Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Д-р Улевинов, управител на МБАЛ-Гоце Делчев: Искам да се върне доверието в лечебното заведение!

Публикувано

на

Д-р Владислав Улевинов – управител на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев, снимка: Личен архив

Първите стъпки на промяната са обнадеждаващи

Неотдавна МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев беше официално оглавена от д-р Владислав Улевинов, д.м. Кои ще бъдат основните принципи в неговата дейност и какво ще предприеме той за преодоляване на финансовата криза, в която се намира болницата? С тези основни въпроси се обръщаме към новия управител на болничното заведение, обслужващо населението на четирите общини: Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово.

Доктор Улевинов, бихте ли посочили основните принципи, към които ще се придържате в работата си като управител на болницата?

Залагам на прозрачност и законосъобразност в действията си. Държа също на 100-процентното обезпечаване на медицинските стандарти – както с човешки ресурси, така и с апаратура. Не бих допуснал никакъв компромис в това отношение. От съществено значение е и създаването на нов правилник за вътрешния ред в лечебното заведение.

В моята управленска програма е заложено като основен принцип изясняването пътя на пациента, и то не само в условията на спешната медицина и не само от дома до лечебното заведение, а при нужда и до специализирани клиники в университетските центрове.

Свидетели сме на непрекъснати промени в здравната система на страната. Това затруднява ли Ви?

В сферата на здравеопазването определено е трудно. Има неяснота около прокарването на нов здравен модел и бъдещето на НЗОК. Това не подминава и МБАЛ „Иван Скендеров“ и естествено е причина за притеснения.

Надявам се ние да отговаряме на всички стандарти и да сме подготвени за всякакви промени. Към това се стремя не само аз, но и целият екип, с който работя.

За никого не е тайна голямата финансова задлъжнялост на болницата. Виждате ли изход от кризата?

Да, имаме тежко наследство, лечебното заведение до момента не е в завидно положение, защото натрупаните задължения са в размер на почти 3 милиона лева!

Моята визия за изход от кризата включва оптимизиране на медицинската дейност, без да се допуска никакъв компромис с качеството на предлаганите медицински услуги. Трябва да заложим и на разширяване обема на дейностите, както и на регистрация на нови, не само по НЗОК. Тук има специалисти, на които можем да разчитаме. Ще привлечем и лекари от различни специалности със завидна квалификация и отлична репутация.

Колкото до финансовите модели, съветниците ми в това отношение са доказани професионалисти. Основното е правилно да се разпределя бюджетът, да не се допускат ненужни разходи.

С оптимизацията на медицинската дейност по различните направления, с привличането на тесни специалисти, с разширяването обема на дейности ще се генерира финансов ресурс, който ще позволи да се плащат задълженията към кредиторите, да се посрещат текущите разходи и да се покрива фонд работна заплата.

Постепенно МБАЛ „Иван Скендеров“ трябва да добие имиджа на лечебно заведение, което стои добре не само на здравната карта на България, а и като цяло. Да се превърне в достоен партньор, а защо не и в привлекателна работна среда.

Сега към друг злободневен проблем – протеста на медицинските сестри. Какво мислите за него?

Аз няма как да не застана зад хората, без които не може. Крайно време е те да бъдат обезпечени във финансово отношение. Надявам се да се постигне взаимен компромис.

 Адмирирам действията на здравния министър – господин Ананиев, относно прокарването на модел, който предлага критериите за сформирането на работната заплата в здравеопазването.

При един добър финансов и стратегически мениджмънт от страна на ръководителите на лечебните заведения и добър положителен баланс биха могли да се подобрят оценките и критериите за формирането на фонд работна заплата не само на медицинските сестри, но и на целия персонал.

Що се отнася до нашата болница, аз ще се опитам постепенно да подобря заплащането. При неговото определяне най-много ще държа на индивидуалното представяне, за да имат хората стимул за работа.

Бих искала да Ви попитам и за това, докъде стигна създаването на телемедицинския център в болницата.

Този проект е по програма за трансгранично сътрудничество между България и Гърция и вече е финализиран. Има предоставена медицинска техника  и реанимобил  с апаратура, която дава възможности да се правят определени  изследвания – кръвна картина, захар, урина и т. н. Цялата информация е свързана със сървър, който се намира на територията на болницата и при нужда може да се предаде по всяко време на съответните звена. Колата е нова, има  съответните гаранции и вече е в действие.

И на финала – един личен въпрос. Как съчетавате работата си на управител с тази на практикуващ лекар?

Трудно, особено в началото. Обемът на административната работа е много голям, но ще направя всичко възможно да приложа опита си в тясна област на медицината, за да се присъединя активно към работата в лечебното заведение и амбулаторно.

Скоро ще се включа в една кампания за профилактични прегледи, която присъства и в моята управленска програма. Поне два пъти в годината ще правим профилактични прегледи в училищата и детските градини, с цел превенция на някои значими заболявания.  Предвиждаме такива прегледи и в други звена.

Вече ни гостуват известни специалисти по ортопедия и травматология, кардиология, ендокринология, акушерство и гинекология. Скоро ще дойде екип от специалисти от Военно-медицинска академия – София, в областта на инфекциозни заболявания и вирусологията, все научи кадри.

Заявката от моя страна е много сериозна. Искам да се възвърне доверието  на хората в лечебното заведение. Знам, че доверие се гради бавно, но и това ще стане, щом вървим в правилната посока!

Много Ви благодаря. Желая Ви успех!

infomreja.bg

коментара

Анализи и Коментари

Арабистът проф. Чуков: Битката в Сирия ще „събуди“ спящите клетки на Ислямска държава на Стария континент

Публикувано

на

Арабистът проф. Владимир Чуков направи плашещ анализ на случващото се в сирия. Според него битката в страната ще „събуди“ спящите клетки на Ислямска държава в Европа.

Ето какво още каза той по темата в интервю за „Марица“:

− Колко опасна е операцията, която Турция започна в Северна Сирия?

− Рисковете са много – от нова вълна от насилие, от нова хуманитарна катастрофа в региона, но най-вече износ на насилие, имам предвид възраждането на Ислямска държава в профила на нейните джихадисти европейци. Твърде голяма е опасността от потенциална бежанска вълна.

Военната интервенция може единствено да донесе разруха и неприятности – за региона, за съседите, най-вече за нас, европейците.

Всички губят от тази ситуация. Най-големите губещи, естествено, са цивилните, за които интервенцията означава бягство и смърт. Съмнявам се, с днешна дата, че може да постигне военна победа.

− Какво всъщност цели президентът Реджеп Ердоган – да се отърве от 1-2 милиона бежанци или да анексира сирийска територия?

− Историята между Турция и сирийските кюрди е много сложна, зигзагообразна. Следя темата много отдавна, в момента пиша книга за сирийските кюрди. До 2014 г. тези сирийски кюрди не бяха терористи за Анкара.

Голямото недоверие към тях се породи тогава, когато лидерът на турските кюрди Савахдин Гинеташ се кандидатира за пръв път за президент и мина бариерата от 10-те процента.

Когато през 2014 г. кюрдите в Турция влязоха като компактен партиен субект в турския парламент, президентът Ердоган се уплаши и обяви сирийските кюрди, техните политически и военни крила, за терористични.

− Защо обаче операцията се прави точно сега?

− Новият момент е вътрешно-политическата ситуация. Президентът Ердоган вече загуби властта в големите турски градове, най-вече в Истанбул. А темата за сирийските бежанци беше водеща по време на дебата в мегаполиса, при това беше вкарана от кандидата на опозицията и нов кмет Екрем Имамоглу.

Вероятно на изборите през 2023 г. именно Имамоглу ще бъде основен конкурент за поста на Ердоган. Със сегашната интервенция в Сирия турският президент всъщност казва на избирателите: аз, а не моят опонент, съм човекът, който се бори за решаване на проблема със сирийските бежанци!

Така че турската операция в Сирия е много силна заявка на Ердоган за бъдеща електорална победа.

В момента имаме 450-километрова зона на сигурност, с 30 км дълбочина, където президентът иска да засели 2 милиона сирийски бежанци. Подобна мащабна операция струва 29 милиарда долара.

Според Ердоган тези пари ще бъдат взети от ЕС и от богатите страни от Персийския залив. Лидери-те на ЕС обаче отказват да са спонсори.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече обяви, че ЕС няма да даде нито цент за военните амбиции на Ердоган.

В момента операцията на Анкара е ограничена в рамките на 100 км почти обезлюдена зона между градовете Тел Абяд и Рас ел Айн. Турските успехи в района са много бързи, но с това, с което в момента разполага Ердоган като личен състав и техника, няма как да осъществи големия си план за настаняването на 2 млн. сирийци.

− Каква е ролята на САЩ и Русия?

− Операцията на Ердоган беше много интересно жонглиране на Русия. Москва беше тази, която силно го подтикна да направи това – с поведението си в Съвета за сигурност на ООН, с други официални изяви. Фактически това беше зелена светлина за операцията.

Всъщност така, с дулата на турските оръдия, Русия по-стигна целта си – да изгони САЩ от района. Президентът Тръмп вече каза: аз си отивам.

Въпреки че американците не си отиват изцяло – остават в ключови бази като тази на автомагистралата Багдад-Дамаск, но се изтеглят от района на турско-кюрдските сблъсъци.

Тук вероятно е уговорката между Вашингтон и Москва – американците си отиват, буквално прогонени, тъй като турската артилерия стреля по тях, уж погрешка. Любопитно е дали Русия ще затвори въздушното пространство. САЩ обещаха, но не го направиха.

− Дава ли това развитие на нещата реален шанс за възраждане на Ислямска държава?

− Това е дебат между Анкара и кюрдите, които твърдят, че над 800 лица, свързани с джихадистите, са избягали. Според Анкара това е пропаганда.

В Сирия има около 30 лагера за джихадисти от ИД и 7 големи затвора. Знам със сигурност, че все още охраната на тези лагери не е свалена. Напоследък обаче са възстановени някои от медийните издания на Ислямска държава. Това подсказва, че тя се възражда, преминавайки от състояние на спящи клетки към групи, които се активизират.

− Има ли опасност от сирийска бежанска вълна към Европа?

− Засега хората, които бягат от двата вече окупирани града Рас ал Айн и Тал Абияд, вероятно и от Айн Иса, където има затвор на ИД, напускат домовете си.

Счита се, че това са около 100 000 души, огромната част от които отиват към вътрешността на Сирия. Част от тях могат да отидат към Северен Ирак в Иракски Кюрдистан.

Но в териториите под контрола на правителството бежанците не са желани. Така най-вероятно скоро обетована земя за тях ще стане Европа. Вече се появяват нови, алтернативни канали, като този през Кипър към европейски пристанища.

− Премиерът Борисов се обяви за сдържаност по отношение на турските действия. Каква е разумната българска позиция в тази деликатна ситуация?

− Да, за нас ситуацията е изключително деликатна. Европейските ни партньори поставят акцента върху правата на човека – Турция е изолирана, няма държава, която да я подкрепи, с изключение на Катар. Няма как да подкрепим подобен тип интервенция.

Ние обаче сме съседи на Турция, за разлика от Франция, Германия, Великобритания. Има изградено доверие между София и Анкара. Като страна извън зоната на Шенген имаме отделно подписано споразумение с Турция.

Поне на този етап турските власти активно съдействат, така че бежанци директно към нас да не минават. Същото обаче не може да се каже за тези, които вече са достигнали до Гърция и за които бихме били транзитен коридор към Европа.

Очаквам, че ще има бежанска вълна, при която вероятно ще се търсят алтернативни пътища към Европа – през Кипър, дори през арабските държави като Алжир, през Русия.

Не мисля обаче, че ще има повторение на огромните тълпи бежанци с жени и деца от 2015 г. Този път няма да ставаме преки свидетели на подобен бежански поток, но това не означава, че той ще намалее. Дори ще се увеличи.

− Може ли сирийската криза да се превърне в своеобразен Виетнам, в който да затъне Ердоган?

− Има такава вероятност. Тактиката на кюрдите засега е много далече от пораженска.

Преди дни ген. Мазлум Абди, командващият Сирийските демократични сили, заяви, че се готвят за война, която ще продължи година. В момента в сектора между Тал Абияд и Рас ал Айн има тотално преимущество на турската армия. Тя обаче е с много ограничен личен състав.

А под командването на ген. Абди има 140 000 души, ангажирани в сектора сигурност, при това въоръжени с  изключително модерно американско оръжие. Много зависи какви сили ще мобилизира президентът Реджеп Ердоган. Това, което има на терен в момента, не е достатъчно за осъществяване на целите му.

Споразумението, подписано преди дни между Дамаск и кюрдите, включва предаването на трите точки – Кобане, Манбидж и квартали в Алепо, доскоро под контрола на кюрдите. Страните се ангажират да продължат общите действия по освобождаването на Африн, което означава изтласкване на Турция от вече завзети територии.

Битката в Сирия няма да приключи толкова бързо, както му се иска на Ердоган. Ако Русия затвори въздушното пространство за турски самолети, Ердоган има много малък шанс да осъществи твърде амбициозните си планове – дори окупиране на 30-километровата зона, да не говорим да засели там 2 млн. сирийски бежанци.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Фондация ОПТИМИСТ – Гоце Делчев: Бъдеще се гради със сигурност и законност! Подкрепяме Иван Гешев за главен прокурор!

Публикувано

на

Фондацията за културно и интелектуално развитие „ОПТИМИСТ“ ЕДИН ОТ лидерите в съвместните българо- македонски проекти със седаище град Гоце Делчев, също се включва в гражданската ни инициатива „Да, на законността в подкрепа на Иван Гешев“ поета от Топ Преса и изразява публично своята позиция, относно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на Република България.

„Нашата кауза е обществена гражданска и искаме да изградим достойно, сигурно и проспериращо бъдеще на поколенията след нас. Това е градеж в дългосрочен план, а бъдеще се гради в стабилна и законова, демократична република. Искаме ерални условия. Ето защо приведстваме каузата на Топ Преса, да се популаризира подкрепата от страна на институции и общественост към кандидатурата на Иван Гешев. Защото не трябва да се допуска дестабилизация и размирици в държавата. Законът е спазен, правилата също, държавата работи добре и устойчиво. Институциите и най – вече колегите на Иван Гешев го подкрепят, службите са зад него, редно е и ние гражданите да не сме безразлични. За това нашата млада организация застава зад кандидатурата на Иван Гешев защото просто му вярва. повярвайте му и вие! Гражданите имаме глас и позиция, не трябва да ни е страх да ги изразяваме!

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ