На откритият амфитеатър в Коринос-Гърция,фолклорният ученически ансамбъл от Кочан блесна със стара кочанска сватба и запазени, местни песни и танци.

От 26 до 28 септември фолклорния ансамбъл на СУ „Христо Смирненски“ в сатовчанското село Кочан, участва в традиционната международна среща за театър, музика и спорт организирана от община Катерини Р.Гърция.

В продължение на 10 дни ученически групи от 20 страни показаха най-доброто от традициите и фолклора на родните си страни.

Представленията се провеждаха на различни сцени в стария и живописен античен театър в Дион, театрални зали и открити сцени в няколко населени места.

Страхотното си представление учениците от Кочан изнесоха на открит амфитеатър в Коринос, като програмата им включваше ритуала „Стара сватба“, местни песни и танци. Така, в резултат на усилените репетиции през цялото лято, които се провеждаха  под ръководството на учителя по музика Северин Чаушев, младите форклористи успяха да  пленят  сърцата на гръцката публика, които не скриха че са почувствали близостта на нашенската музика. Заедно с младите самодейци  на дългите хора се хванаха  и играха с кочанските ученици и голяма част от многобройната публика която с интерес наблюдаваше изпълненията им и бурно ги аплодираше. Същата вечер на сцените се представиха групи от Албания, Русия, Босна и Гърция.

Домакините от Община Катерини пък се бяха погрижили за настаняването на всички групи в добре поддържан и разположен на брега на морето почивен  комплекс на гръцката армия.

„В свободното си време учениците ни умело съчетаха полезното с приятното, радваха се на морето , плажуваха и се забавляваха, представянето им бе повече от отлично   и най- важното от близо се докоснаха от гостоприемството на нашите съседи .

Участието на групата от СУ „Христо Смирненски“в традиционната международна среща за театър, музика и спорт в Гърция бе осъществено с помощта и съдействието  на кмета на община Сатовча д-р Арбен Мименов,който  осигури транспорта на учениците за което изказваме нашата огромна благодарност“ ,сподели пред Топ Преса ,директора на СУ „Христо Смирненски“в Кочан , Гълъб Чаушев

От своя страна ,директорът Чаушев , учителят по музика Северин Чаушев,  и учениците от фолклорния ансамбъл в СУ -Кочан пожелаха чрез Топ Преса да изкажат искрената си  благодарност към домакините от Гърция за отправената покана това прекрасно участие да се осъществи и разбира се на кмета Мименов за безценното съдействие .

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене