Иска ли Цветан Василев да има свой кмет в Петрич и кой?

Николай Георгиев живее в скромна двуетажна къща в с. Скрът и повече от 10 г. е шофьор на микробус Работи към оранжериите в Петрич, като с буса си вози работници.
Отказва да разговаря с репортери, но успява да обясни, че е братовчед на шефа на оранжериите Велин Георгиев, също от с. Скрът.

Проверка установява, че младият мъж е станал собственик на „Агро ин 2001” ЕООД на 16 февруари 2015 г. Тогава Велин Георгиев му прехвърля всичките си дялове. Същият ден разследващият екип на Топ Преса разбира, че изготвилия документите е скандално известният адвокат Митко Иванов, чиито услуги екс-кметът на Петрич ползва от години, за да шинканира делата и процесите срещу него. Така на практика, с тези косвени доказателства Вельо Илиев става основен заподозрян в схемата по запазването на имотите, които преди това е харизал за жълти стотинки на първия им собственик, явно негов буфер. Справката ни е направена в община Петрич. Слуховете са, че за сделката гарант бил лично „кръстникът“ дълги години на Вельо Илиев – Иван Костов, който пък строи в природен парк „Беласица“ вилно селище на името на жена си – нещо, което пръв и единствен Топ Преса разкри.

Седалището на фирмата е: оранжерии шосето за София. Предмет на дейност – производство, изкупуване, заготовка и реализация на зеленчуци, цветя, декоративни храсти, посевен и посадъчен материал и друга оранжерийна и полска продукция, търговска дейност в страната и чужбина.

Николай Георгиев е и член на УС на земеделска кооперация „Цар Самуил”, която също е със седалище в оранжериите в Петрич.

По непотвърдена информация, въпреки че сделките с двата морски апартамента са станали, преди да се запорират имотите на семейство Василеви, наскоро „Агро ин 2001” е получила документи от Швейцария, че се налага запор и върху тези жилища.

„Аз съм пълномощник за тази сделки и твърдя, че имотите не са луксозни. В тях дори кранчетата за вода са изтръгнати. Няма никакво обзавеждане. Купени са на цена, колкото е данъчната им оценка. Идеята беше да се продадат след това на купувачи, но този запор пречи. Не знам защо искат да закачат и „Агро ин” към всичко, което се случва с КТБ”, казва Велин Георгиев, който е прехвърлил фирмата на шофьора Николай.

ПИПАЛАТА НА КТБ В ПЕТРИЧ ЗАСТРАШАВАТ И СПОРТА В ЮЖНИЯ ГРАД

Скандален митничар, „касичка“ на Костов, ген. Атанасов и Радан, убива спорта в Петрич, непримирими са местните.

Скандалният петрички митничар Марио Минев, който отказа да напусне спортната база „Цар Самуил“ в Петрич, въпреки множеството констатирани нарушения, от дълги години е съратник на Иван Костов, Радан Кънев и ген. Атанас Атанасов, разкриват в медийното пространствоизточници от МВР.

Минев е известен и като една от „касичките“ на Костов, на когото се отчита още от времето, когато Командира беше премиер. Неотдавна в-к Запад-Юг съобщи, че в спортната база „Цар Самуил“, под крилото на Минев, се провеждат тайни срещи на човека на лидера на ДСБ Радан Кънев в града – Стоил Яков. Тяхна цел е възраждане на така нареченото дясно пространство и изваждането на ДСБ от скандала „Кумовете”. Радан Кънев и Стоил Яков са сред учредители на ДСБ през 2004 година. Съвсем наскоро става ясно, че управляваният от Яков военен завод „Терем” е сключил договор за адвокатски услуги с кума на Кънев – адвокат Васил Танков от кантора „Николова, Кънев, Калинов”, което е явен конфликт на интереси. Стоил Яков и братята му Петър и Георги са племенници на Иван Будимов, избран от Иван Костов да управлява Митница Кулата. За началник в сянка на някогашната кулска митница от Костово време е считан Марио Минев.

Срещи в стопанисваната официално от съпругата на Минев – Величка НСБ „Цар Самуил” са се провеждали редовно и преди местните избори през октомври миналата година като на тях са присъствали също генерал Атанас Атанасов и Радан Кънев. Тогава целта е била да се изработи стратегия как бившият вече кмет Вельо Илиев, разследван за множество нарушения в 16 годишното си управление, да бъде запазен и отново да спечели властта в общината. Той се яви като обединена кандидатура на Реформаторския блок, а самият Атанасов даде съвместна пресконференция с него, на която го определи за „синя легенда“. Вельо Илиев печели за пръв път Петрич на частичните местни избори през 2000 година по време на правителството на Иван Костов. Спонсор на кампанията му тогава е Марио Минев, посочват запознати. Обществена тайна е, че генерал Атанас Атанасов е закрилникът на Илиев по етажите на властта и в съдебната система.

Издигането на Марио Минев започва от митницата, където е назначен през 1989 г. със заплата от 220 лв. на месец, но въпреки това демонстрира охолен начин на живот. През 2006 е уволнен от длъжността си митнически инспектор, но вече е натрупал толкова пари, че започва да прави крупни инвестиции. Негови са магазини и ресторантско-хотелски комплекс около „Киното“ в центъра на Петрич. Купува съседната сграда на ресторант „Елада“ за 260 000 лв., а за точно 941 000 лв. придобива и санаториума на Министерството на здравеопазването, който превръща в хотел „Термал“. Базата му продава министърът на здравеопазването в правителството на Иван Костов – Илко Семерджиев. Около сделката избухва сериозен медиен скандал, защото оценката е силно занижена. Името му се свързва и със санаториума на спирка „Журналист” във Варна. Купува си и базата на „Почивно дело“ в курорта Туричка черква, която официално се води на вуйчо му Никола Костадинов. Още през 2012 г. местни медии твърдят, че Марио Минев е посредничил в сделките по прехвърляне на недвижимото имущество на издирвания от Европол петрички бизнесмен Костадин Хаджииванов.

Коце Маца е предоставил чрез своя адвокат пълномощно на Минев и той е успял да прехвърли собственост на Коце Маца на няколко неизвестни фирми. Минев е задържан по време на националната акция за проверка доходите на съмнително забогатели лица по 4 отделни дела за внос на суперлуксозни автомобили през ГКПП – Кулата, декларирани като купета. През октомври 2008 г. името му бе замесено в скандал за купуване на изборни гласове. При обиск в дома на циганина Альоша Ангелов-Альо, хванат с 400 имена и лични данни на хора от циганския квартал, е открито разрешително за оръжие на името на ексмитничаря Марио Минев. Изборите са местни, а жената на Минев – Величка, води листата на Съюза на комунистите в България. По-късно в съдебна зала става ясно, че Марио е плащал по 5 евро на циганин, за да гласува за съпругата му. Няма как обаче той да бъде изправен на съд по това престъпление по простата причина, че по същото време е задържан за отвличане и побой на лидера на „Атака“ в Петрич Огнян Тетимов. Минев отървава ареста заради исхемична болест на сърцето, от която страдал от малък и дори бил с група инвалидност. По отношение на НСБ „Цар Самуил“ проверка на община Петрич установява серия от нарушения на строителните нормативи, извършени от бившия митничар-наемател, който пропъдил местните отбори от всички представени в района спортове да тренират и провеждат срещите си по селските терени.

Преди Коледа спортисти и родители на прокудените деца излязоха на протест, на който поискаха категорично местните спортни клубове да имат свободен достъп до базата. Преди това Минев заяви на всеослушание пред треньори и спортисти, че ще развъжда „пилета” в „Цар Самуил“ и ще направи Малилак (традиционен местен събор-пазар на животни) на футболния стадион. На 1 април „Национална спортна база“ ЕАД, чиято собственост е НСБ „Цар Самуил“ изпрати комисия, която да си върне фактическата власт върху спортната база в Петрич. Наемателят „ЕТНО“ ООД не допусна комисията да влезе в спортната база, затова дружеството, чийто принципал е ММС, започва съдебна процедура за прекратяване на договора за наем и въвеждане във владение.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене