Сушата не пощади гроздето в района на Катунци

„Сушата се отрази сериозно върху гроздовата реколта тази година. Заради високите температури, гроздоберът започна с две седмици по-рано. Вече се прибират някои сортове като „Тамянка“, „Сандански мискет“ и „Брестовица“. Лошото е, че страшната суша е стопила и плодовете. Захарността е добра, но и киселинността на гроздето е по-висока, което е притеснителното, защото така ще се промени вкусът на виното, който ще стане по-тръпчив“ – категоричен е Георги Коцев, един от големите винопроизводители от района на санданското село Катунци.

   Според него, количество ще има, но качеството няма да е добро, защото гроздето стои полуувехнало. Затова и цената е трудно все още да се прогнозира. Винопроизводителят предполага, че гроздето от сорта „Широка мелнишка лоза” трябва да се продава около 60 стотинки за килограм, а сортовете „Мерло” и „Каберне” могат да стигнат и до 1 лев за килограм.

  „Много странна е тази година, първо ще гледаме да сложим за нас, а след това ще продаваме. Може и за някои редовни клиенти дори да не остане за продажба. Рано е още да сме категорични, но след като „Мерлото“ свърши, а за „Кабернето“ започват да се замислят да го берат, нещо не е наред тази година“ – коментира още Георги Коцев. Според него, същинският гроздобер в района на Катунци ще започне след 17 септември.

bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене