Как да храним децата, за да бъдат здрави?

Сигурна съм, че това е въпрос, който вълнува абсолютно всички майки, но не всяка една е наясно и е запозната достоверно по въпроса за здравословното и правилно хранене на децата и не за друго, а защото социалните мрежи преливат от информация, много от която не би могла да се класира като качествена, достоверна и изчерпателна. Така много от нас се лутат в полето на несигурността, информационното затъмнение и не рядко лъжата и дори глупостта от „ново получената информация“.

И така, здравето е основна ценност за децата ни и самите нас. Всеки, в една или друга степен, се стреми да запази своето здраве и да допринесе за неговото поддържане. Това е естествен процес, базиран на първичния ни инстинкт за самосъхранение. До тук добре, но с това не се изчерпват грижите за здравето. Храната, както при малките, така и при нас, големите и по-големите, е от жизнено важно значение! Това е един неоспорим факт, които не би било възможно да пренебрегнете по пътя на вашия здравословен живот, които всеки би трябвало да спазва повече или по-малко. Хранете освен всичко друго е и навик. Социолози и психолози от отделни епохи обръщат съществено внимание на навика, като основен постулат в поведението на човека и до ден днешен има лек спор относно това дали навиците подлежат на промяна или не, въпреки че мнозинството от учени смятат, че навиците както се изграждат, така могат и да се променят, стига разбира се човек да положи целенасочени усули. И да вметна само от личен опит, това е напълно постижимо. И като всяко нещо и това изисква време, но с мобилизиране на волята и усилията става достижимо. Не случайно обърнах внимание на навикът. Той е от изключително значение при утвърждаването и следването на здравословен начин на живот. Това е от особено съществено значение и при децата. Още от самото начало СЪЗДАЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ НА ХРАНЕНЕ!

Така вероятността детето ви да търси вредна храна на по-късен етап ще е определено по-малка, отколкото ако е захранено с не чак до там здравословна храна. Това за съжаление не дава 100% гаранция, че детето ви никога няма да опита шоколад, чипс, вафли, кола и т.н и т.н., но пък дава до някъде спокойствието, че това няма да му стане основна и любима храна. Все пак първия вкоренен в него навик е предпочитанието за естествена, неподправена храна. Това е много важно при определянето на вкусовите му предпочитания и тяхното утвърждаване на по-късен етап, в следствие на правилната захранка на детето. Затова детето не се нуждае от:
преработени храни;
консервирани храни;
храна с подобрители и оцветители;
храна с не ясен произход и съдържание;
храна с транс мазнини; пържена, панирана и изобщо храна приготвена с мазнина на висока температура. Така строежът и съставът на хранителните вещества се изменя и храната става дори канцерогенна. Най-добрият вариант е първо да сготвите храната и после да добавите студено пресована мазнина като зехтин, шарлан, кокосово масло, краве масло или гхи, и други;
храна с дълъг срок на годност (това означава, че в нея има доста Е-та);
не използвайте „забранената“ храна за децата си като награда, защото така няма да успеете да установите трайни здравословни навици;
децата имат силно вродено чувство за интуитивно хранене, затова не ги насилвайте да ядат, когато откажат, макар да им е останала само една лъжичка от храната!!! Наблюдавайте ги! По начало децата предпочитат естествените, чисти вкусове, затова винаги им предлагайте свежа, прясна и чиста храна, като зеленчуците и плодовете трябва да имат, ако не превес, то едно задоволително количество, което да им достави необходимите порции от витамини, минерали и фибри;
излишни синтетични, макар и хомеопатични средства, за стимулиране на имунната система.
Обърнете се към естествените, природни средства – мед, клеева тинктура, прополис, билкови чайове, боров сироп, боров мед, джинджифил, подправки в ястията, плодови сокове с др. Като искам да направя някой съществени уточнения: медът се дава след една годинка или когато позволи педиатърът; винаги, преди да дадете каквото и да е средство на детето се консултирайте с лекар; не се „нахвърляйте“ на хомеопатията като безвредно и много необходимо средство за превенция или лечение.

Колкото по-малко синтетика попада в организма на детето, толкова по-стабилен и здрав имунитет ще си изгради и все пак не пренебрегвайте факта, че както в хомеопатичните, така и в другите помощни лекарствени средства има много подсладители, консерванти, желатин и други определено неподходящи съставки за малкия и неукрепнал организъм, който е в интензивна фаза на развитие, изобщо. И не забравяйте винаги, когато давате на детето си нещо, независимо дали е лекарствен или хранителен продукт винаги четете съдържанието на опаковката, така ще сте сигурни какво точно поглъща детето ви, особено ако има установена алергия към дадено вещество. Освен горе изброените фактори, детето се нуждае и от чист въздух. Кислорода влия успокоително на нервната система и допринася за правилното и ефективно функциониране на другите системи в организма.

Така детето има повече енергия и желание за движение. Движението е следващия жизнено важен фактор за развитието и здравето на детето. Още от преди около десетилетие учените доказаха, че в движението детето се развива интелектуално. Неговото ментално развитие е пряко свързано с двигателната активност. Освен това укрепва опорно-двигателният апарат, вестибуларният, сърдечната дейност се регулира и храносмилателната система запазва доброто си функциониране.

Ето защо е много важно да насърчавате детето си да спортува редовно и с ваша помощ да открие необходимостта и удоволствието от движението. Ако детето ви е твърде малко, но вече ходи, всеки ден го стимулирайте да се движи. Разбира се, няма да извървява големи разстояния, но ще бъде щастливо и удовлетворено от себе си, а вие спокойни и уверени, че поставяте началото на още един необходим и здравословен навик. И най вече, бъдете добър пример за своето дете. То преди всичко се старае да копира вас самите, да подражава на вас, неговите родители, които са неоспорим авторитет, заемайки централно място в неговия живот. Все пак, не би трябвало да очаквате, че ще ядете чипс, сладкиши и полуфабрикати и да искате от детето си да яде здравословна, богата на плодове и зеленчуци храна!?! Няма как да се получи. До една определена възраст детето смята, че всичко, което правят тате и мама е най-правилното, затова, просто се старайте колкото се може по-често да не разочаровате децата си, защото вашият авторитет зависи преди всичко от вас самите.

Така и отговорността за здравето на вашето дете също е ваша!

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене