестцифрени числа“, разказва баща му Емил Стоянов, който е лекар.

 

„Не можехме да преценим сами дали е добър и затова го заведохме на уроци в СМГ“, допълва майка му Евгения. И така на 6 г. Йордан отива на първото си състезание – коледното математическо, където без подготовка успява да спечели бронзов медал.

В училище за него няма труден предмет, но математиката и музиката са му скучни. Йордан иска да има и допълнителен час само за четене.

 

Той не се задоволява само с успехи в математиката. Има още много и разнородни интереси- пее във вокалната група на родното си училище, но и ходи на уроци при Милица Божинова от „Фамилия Тоника“. Танцува и народни танци в детски танцов състав „Средногорче“, свири на пиано, тренира карате и участва в курс по роботика.

 

 

 

Освен всички тези интереси момчето се е записало и на ментална аритметика. Там негов учител е Георги Георгиев, който е световен шампион. Той го учи да решава наум, при това за секунди, умножение на трицифрено по трицифрено число.

 

Любимата му книжка е „Дневникът на един Дръндьо“. „На героя му се случват много смешни случки, както на мен“, казва още Йордан.

 

С двама негови приятели – Алекс и Марти, искат да напишат и издадат собствена книжка с приключенията им догодина.

Лятото обаче прекарва в игри с приятели. Обича животните и иска да има свое куче.

 

„Ще го извеждам в 6 часа сутринта, тогава все пак нямам математика“, каза още Данчо.

 

Засега времето му не стига да се запише на плуване, тенис на маса и спортни танци. Като порасне мечтае, да стане професор по математика, IT специалист и актьор.

 

„Ще ми стига времето и за трите – ще имам едно представление на ден, сутрин ще водя уроци, а следобед ще е програмиране“, реди отсега задълженията си малкият Йордан с големите мечти.

коментара

Таблоид

Голям и пореден курбан събра стотици жители на община Хаджидимово в местността „Света Петка“ край Петрелик

Публикувано

на

Голям курбан за поредна година, днес отново събра стотици жители от хаджидимовското село Петрелик и населените места от общината и региона в местността „Света Петка“ край Петрелик.

Организатор на събитието е бившият кмет на село Петрелик Петър Дамянов по чиято инициатива през април 2016 година бе издигнат 15 метров светещ кръст в същата местност и където е построен и малък параклис.

Курбанът бе приготвен и осветен и раздаден на място, след което празникът продължи с музика и дълги хора. Щедрото ноемврийско слънце и топлото време  дни преди големият християнски празник Димитровден, позволи много хора да посветят неделният ден на хубавият празник в местността „Света Петка“ край село Петрелик.

Инициативата за издигането на 15 метровият кръст на бившия кмет на селото, Петър Дамянов се родила след пророчески сън, в който му било казано, че  трябва да се издигне кръст в местността „Света Петка“ край Петрелик. Така около Петър Дамянов, след като споделил съня си и намеренията си, без колебание се заформя голяма група от ентусиасти, които изпълняват до край пророческия сън на бившия кмет на село Петрелик, Петър Дамянов.

Според преданията, хълмът, където сега се намира християнският символ е бил обитаван още от древността. Някога на това възвишение е имало махала, от която до днес са останали само гробовете. Освен тях, наоколо има разпръснати танкови съоръжения и прокопи, които показват, че хълмът е бил използван някога и с друга цел. Легенда разказва още, че на това място е била открита икона, но никой не знае къде се намира тя.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Седмокласник от Първо ОУ в Гоце Делчев допуснат до областният кръг на състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език

Публикувано

на

Седмокласникът Иван Бусаров от Първо ОУ Св.Св. „Кирил и Методий“ в Гоце Делчев е един от малкото участници, допуснат до областен кръг на състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език. Иван се представи впечатляващо на областния кръг, проведен вчера.

Поздравления за Иван, неговите родители и г-жа Динева иззказаха от ръководството на елитното училище в Гоце Делчев и пожелаха успешно представяне и на областният кръг на състезанието на Иван Бусаров.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ