Урок по родолюбие в СУ „Никола Вапцаров“ с Искрен Красимиров

Почти месец преди Деня на народните будители учениците на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово проведоха иновативен урок – спектакъл с личност, преобразяваща се в образа на Христо Ботев, Захари Стоянов, Васил Левски и мн. други, без които може би България нямаше да я има. Макар да преминаха два много важни  национални празника, без които България нямаше да е такава, каквато е днес – 6 септември – Деня на Съединението и 22 септември – Денят на независимостта, това образователното шоу събуди духа на хаджидимовските ученици.

За първи път на екрана и на сцената чрез него оживеха всички български национални герои в рамките на филмово-театрален спектакъл. В рамките на един учебен час те всички заедно – малки и големи зрители видяха най-доброто от филмите за Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Левски, Райна Княгиня, Георги Бенковски, Захарий Стоянов, Иван Вазов, Христо Ботев и Освобождението на България. Уникалното образователно шоу е замислено и се реализира от един млад родолюбец, който е от скоро преподавател в НБУ по документално кино, а от 1 октомври започна да обучава и студентите в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Това е режисьора и основателя на „НЕзабравимата България“ – Искрен Красимиров.  Посланията на неговите филми и спектакли са адресирани предимно към младите хора: учениците, чрез неговите уроци по родолюбие и студентите с лекциите му в НБУ и ЮЗУ. Той казва: „Днешните млади хора са бъдещето на България и именно на тях искам да предам знанията ми в областта на историята и киното, както и моята голяма любов към нашата Родина – България!“.

Децата, учителите и гостите се развълнуваха изключително много от това иновативно шоу. В еуфорията на урока всеки един от присъстващите си припомни историята, борците за свобода и се замисли какво значи да бъдеш българин. Истинската емоция и любопитство на децата събуди автентичната униформа, в която бе облечен Искрен Красимиров. Униформа, която са носили бележити българи, защитавали честа на родината в различни периоди на националноосвободителните борби.

Освен стихотворения и разкази за Ботевата чета, децата изгледаха откъси от филмите на режисьора за великия българин. „Нека се гордеем с истинската история и с героите, извоювали свободата ни. Бъдете здрави и се обичайте!“- това бе заръката към учениците на режисьора Искрен Красимиров в края на урока по родолюбие в хаджидимовското училище.

Тази инициатива бе по идея на Надежда Попадинова, която изпрати първокласник тази година в хаджидимовското училище. Тя организирана срещата, а общината в Хаджидимово я обезпечи финансово. По време на организацията г-жа  Ппадинова получи съдействие от д-ра на училището – г-жа Вангелия Петрелийска и старши учителя по БЕЛ Заприна Глушкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене