Властта с консенсус: Подкрепяме Скопие за ЕС, ако изгладим историческите спорове

Борисов и Радев единодушни: Членството на югозападната ни съседка не може да е за наша сметка

Първите мъже в държавата се обединиха около тезата, че България трябва да подкрепи Северна Македония по пътя към приемането й в ЕС, но при условие, че бъдат изгладени историческите спорове между двете страни и Скопие сложи край на пропагандата.

След среща, организирана в понеделник от президента Румен Радев на „Дондуков“ 2 по повод отношенията ни със Северна Македония, самият държавен глава, както и премиерът Бойко Борисов дадоха ясен знак, че подкрепата за членството на югозападната ни съседка не може да бъде за наша сметка.
„Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята“, заяви Борисов след края на разговорите, предшестващи предстоящото заседание на Европейския съвет, на което се очаква евролидерите да вземат решение относно евентуалния старт на преговорите за членство със Северна Македония и Албания. Той призова пропагандата от страна на Скопие да спре и я оприличи на братоубийствена война

По думите му, ако спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, това би било записано в историята, след като всички 27 страни-членки са я подкрепили. Борисов изтъкна също така, че темата за Западните Балкани е била издигната на най-високо ниво по време на БГ председателството на ЕС, като добави, че трябва и Албания да върви заедно в преговорите със Северна Македония, тъй като „празните дупки“ на картата не вещаели нищо хубаво за единството и просперитета на региона. В допълнение Борисов подчерта, че никога не сме казвали обаче, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Въпреки това той припомни, че сме дали ясен знак на съседите си, че могат да разчитат на нас както по темата за НАТО, така и за осигуряването на т.нар. ерполисинг от наша страна, след като се сдобием с новите изтребители F-16 от САЩ. Премиерът призова съвместната комисия, създадена съгласно Договора за добросъседство да направи още срещи и да излезе с решение и това да стане преди 15 октомври

„Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се съсредоточат върху бъдещето, защото бъдещето ни интересува пряко“ призова Борисов, като изброи част от общите проекти, свързани с коридор номер 8 и разширяването на ГКПП-та. И обобщи, отправяйки поредния апел: „Бъдещето на Северна Македония и хората там е в ЕС, да не го проиграват този шанс.“.

Радев също подчерта, че трябва да подкрепим Северна Македония за ЕС, но това да става за сметка на историята и идентичността на страната ни. „Важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета“, посочи държавният глава. И в допълнение призова за особено внимание към учениците и надписите в музеите и паметниците в Северна Македония.

„Не можем безусловно да ги подкрепим“, отсече и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който също присъства на срещата. По думите му времето на тупането на топката е приключило. Според него съседите ни разигравали. Каракачанов даде пример с насроченото заседание на съвместната комисия непосредствено преди срещата на върха в Брюксел. „Трябва да заложим ясни условия за насрочването на междуправителствената конференция, за да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие“, каза още Каракачанов.

„България не трябва да спира Северна Македония към членство в ЕС, но това не е безусловно, на първо място трябва да пази националните си интереси“, заяви и вицепремиерът Екатерина Захариева. А шефът на комисията по европейските въпроси в НС от БСП Кристиан Вигенин добави, че ако са удовлетворителни позициите по въпроса, които представи правителството, може да се стигне и до обща декларация на парламента

Той обаче подчерта, че България не бива да допусне в ЕС страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти.

По-късно през деня по темата се изказа и северномакедонският премиер Зоран Заев. Той заяви, че в Скопие приемат препоръките на страната ни и е възможно много бързо да бъде намерено решение на отворените въпроси. Заев изтъкна, че комисията е създадена, за да дефинира нещата и призова да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. „Призоваваме да се намери решение, но не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от страна на България“, подчерта той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене