Свържете се с нас

Култура

Уикенд в Хаджидимово

Публикувано

на

Източник: Instagram / gmarzeff

Автор: Георги Борисов

Не се и опитваме да крием факта, че есента е сред любимите ни сезони. Това, че захладнява обаче, далеч не означава, че трябва непременно да си стоим затворени вкъщи.

Ако така ни е по-уютно, разбира се, винаги можем да се отдадем на мързелив уикенд. Но ако предпочитаме да избягаме от града и дома, почивните дни са идеалното спасение.

Тази седмица сме се спрели на Хаджидимово – китно градче, разположено в Югозападна България на по-малко от 200 километра от София и на около 15 от Гоце Делчев. Трябва да поемем в посока ГПП Илинден и малко преди границата ще видим табела за града.

https://www.instagram.com/p/BBp5FE0MkqW/?utm_source=ig_embed

През 1951 г. селата Горна и Долна Сингартия се обединяват в град, който наричат Хаджидимово. Той носи името на българския революционер и социалистически деец Димо Хаджидимов.

Отправяме се натам, защото определено има какво да се види, а и неимоверно ще презаредим батериите. На висок хълм над града е разположен манастирът „Свети Георги“. Отдалеч можем лесно да го сбъркаме с дворец, защото камбанарията с часовник напомня на ренесансовите дворци в Италия.

Манастирът „Свети Георги“ се нарежда на трето място по големина в Югозападна България. По-големи от него са само Рилският и Роженският. Той обаче е най-големият в долината на река Места.

Манастирът е построен през 1865 г. върху останките на старо християнско светилище. По време на турското робство е бил опожаряван два пъти, но винаги след това е бил възстановяван.

В момента най-голямата ценност на „Свети Георги“ е едноименната чудотворна икона, която датира от периода 1750-1800 г. Вярва се, че който пренощува в манастира, ще намери изцеление на болките си. Ежегодно на Гергьовден се прави курбан за здраве, който бива посещаван от стотици хора.

Точно до манастира пък се намира местният зоопарк. Отличителното при него е, че животните не са затворени в клетки. Те се разхождат свободно из територията на парка, която се простира на няколко декара. Зоопаркът е създаден преди над 10 години и в него живеят кошути, елени, сърни, понита, муфлони, пауни, зайци и други крайно симпатични животни.

Всички те съжителстват мирно и са свикнали с човешкото присъствие, така че няма да се изплашат и избягат, ако се опитаме да ги доближим, погалим или нахраним. Още по-хубавото (и изненадващо) е, че входът за парка е безплатен. Грижите са животните се поемат от общината.

В близост до Хаджидимово се намира крепостта „Свети Димитър“, която също може да посетим. Няма точни данни за това кога е построена, но се смята, че се е случило в края на V и началото на VI век.

lifestyle.bg

коментара

Култура

65 години ансамбъл „Пирин“

Публикувано

на

С юбилеен концерт ще бъдат отбелязани 65 години от основаването на Ансамбъл „Пирин“.

Той е под надслов  „Песен в гърло се не спира“ и ще бъде представен в Зала 1 на НДК на 14.10.2019 г. от 19.00 часа.

В програмата са включени едни от най-емблематичните музикално-танцови платна от различни фолклорни области на България. Творците са подготвили и съвсем нова продукция.

Ансамбъл “Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден е през 1954 г. През последните години участията на Ансамбъл Пирин стават все по-многобройни.

През месец април  2019 г. творците спечелиха първо място и на Световния фолклорен фестивал „Майорка“, а през месец юни взеха участие в 24-тото издание на Международния фестивал за изкуства в град Будапеща, Унгария, откъдето се завърнаха с плакет.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Родопчанка влезе в “Гинес” с рекорд за най-нисък глас на планетата

Публикувано

на

Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата е признат на Марияна Павлова от Смолян, пише dunavmost.bg. Тя е дъщеря на обичаната родопска народна певица Христина Лютова.

Условието за рекорда било да започне от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тона, за който кандидатства – си бемол на контра октава. Марияна Павлова отдавна мечтаела за този рекорд.

От пет години живее в Лондон. Преди това в България търсила спонсори, за да осъществи мечтата си, но тук не успяла. Новината дошла късно в четвъртък, след като певицата получила потвърждение от организацията, че е титуляр с най-ниския контраалт в света, информира БНР.

Марияна Павлова е родом от Смолян, дъщеря на великата родопска певица Христина Лютова. На 35 години се изявява на български и чужди сцени. Работила е 16 години в ансамбъл „Родопа“ в Смолян, в „Космическите гласове“, „Драгостин Фолк Национал“, „Големите български гласове“, в камерните формации, квартет „Славей“, Каба трио „Родопея“. Марияна Павлова е „златен глас“.

skafeto.com

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ