Свържете се с нас

Култура

За „Подвигът и другите обикновени неща“

Публикувано

на

Трима наши съвременници – Валери Яков, проф. Михаил Неделчев и Георги Икономов, предприемат едно пътуване назад във времето, за да ни разкажат за най-невероятния исторически факт в нашата история – превземането на Кавала от войводите Михаил Чаков, Пейо Яворов, Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров.  На 27.10.1912 г. 50 000-ят пристанищен град на Егейско море е овладян с хитрост, без нито един изстрел от тях.
За това разказва филмът „Подвигът и другите обикновени неща“, чието обсъждане се състоя в Посетителски-информационен център в Банско, в навечерието на празника на града.
Авторът на филма е Валери Яков – ръководител на Телевизионния център в Благоевград, а сценарист е Красимир Кушев
По думите на проф. Неделчев, това всъщност е филм, който разказва за съвременните аспекти на тези събития –
„Как днес, ние трима съвременници, изминавайки пътя на четиримата войводи и на техните чети, мислим за тези събития. С какво те са актуални за всички нас, какви са посланията им.“
За личните си преживявания по време на заснемането на филмовата лента, за онзи повик на родовата памет, който се вплита в историческия, разказаха пред публиката участниците във филма. За подвига, като нещо необикновено, направен от обикновени хора, за днешните му измерения, както и за най-невероятната военна операция на четиримата войводи, стана дума по време на обсъждането. Започнал от Банско, продължил през Гоце Делчев и Кавала, за да стигне до лобното място на безсмъртния Делчев войвода – село Баница, филмовият разказ, всъщност е едно човешко съпреживяване на онези героични събития, извършени от безсмъртните, които наричали себе си скромно – работници на делото. На сцената в Посетителски-информационен център, след премиерата на филма в Банско, авторът Валери Яков, сценаристът Красимир Кушев и главните герои – професор Михаил Неделчев и Георги Икономов, споделиха, че по време на снимките, между тях се е зародило истинско приятелство и не могат да си представят крайния продукт в друг състав. Горди да извървят пътя на Яворов, те приемат общия си филм за свой звезден миг. На въпроса от публиката в кого от четиримата войводи се припознават създателите на лентата в наши дни, Георги Икономов посочи Христо Чернопеев. „Подвигът и другите обикновени неща“ развълнува всички в залата и бе незаменима част от събитията в чест на празника на Банско.

коментара

Култура

65 години ансамбъл „Пирин“

Публикувано

на

С юбилеен концерт ще бъдат отбелязани 65 години от основаването на Ансамбъл „Пирин“.

Той е под надслов  „Песен в гърло се не спира“ и ще бъде представен в Зала 1 на НДК на 14.10.2019 г. от 19.00 часа.

В програмата са включени едни от най-емблематичните музикално-танцови платна от различни фолклорни области на България. Творците са подготвили и съвсем нова продукция.

Ансамбъл “Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден е през 1954 г. През последните години участията на Ансамбъл Пирин стават все по-многобройни.

През месец април  2019 г. творците спечелиха първо място и на Световния фолклорен фестивал „Майорка“, а през месец юни взеха участие в 24-тото издание на Международния фестивал за изкуства в град Будапеща, Унгария, откъдето се завърнаха с плакет.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Родопчанка влезе в “Гинес” с рекорд за най-нисък глас на планетата

Публикувано

на

Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата е признат на Марияна Павлова от Смолян, пише dunavmost.bg. Тя е дъщеря на обичаната родопска народна певица Христина Лютова.

Условието за рекорда било да започне от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тона, за който кандидатства – си бемол на контра октава. Марияна Павлова отдавна мечтаела за този рекорд.

От пет години живее в Лондон. Преди това в България търсила спонсори, за да осъществи мечтата си, но тук не успяла. Новината дошла късно в четвъртък, след като певицата получила потвърждение от организацията, че е титуляр с най-ниския контраалт в света, информира БНР.

Марияна Павлова е родом от Смолян, дъщеря на великата родопска певица Христина Лютова. На 35 години се изявява на български и чужди сцени. Работила е 16 години в ансамбъл „Родопа“ в Смолян, в „Космическите гласове“, „Драгостин Фолк Национал“, „Големите български гласове“, в камерните формации, квартет „Славей“, Каба трио „Родопея“. Марияна Павлова е „златен глас“.

skafeto.com

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ