Свържете се с нас

Рецепти

Перфектния омлет от опитна домакиня

Публикувано

на

Продукти:

тиквички 500 грама
1 малка глава лук – 50 гр
150 гр не много солено сирене
5 яйца
7 с.л зехтин
4 с.л царевица – замразен
4 с.л грах – замразен
2 с.л наситнен пресен копър
сол, млян черен пипер

Приготвяне:

Тиквичките нарязваме на малки кубчета и задушаваме заедно с лукът в зехтина за 5 минути. Добавяме царевица, грах, наситнения копър, сол (много малко, защото има сирене) и млян черен пипер – разбъркваме още 5 минути.

С помощта на вилица надробяваме в дълбока купа сиренето и разбиваме заедно с 5 яйца.

Фурната загряваме на 200 градуса. Намазняваме незалепваща тавичка (моята бе около 2 педи щирока) и изсипваме зеленчуковата смес, отгоре изливаме яйцата със сирене. По желание можете да добавите маслинки и домат. Печем за около 20 минути. Ястието е прекрасно както топло, така и студено. Бързо, а?

коментара

Реклама
loading...

Рецепти

Задушено телешко с чушки и домати

Публикувано

на

Автор: Лакомник

Приготвяне – 60 мин.

Порции – 4
Необходими продукти

800 г телешко месо

3-4  червени чушки

5-6 домата

1 глава лук

200 г гъби

олио

черен пипер

сол

Начин на приготвянe

Месото се измива, подсушава и се нарязва на парчета. Запържва се на силен огън в мазнина. Зеленчуците се нарязват на едро, а доматите се настъргват. Добавят се при месото, поръсва се с подправките и се задушава под капак на бавен огън до готовност.

коментара

Продължете с четенето

Рецепти

Оригинална рецепта за родопски пататник

Публикувано

на

Ина Георгиева

Всякакви видове пататници ще опитате в Родопите – някои ги правят на тиган, други във фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва. Някои добавят много сирене, лук – доста често, пресен джоджен. Има и варианти за пататник с точени кори – в Смолянско съм го срещала най-често. Най-важното, според мен, е да не се разстила дебело, макар че вариантът с кори става доста дебел ( но определено и пълнежът е по-скоро като задушен).

Как се приготвя пататник в тиган:

Продукти за 1 пататник

700 грама картофи

2 яйца

20 грама сирене

1/2 с. л. непълна сух джоджен

1/2 к. л. непълна хималайска сол

60 грама масло

Начин на приготвяне:

Моята идея бе да опитам как ще се получи пататника в керамичен тиган с дебелина около 5 мм и в по-тънък метален тиган, (той се води за палачинки) който е не повече от 2-3 мм дебелина.

От раз прецених, че ще сложа много малко сирене и няма да сложа лук. За второто се колебах много, но най-автентично ми е без него. Исках максимално да се запази вкусът на картофа и да се допълни от маслото и джоджена. Нищо претенциозно.

Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Объркват се със солта, оставят се за пет минути, след което с длани, шепа по шепа, се изстисква водата от тях.

Към изстисканите картофи се добавят двете яйца, нароненото сирене, джоджена.

Маслото се разделя на две. Половината се слага в тигана. Когато се разтопи, с помощта на лъжица изсипваме сместа в него, леко я притискаме и оформяме.

Целта е дебелината да е до около 2 см. Аз направих два – един в керамичния съд с дебелина около 2 см, а в по-тънкия тиган – още един с дебелина 1,5 см.

След около 8-10 минути пържене слагаме върху тигана чиния, която да може да поеме размера на пататника. Поставяме ръка върху дъното на чинията и обръщаме тигана върху нея.

Слагаме другото парченце масло в тигана, изчакваме да се разтопи и приплъзваме към него суровата страна на пататника. Пържим до готовност.

Сервира се топъл и най-често с кисело мляко. Нямах заквасено, така че пропуснах.

И в двата тигана пататниците според мен бяха чудесни. Все пак половинката хареса повече този, който бе с дебелина 1,5 см. А момченцето ни на почти 2 години – и двата.

/jenata.blitz.bg

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ