Конкурсът „Имало едно време – през детските очи”

Конкурсът „Имало едно време – през детските очи”, приключи с официално награждаване на победителите на 2-ри октомври, като част от празничните събития в чест на деня на Банско. Фоайето на читалището, където е подредена изложбата на участниците в трите категории, беше пълно с деца, родители и учители. Всички бяха насядали по пода на възглавници, за да се чувстват удобно и непринудено. Официалните гости също имаха своя „ложа” на земята, в традиционен стил. Събитието, организирано от Община Банско, уважиха Асен Кирицов-временно изпълняващ длъжността кмет, Ивайло Ръхов – зам. кмет и Георги Икономов – създател на конкурса. Многоуважаемото жури бе в състав:
* Константин Икономов-поет, писател и творец
* Здравка Русева- художник
* Ивайло Йорданов – фотограф
Всички членове са от Банско и това е част от идеята на организаторите. Темата бе лесна – участниците в категория „Художник”, бяха деца до четвърти клас, които трябваше да пресъздадат на белия лист, съществуващо и любимо място в Банско, което се е променило пред очите им. Имаше повече от 50 картини на ученици от двете улилища в града, а наградата отиде при седемгодишната Александра Колчагова .
Втората категория – „Писатели”, обхващаше деца до осми клас и определено бе най-трудна. В нея попаднаха само ученици от Средно училище „Неофит Рилски”, а журито определи, че наградата трябва да получи Александра Калчева от шести клас, със стихотворението си „Моят град”. Александра прочете творбата си пред всички, а Асен Кирицов връчи пакета с наградата.
Третата категория бе за най-големите. Талантливи фотографи премериха сили за да направят най-красивата фотография, включваща в себе си минало, традиции и бъдеще и журито категорично присъди победа за снимката, с неизвестен автор – получена на електронния адрес на общината, на която младо момиче във фолклорна носия е седнало на брега на реката в Банско.
Наградите бяха дигитални и осигурени от Община Банско, като Художникът получи дигитална рамка, Писателят – таблет, а Фотографът – фотоапарат за подводни снимки.
На всички участници, водещата – Силвия Терзиева, раздаде грамота за участие и по едно захарно петле, от детството на родителите и преподавателите им. Идеята, всички творби от трите категории да бъдат отпечатани в хартиено издание, дойде от основоположника на „Имало едно време – през детските очи” и чака своето време, за да бъде реализирана.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене