Внимание: Удря ни лош вирус! Не си пипайте очите и си мийте ръцете

Ако хората около вас кашлят и кихат повече от нормалното, не се учудвайте! През последните дни страната ни е поразена от риновирус, който е характерен за пролетните и есенните месеци.

„Симптомите са хрема, кихане, кашлица и отпадналост на тялото, но не става въпрос за грип. Имаше такива подозрения от колеги инфекционисти, но изследвахме проби и не доказахме грипен вирус“, коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразити болести.

Риновирусите са добре познати на лекарите, тъй като се проявяват сезонно и причиняват остри респираторни инфекции. Можем да се спасим от тях, като спазваме някои елементарни правила на хигиена.

„Тази инфекция не се предава с пръски въздух и кашлица, а от мръсни ръце. Когато с ръце пипнеш секрет, оставен от друг човек, и после си допреш носа, очите и устата. Затова децата трябва да се възпитават от малки да не си пипат носа, очите и устата и често да си мият ръцете“, обяснява Кантарджиев. Ако нямате възможности често да си миете ръцете, може да ги почиствате с мокри кърпички или гел за ръце. Най-сигурният начин да се предпазите и да не се доближавате до болни хора, които могат да ви пренесат заразата.

Експертът разясни, че преборваме вируса за около седмица, като са изолирани случаите, в които подсмърчането и кихането продължава половин месец. Четири вида грип ще ни атакуват тази зима, обяви Кантарджиев.

„Тe ca двe групи. Cрeщу грип A тoвa ca двa щaмa. „Бризбeйн“ e бившият пaндeмичeн или cвинcки грип. Втрият щaм e „Кaнзac“. Тoвa e грипният вируc, кoйтo бeшe прeди някoлкo гoдини в cтрaнaтa ни. Грипният вируc oт групa Б e c други двa вaкcинaлни щaмa. Тoвa са „Кoлoрaдo“ и „Пукeт“, разказа професорът.

Той допълни, че традиционно пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, така ще бъде и този сезон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене