Свържете се с нас

Разследване

Ексклузивно! Утре бившият кмет на Гърмен, Ахмед Башев застава пред Специализираният съд с обвинение за безстопанственост и причинена шета в размер на 3 027 144 лева

Публикувано

на

Утре, Специализираният съд в София привиква за първо заседание  бившия кмет на община Гърмен срещу когото е повдигнато обвинение за безстопанственост и нанесена щета в особено големи размери ,а именно за 3 027 144 лева с ДДС.

Специализирания съд утре ще даде  ход на делото относно повдигнатото обвинение според което  на 09 септември 2005 г. след обилен дъжд от четвъртокласен път село Огняново – село Рибново се свлекли скални маси и камъни. Пътят станал трудно проходим, а обслужването на жителите на селата Рибново, Осиково и Скребатно силно затруднено.

 

Тогава Башев назначил комисия, която да оцени щетите, включително да изготви необходимите документи и предложение за изграждане на алтернативен път. Комисията решила, че е наложително изграждане на път между селата Рибново, община Гърмен и Осеново, община Банско, с дължина от 11 км. Било изготвено искане за финансиране.

 

Искането било изпратено до председателя на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет. Към него била приложена количествено-стойностна сметка с включени земни и пътни работи (баластрови настилки, водостоци и подпорни стени). Общата й стойност възлизала на 905 425 лева.

 

Към периода юни 2010 г. от МС предоставили 17 435 268 лева за строеж на път от село Осеново до село Рибново.

 

Според прокуратурата Башев не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество. При стартирането на процедурата по изграждане на обекта обвиняемият подписал договор за строителство, като представител на възложителя община Гърмен, без да е била уговорена цената на включените в предмета на сделката строително-монтажни работи (СМР).

 

Той допуснал изпълнителят по договорите за строителство и анексите да работят без да има издадено разрешение за строеж и сключени договори за авторски надзор/контрол с проектантите. Такова било издадено от областния управител на Благоевград едва две години и половина след започване на строителството на обекта.

 

По време на строителството и с цел избягване на участък, в който не било възможно изграждането на серпентина, по предложение на изпълнителя била извършена „актуализация“ на работния проект. Проектът за промяна не бил разгледан от областния експертен съвет по устройство на територията. По този начин никой не е контролирал съответствието на извършваното строителство с проектните предвиждания (вкл. в частта им за вида и обема на нужните СМР).

 

При това положение обвиняемият Башев подписвал платежни документи за превод на целеви средства за извършени в нарушение на закона СМР.

 

От страна на бившия кмет на община Гърмен не била създадена нужната организация за ефективен инвеститорски контрол от страна на представителите на възложителя и за своевременен, точен и пълен строителен надзор от избран за това изпълнител.

По това обвинение законът предвижда до 8 г. затвор.

В момента , скандалния кмет на община Гърмен отново е кандидат за кмет на общината, и е решен да се бори за доверието на гърменлии за да се върне на  поста . Ахмед Башев е вече бивш член ,кмет, и депутат от ДПС , наскоро централното ръководство на партията на Ахмед Доган , официално изключи  от Централният си съвет , и общинското ръководство скандалния Ахмед Башев който за предстоящият местен вот бе издигнат за кандидат кмет на община Гърмен от Коалиция „Ние Гражданите“.

коментара

Разследване

Гърци изкараха 6,5 млн. евро с пиратска ТВ от Петрич за цяла Европа, ГДБОП ги хвана

Публикувано

на

Над 6,5 млн. евро за 4 години изкараха двама гърци, въртейки нелегална телевизия от офис в Петрич. Групировката им предлагала услугите си у нас, Гърция, Италия, Холандия, Франция и Германия.

Двамата другари имали и 2 счетоводни къщи, също ситуиарани в Петрич. Започнало разследване, което обединило няколко държави. Било наблюдавано и координирано от Евроджъст. Тя била еднновременна, а партньор у нас бил отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Били са спрени над 200 сървъра. Разследващите ударили и парите на групата, като спрели над 150 PayPal акаунта, на които пиратите получавали плащанията от таксите. От 2015 г., когато започнали, досега са натрупали над 6,5 млн. евро.

Гърците предлагали слуги за плащане за гледане, подобни на предлаганите от Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon и Infinity в различни държави членки и други страни. Те се сдобили с последния сотуер за подобно излъчване и дори постоянно го обновявали. Пуснали и няколко станции за препредаване със специални сървъри, за да се деактивира разшифроването на оригиналните програми и да се генерира незаконния IPTV сигнал в нарушение на Закона за интелектуалната собственост. Групата предлагала много широк каталоги откъм съдържание, имало и опция за добавяне при поискване на много ниска цена. Незаконните печалби после са прехвърляни в чуждестранни банкови сметки.

Общо са били идентифицирани 22-ма, съпричастни към схемата. Те са заподозрени в извършване на мащабни измами, киберпрестъпност и пране на пари.

У нас, няма задържани, но са затворени офисите в Петрич, от които се е случвало разпространението на пиратското съдържание. Именно българските власти дали и именат ана гърците, които били хванати в родината си. У нас, освен отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП, е имало и 4-ма командировани италиански полицаи. Дейността на бандата е наблюдавана от антимафиотите 6 месеца. Бандата не е предлага интернет.

Това е втора акция срещу ТВ пиратството в последните месеци. В началото на пролетта бяха спрени няколко пиратски оператора в цялата страна.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Разследване

Срам и позор! Вижте какви хора се борят да влязат в местната власт на Банско!!!

Публикувано

на

Лазар Иванов Икономов – Лазарчето е роден през 1911 г. в Банско. Имал е двама братя. Бил е много добър приятел с Никола Вапцаров, с който кандидатстват заедно в морското училище във Варна, но приемат само Вапцаров. Лазар Икономов става учител, а по-късно чиновник – секретар в общината в Банско.

Бил е общественик и е свирил много добре на цигулка. На 33 години е арестуван, заедно с още 8 души, веднага след 09.09.1944г. и убит без съд и присъда. Те са завързани по трима с бодлива тел и убити с кирка в гърба. Заровени са в бивша шумкарска землянка в Лошинското дере без погребение. По-късно разкопан и разпознат по златните зъби, които имал. Жена му е Зорка Икономова. Имат две деца – Цвятко Икономов – роден през 1932г. и Здравка Икономова – родена през 1939 г. Цвятко Икономов е изпратен за превъзпитаване още 14-годишен в Богданов дол, защото тормозел комунистите с въпроси, къде е гробът на баща му Лазар Икономов. Заедно със семейството си живеел в едноетажна къща, построена от самия него, намираща се на днешната улица „Пирин“ – родната къща на кандидата за общински съветник Тодор Тренчев. След като е убит, семейството му е изселено в Дряново, а по късно се преместват в Габрово, а имотите му са разграбени. Отнета е и къщата му заедно с дворното място, които стават собственост на Иван Тренчев първи бригадир в ТКЗС и брат на известния активист на БКП в Банско Милуш Тренчев (Дуото), участвал активно във възродителния процес и дядо на кандидата за общински съветник от ПП „Воля“ Тодор Тренчев. Въпросът , които си задават банскалии е, как и от кого Иван Тренчев придобива къщата, след като Лазар Икономов е убит, а семейството му е изселено? Дъщеря му води дълги години съдебни дела срещу Тренчеви за връщане на бащината си къща. Хората в курортния град се питат, с какви очи наследниците на червените убийци се кандидатират за съветници и пропагандират за свобода и честност, а всъщност са дълбоко свързани с едни смутни и срамни времена, в които човешкият живот не е значел нищо.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ