Оригинална рецепта за родопски пататник

Ина Георгиева

Всякакви видове пататници ще опитате в Родопите – някои ги правят на тиган, други във фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва. Някои добавят много сирене, лук – доста често, пресен джоджен. Има и варианти за пататник с точени кори – в Смолянско съм го срещала най-често. Най-важното, според мен, е да не се разстила дебело, макар че вариантът с кори става доста дебел ( но определено и пълнежът е по-скоро като задушен).

Как се приготвя пататник в тиган:

Продукти за 1 пататник

700 грама картофи

2 яйца

20 грама сирене

1/2 с. л. непълна сух джоджен

1/2 к. л. непълна хималайска сол

60 грама масло

Начин на приготвяне:

Моята идея бе да опитам как ще се получи пататника в керамичен тиган с дебелина около 5 мм и в по-тънък метален тиган, (той се води за палачинки) който е не повече от 2-3 мм дебелина.

От раз прецених, че ще сложа много малко сирене и няма да сложа лук. За второто се колебах много, но най-автентично ми е без него. Исках максимално да се запази вкусът на картофа и да се допълни от маслото и джоджена. Нищо претенциозно.

Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Объркват се със солта, оставят се за пет минути, след което с длани, шепа по шепа, се изстисква водата от тях.

Към изстисканите картофи се добавят двете яйца, нароненото сирене, джоджена.

Маслото се разделя на две. Половината се слага в тигана. Когато се разтопи, с помощта на лъжица изсипваме сместа в него, леко я притискаме и оформяме.

Целта е дебелината да е до около 2 см. Аз направих два – един в керамичния съд с дебелина около 2 см, а в по-тънкия тиган – още един с дебелина 1,5 см.

След около 8-10 минути пържене слагаме върху тигана чиния, която да може да поеме размера на пататника. Поставяме ръка върху дъното на чинията и обръщаме тигана върху нея.

Слагаме другото парченце масло в тигана, изчакваме да се разтопи и приплъзваме към него суровата страна на пататника. Пържим до готовност.

Сервира се топъл и най-често с кисело мляко. Нямах заквасено, така че пропуснах.

И в двата тигана пататниците според мен бяха чудесни. Все пак половинката хареса повече този, който бе с дебелина 1,5 см. А момченцето ни на почти 2 години – и двата.

/jenata.blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене