Как да караме безопасно в дъжда

Ако караме автомобил от поне няколко години, за нас едва ли ще е тайна, че няма две еднакви ситуации на пътя. И тук не говорим само за трафика наоколо, а за пътната настилка, за климатичната обстановка и съответния час от денонощието.

Човек винаги трябва да бъде нащрек и да предприема необходимите мерки, за да подсигури собствената си безопасност. В тази връзка, шофирането в дъждовно време е едно от най-сериозно подценяваните от хората. Все пак това е просто вода, нали така?

Далеч сме от мисълта, когато вали просто да отбием встрани и да поемем по пътя си пеша. В дъжда няма нищо страшно, просто трябва да сме наясно с няколко ключови момента, за да осъществим пътуването си безпроблемно. Ето ги и тях.

Снимка 415778

Подготовка за пътуването

Безупречната работа на спирачната система и окачването трябва да са подсигурени по всяко време, но това е от особено значение, когато караме на дъжд. Същото важи и за състоянието на гумите и налягането на въздуха в тях.

Не е необходимо да се изхвърляме със супер скъпи високоскоростни гуми, а просто да подсигурим автомобила с комплект нови всесезонни или летни гуми в зависимост от климата на страната. Мнозина от нас пренебрегват чистачките, които трябва да се сменят на няколко години, за да имаме и адекватна видимост все пак.

Снимка 415776

Аквапланинг: забавен, но много опасен

Това е ситуация, която се случва, когато автомобилът навлезе в силно наводнен участък от пътя с висока скорост. Тогава между гумата и пътната настилка се образува много тънък филм, който кара колата да изгуби сцепление, а водачът да изпадне в ситуация, в която няма контрол.

Тук гумите са много важни, но понякога дори те не могат да ни спасят, затова трябва да знаем какво да направим.

На първо място, да съобразим скоростта си, преди да се е стигнало до аквапланинг. Нужно е да караме по-бавно от обикновено и да внимаваме за локви. Да избягваме и натискането на спирачката, особено ако автомобилът ни няма ABS система против блокиране на колелата.

Ако все пак усетим наличието на аквапланинг, трябва да останем спокойни, да не натискаме спирачката и да не въртим рязко волана, тъй като това само ще накара колата да поднесе.

Нежно отпускаме педала на газта, докато колата намали и си върнем контрола. Ако е необходимо да натиснем спирачката, правим го много внимателно и избягваме сериозни сътресения.

Един от майсторските трикове е да натиснем много бързо съединителя, което ще позволи на колата да „потъне“ и да си върне сцеплението.

Снимка 415775

Спазвайте дистанция!

Широко известен факт е, че дъждът увеличава спирачния път и намалява видимостта. Може да реагираме на това като увеличим дистанцията до движещия се отпред автомобил. Така имаме повече време за реакция, особено имайки предвид, че дъждът понякога не вали с една и съща сила, което може да накара колите отпред изведнъж да намалят рязко скоростта си.

Трябва да използваме спирачката по-внимателно, защото водата прави настилката по-хлъзгава, а ABS системите, колкото и ефективни да са в това да ни позволяват да сменяме посоката при силно натисната спирачка, имат склонността да увеличават спирачния път.

Добър начин да се уверим, че дистанцията е подходяща, е да изберем статичен обект до пътя (знак, стълб, реклама) и да отброим три или повече секунди от момента, в който предната кола минава покрай него, до момента, в който ние преминем през същото място.

Снимка 415779

 Избягваме водата

По-лесно е, отколкото звучи. Гледаме напред и се стараем да не влизаме в големи локви или течаща по пътя вода. Ако няма как да избегнем препятствието, просто намаляваме значително скоростта си.

Винаги поглеждаме в огледалата преди това, за да се уверим, че в съседната лента до вас няма друг автомобил, защото може да причиним сериозна катастрофа.

Локвите са не просто предпоставка за аквапланинг, но също и чудесно прикритие за дупки и отломки по пътя. Последното, което бихме искали в дъждовния ден, е да спукаме гума или да разбием окачването на автомобила си.

Разплисканата вода е и много опасна, защото може да попадне директно върху друг автомобил и да предизвика катастрофа. В градски условия пък някой случаен пешеходец може да бъде изкъпан, без да е искал това.

lifestyle.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене