Зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев – главен виновник за държавното бездействие за африканската чума по дивите свине

 Насо Мафията смени няколко шефове, необезпокояван и на сянка в агроведомството

Въпреки че вчера новият шеф на БАБХ проф. Паскал Желязков обяви чумата по свинете за овладяна, проблемът с африканската чума остава, остава и въпросът защо държавната администрация „проспа“ проблема. Така и не стана ясно кои са ресорните ръководни кадри в Министерството на земеделието и храните, които са отговорни за разпространението на заразата. Стигнахме и до вицове за еднометровата телена ограда на Порожанов срещу дивите свине, и до възмущение заради хилядите умъртвени прасета по свинекомплексите.

В пълна сянка и на завет от скандала с чумата обаче остана една ключова фигура в земеделското ведомство – заместник-министър Атанас Добрев. Като протоколни се представяха в медиите неговите скучновати на пръв поглед изявления за груповия лов на диви свине. Преди около месец зам.-министър Добрев информира в ефира на БНТ, че у нас има 32 случая на АЧС и че при откриване на заболяване се спазва 200-километровата зона, в която се забраняват всякакви дейности в горите – лов, бране на гъби и билки, дърводобив. Тогава Атанас Добрев инструктира ловците да направят дезинфекция на дрехите и обувките си след лов, както и автомобилът, с който са били, да бъде заведен на автомивка.

Толкова по мерките да не се разпространява чумата. Напомняме и култовото към днешна дата негово изказване от август месец: „Мерките, които се прилагат, не си ги измисляме ние, те са европейски“. Ако някой асоциира „европейски“ с умъртвените в пожарникарска пяна прасета или убитите миналата седмица чрез утъпкване от служители на БАБХ пилета, е в правото си да знае кой е заместникът на земеделския министър. Атанас Добрев е заместник-министър в МЗХ от квотата на „НФСБ“, но е в агроведомството и преди това. Възпитаник на 7-ма софийска гимназия, където е бил известен с прякора си Насо Мафията, син на партийния функционер Чавдар Добрев, и административен продукт на Румен Овчаров, Атанас Добрев става основен двигател в повишаване на рушветите в Земеделското ведомство до 30%. Атанас Добрев е син на червения интелектуалец и за малко депутат (при Виденов 1995-97 г.) Чавдар Добрев – агент на ДС от 1974 до 1988 г. Сестра му Ваня Добрева, понастоящем професор в УниБИТ, също е червен депутат по времето на Борисов 1 и Орешарски. При Тройната коалиция тя е заместник-министър на образованието. Сега и малкият брат вече е заместник-министър, но на земеделието и от „Атака“. Познанията си в тънкостите на агросектора получава като сътрудник на олигарха Ивайло Тодоров, известен с това, че има заместник-министри във всеки кабинет – кадри на неговите около 60 консултантски фирми в бранша. За експертизата свидетелстват спрените европари в последните два програмни периода.

 

В същото време списанието на бизнескръга „Агрозона“ се прави финансово по грант на „Америка за България“. С идването на кабинета Орешарски, Добрев става парламентарен секретар на МЗХ и след по-малко от два месеца е назначен за директор на Държавен фонд „Земеделие“. Сам се хвали, че само за първите 4 дни разпределя 15 милиона евро или 30 млн. лв., от когато датират медийни публикации със заглавия „30% стигна рушветът в земеделието“. При служебния кабинет на Близнашки и при второто редовно правителство на Борисов Атанас Добрев остава на поста си. За отбелязване е, че и при кризата с птичия грип, и при чумата по дребните преживни животни от миналата година, и при африканската чума по свинете тази година Атанас Добрев си стои стабилно в Министерството, като ресорни са му и спряната от ЕС оперативна програма „Рибарство и аквакултури“, и САПАРД. Напомняме, че негов шеф във Фонд „Земеделие“ беше подалият оставка министър Румен Порожанов.

Към днешна дата, сякаш въобще не е засегнат от кризата с чумата и сякаш за нищо не е отговорен, Атанас Добрев отново се занимава с любимото си занимание – лова (на 5 октомври се открива сезонът за лов на дива свиня) и свързаната с него добра дивечова кухня, докато стотици стопани се разделиха с поминъка си заради проспани или закъснели мерки в земеделското ведомство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене