Бури и градушки в Гърция днес и утре

Националната метеорологична служба на Гърция издаде предупреждение за очаквани в понеделник и вторник бури, придружени с проливни дъждове и гръмотевици, както и градушки, съобщава в. „Катимерини“.

 

Лошото време ще обхване първо централна Македония, Тесалия и Спорадските острови, след което ще се разпространи и към Йонийските острови, Епир, западната и източната континентална част на Гърция, полуостров Пелопонес и остров Евбея. В столицата Атина също се очакват дъждове и гръмотевици.

 

 

Времето на Цикладските острови, източната част на Егейско море и Додеканезите също ще се влоши, като по-силни бури се очакват в централна Македония, източна Тесалия, Спорадските острови и северната част на остров Евбея. В Егейско море в понеделник и вторник се очакват ветрове от седма степен по скалата на Бофорт. През почивните дни жителите на йонийския остров Кефалония се бориха с последиците от наводнения, причинени от проливните дъждове в петък, съобщава още в. „Катимерини“.

 

Неуточнен брой животни и автомобили бяха отнесени от придошли води и кални свлачища в петък през нощта в село Нифи, близо до столицата на Кефалония – Аргостоли. Специализирана техника разчисти вчера пътищата, за да може да започне работа по възстановяване на засегнатите от наводненията къщи и улици.

 

Не е постъпила информация за пострадали хора в резултат на лошото време, посочва вестникът. Проливните дъждове и градушките от петък нанесоха щети на посеви в Тесалия и други части на централна Гърция. В Маркопуло, източна Атика, е валяла градушка с големината на топка за голф. Националната обсерватория в Атина е регистрирала в петък около 27 000 гръмотевици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене