Свържете се с нас

Новини

Прокурори, полицаи и следователи от Бургас също подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

Публикувано

на

Становища от ръководството на ОДМВР-Бургас, от прокурори от Окръжния следствен отдел са постъпили във ВСС

От няколко структури, свързани с разследването на престъпления в Бургаско, са дали становища в подкрепа на единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор. Това става ясно от справка на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Първо, становище са изпратили поименно прокурори от няколко прокуратури в Апелативен район-Бургас. Още на 26 юли административният ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров е написал писмо до ВСС.

В него се посочва: „Прокурорите от района на Апелативна прокуратура-Бургас изразяваме подкрепата си за кандидатурата на прокурор Иван Гешев за Главен прокурор на РБ, като израз на единодушното предложение на членовете на Прокурорската колегия на ВСС.

Убедени сме в професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев и това, че той ще бъде гарант за независимостта на съдебната система, в частност на Прокуратурата на РБ. Именно в тази връзка, искаме категорично да заявим, че внушенията, които изразяват срещу кандидатурата на г-н Гешев политически субекти и икономически формирования, представляват недопустима намеса в независимостта на съдебната власт и демократичните ценности на правовата държава.“

По-надолу са изредени подписите на конкретни прокурори от Апелативен район-Бургас, подкрепящи това становище.

Сред тях са обвинители от Окръжна прокуратура-Бургас, шефката на Районна прокуратура-Карнобат Щилияна Петкова, прокурори от районните прокуратури в Бургас и Средец, както и от Сливен и Ямбол (виж писмото ТУК).

На 15 август писмо до ВСС е завел и директорът на областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов (виж ТУК).

„Ръководството на ОДМВР-Бургас заявява подкрепата си към номинацията на господин Иван Гешев издигната от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за избор на Главен прокурор на Република България. Съвместната ни работа с прокурор Иван Гешев по тежки и с висок обществен отзвук престъпни прояви многократно доведе до постигане на реални резултати в противодействието на организираната престъпност и разкриването на значими престъпления. Изразяваме своята увереност, че системният и проактивен подход на господин Иван Гешев в посока ефективно противодействие на престъпността ще получи одобрението на обществото и в качеството му на Главен прокурор на Република България“, пише Калоянов.

Най-мащабната подкрепа, поне според количеството на написаното, обаче идва от Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура-Бургас.

В него се казва следното: „Във връзка с откритата (…) процедура за избор на Главен прокурор на Република България, следователите и служителите на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-град Бургас изразяваме подкрепата си относно предложението на членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за Главен прокурор на РБ, както и безпокойството си по повод поредния опит за оказване на натиск върху членовете на ВСС при вземане на това стратегическо решение. Процедурата за избор на Главен прокурор е регламентирана в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, като на членовете на Висшия съдебен съвет следва да се осигури максимална възможност да изразят своята воля по убеждение. Вярваме, че на 24.10.2019 год. това ще се случи и ще вземат превес здравият разум и най-вече конституционният ред. Считаме, че кандидатурата на г-н Иван Гешев е на първо място опит да се продължи провеждането на реформата в прокуратурата, започната от г-н Сотир Цацаров, от професионалист от редиците на прокуратурата и най-вече възможност да се прекратят всякакви стъпки в промяна на позиционирането й в съдебната власт.“

Под подписа на завеждащия Окръжния следствен отдел Теньо Гайдаров стоят и тези на съответните следователи и служители (виж ТУК).

коментара

Новини

Драматичният театър в Благоевград отбелязва годишнина с постановката „Вапцаров: Песни за човека“

Публикувано

на

100-ата годишнина от създаването на Драматичен театър „Никола Вапцаров“-Благоевград ще бъде отбелязана с постановката „Вапцаров: Песни за човека“. Това съобщиха от културната институция. Събитието ще се проведе на 24 октомври.

Спектакълът е определян като неконвенционален, събиращ в общ екип режисьорите Тея Сугарева, Боян Иванов и Стайко Мурджев. „100-годишнината е време, в което трябва да се погледне назад, но и да се начертаят пътищата за бъдещо развитие“ – това е основният мотив, който води екипа на театъра през юбилейния сезон.

Спектакълът „Вапцаров: Песни за човека“ е важен творчески жест, защото събира работата на трима режисьори, всеки от тях притежаващ свой собствен ярък творчески почерк. Целта на спектакъла е на сцената зрителите да видят посоките, които ще се търсят в творческото развитие на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Сценографията и костюмите са на Юлияна Войкова-Найман. Музиката – на Христо Намлиев.

В представлението участва цялата трупа на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Общата работа на няколко поколения актьори и на постановъчния екип, съставен от доказани професионалисти, обещават ярко театрално събитие.

Най-голямата културна институция в Югозападна България ще отбележи своя юбилей заедно с бивши и настоящи служители от 19.00 ч. в голямата зала на театъра. Билети за събитието към момента не се продават, но при възможност за свободни места, ще бъдат обявени и пуснати в продажба.

коментара

Продължете с четенето

Новини

СНИМКИ / Животни от породи, отглеждани в България, дефилираха в Разлог

Публикувано

на

Събитието премина под егидата на 107 години от освобождението на град Разлог

За втора поредна година Разлог бе домакин на Националното изложение, което събра на едно място селекционери и собственици на видове и породи животни, отглеждани на територията на България. Събитието премина под егидата на 107 години от освобождението на град Разлог.

Специализираното изложение премина с огромен интерес, като представи породите: Българско сиво говедо, Лимузин, Галоуей, Бяла маришка овца, Старопланински цигай, Родопски цигай, Вакла маришка овца, Калоферска дългокосместа коза, Българско Овчарско куче, кокошки порода Бреговска джинка. В категория коне участваха Български Тежковозен кон и Дунавски кон, които взеха награди. Купи за участие взеха и породите Шотландско пони и Андалуски кон.

На събитието присъстваха Георги Йорданов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, професор Андрей Мицулов- преподавател в Лесотехнически университет и в Центъра по професионално обучение по кинология към Министерство на образованието и науката, Пламен Левиов – национална асоциация по коневъдство, Мария Георгиева – национална асоциация за месодайно говедовъдство в България, и проф. Дойчо Димов- сдружение за произвеждане и отглеждане на овце.

За доброто настроение се погрижиха самодейните групи към Народно Читалище – Разлог „15 септември 1903-1909 г.“ – „Разложанче” и „Разложки мераци”

Временно изпълняващият кмет на Община Разлог – инж.Венцислав Гърменов, отправи поздрав към участниците, организаторите и всички зрители с пожелания за много здраве и успешно развитие.

Така, за втора поредна година Oбщина Разлог затвърди политиката си в подкрепа развитието на животновъдството на територията на общината.

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ