Чакаме инвестиции от ОАЕ във високите технологии и транспорта

Обменяме опит в сигурността и борбата с тероризма

Инвестиции от Обединените арабски емирства (ОАЕ) в сферите на високите технологии и транспорта очаква страната ни. Това стана ясно след посещението на премиера Бойко Борисов в Абу Даби, където той бе на двудневна работна визита.

Премиерът проведе среща с престолонаследника на емирството шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, който е и заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ. Според Борисов имало голям потенциал за емиратски инвестиции у нас в сектори, които биха предизвикали интереса на фирми от ОАЕ, например високи технологии, транспорт, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, туризъм. „Очакваме конкретни стъпки в сферата на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена“, заявил премиерът. По време на разговора си шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян Борисов изразил задоволството си от активизирането на двустранните отношения в резултат от създаденото политическо доверие и общо желание за задълбочаване на сътрудничеството. Премиерът пък изтъкнал, че двете страни играят важна роля в своите региони

и имат сходни виждания и позиции по много международни въпроси. „Заинтересувани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимосвързаност на нашите региони“, отбелязал Борисов. По думите му откриването взаимно на посолства в София и Абу Даби вече давало положителни резултати и улеснявало търговско-икономическото сътрудничество. Според него отлична възможност за продължаване на добрите контакти би било провеждане на първа сесия на Смесената икономическа комисия. Борисов потвърдил и участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай.

Освен икономическото сътрудничество, премиерът акцентирал и върху това в сферата на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма.

Според него двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността. „След последните ни разговори през октомври 2018г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии“, изтъкнал още Борисов. Премиерът подновил поканата към шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да посети България, която визита щяла да издигне отношенията на две страни на още по-високо ниво.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене