Десетокласник от ПГТЛП в Благоевград стана най-добрият млад сладкар в страната

Дамян Грънчарски, десетокласник в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград, стана най-добрият млад сладкар в страната ни.

Талантливият ученик, обучаващ се по професия „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост”, специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“, заслужи първо място в националното състезание, организирано от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

В престижната надпревара сили мериха 60 индивидуални участници, в това число и 4-ма ученици от Пиринско и 10 отбора, които демонстрираха своите знания и кулинарни умения върху темата: балканска гурме /етно/ кухня. Ученикът от Благоевград впечатли 26-членното професионално жури, съставено от именити готвачи, с приготвената от него баклава със сироп и локум от рози, а във втория кръг Дамян срази конкуренцията с „екстравагантната си творба“ – десерт с маскарпоне и орехов крокан.

Любопитното е, че за Дамян това е първо участие изобщо на състезание. От училището разбират за конкурса в края на учебната година. Тогава учителката по специални предмети инж. Елисавета Маеркова предлага ПГТЛП да представят двама от най-добрите й ученици – Дамян Грънчарски и Михаела Тодорова. Директорът на училището Димитрина Иванова пък лично се ангажира и намира сладкарница, където Дамян да надгражда професионалната си подготовка по време на лятната ваканция. Така в продължения на два месеца бъдещият мастър шеф експериментира, докато създаде своя зашеметяващ десерт – йогурт тарта с българска роза и локум.

„Характерното за моята баклава е, че не е сиропирана, а корите за баница се пекат директно. В контекста на темата – балканска етно кухня, реших да заложа на българската роза, като един от символите ни, и вкарах локум от рози. За крема използвах сироп от рози, заквасена сметана и бял шоколад“, разказа най-добрият млад сладкар в страната ни и чистосърдечно призна, че никога не си е представял, че ще спечели състезание от такъв ранг.

В първия кръг участниците имат точно 100 минути, за да приготвят своите кулинарни изкушения по зададената тема. Дамян се справя повече от отлично и се класира за втория етап, където пред всеки е поставена черна кутия с определени продукти – маскарпоне, малини, бял шоколад… Десетокласникът от ПГТПЛ набързо намира приложение на компонентите и приготвя истински шедьовър – десерт с пандишпанов блат, орехов крокан, крем от бял шоколад, маскарпоне и малини.

Журито, публиката, водещият Ути Бъчваров и останалите участници остават респектирани от подготовката, уменията и таланта на благоевградския гимназист и той заслужено печели първото място. Сред първите, които го поздравяват, са шеф Ради Стамболов /един от най-добрите шоколатиери в света/, Камелия Воче, старши готвачи и Дамян със сигурност вече е забелязан от елита в този бранш.

За създадения иновативен авторски десерт гимназистът е отличен с плакет, медал и стипендия в размер на 1000 евро от Висше училище по мениджмънт – Варна, за да продължи образованието си именно там.

Много достойно се представя и другият участник от ПГТЛП – единадесетокласничката в специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ Михаела Тодорова, която създава истинска балканска феерия от вкусове със своето тристепенно меню.

„Представянето на учениците ни е един светъл лъч, който ми помага да разбера, че има смисъл от това, което правим”, сподели директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова и пожела на учениците да бъдат здрави и да продължават да следвате мечтите си.

Наред с Дамян и Михаела, другите двама участници от Пиринско – Габриела Стефанова от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Петрич и Георги Ангелов от ЗПГ „Климент Тимирязев“ – Сандански, също демонстрираха завидни знания. Единадесетокласникът Георги се класира в първата шестица, което е безспорно постижение, имайки предвид, че той е в дуална форма на обучение и едва сега започва своето практично обучение.

Невероятен успех със спечеленото второ място завоюва и Габриела Стефанова. Ученичката на петричката гимназия заслужено се нарежда сред най-добрите млади готвачи в България със създаденото от нея тристепенно меню, включващо селекция от свежи български зеленчуци, късчета ароматно месо, деконструиран десерт с тиква./Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене