Свържете се с нас

Новини

Проф. Светлана Шаренкова: Китай – социалната държава е възможна!

Публикувано

на

В днешно време Китай символизира и още нещо много важно – възхода и успеха на социалната държава!

Автор: Проф. Светлана Шаренкова

Китай е удивителна страна – с невероятните си мащаби – територия и население, с удивителни природни красоти, с богата история и култура, създала епохални постижения и дарила света с ключови открития, с богатство от хора искрени, трудолюбиви, талантливи.

В днешно време Китай символизира и още нещо много важно – възхода и успеха на социалната държава!

Летоброенето на социалистическия период в Поднебесната започва преди 70 години, на 1 октомври 1949 г., с обявяването на Китайската народна република като израз на мечтата на милиони китайци за по-достоен и мирен живот. Фактът, че България бе втората страна в света (ден след СССР), признала КНР, бе не само стратегически правилно, но и и далновидно решение, ясна позиция на подкрепа на един приятелски народ по избрания от него път.

Социалистически Китай, създаден под лидерството на Мао Дзедун, премина през различни исторически периоди, през възходи и застой, но неизменно укрепваше своето влияние в променящия се свят. Преди 40 години по инициатива на лидера стратег Дън Сяопин КНР започна реформи – за отваряне към света, за икономическо съживяване чрез конвергенция на доброто и успешното от двете системи, за утвърждаване на социализъм с китайска специфика и характеристики. Тези реформи се оказаха не просто успешни, те поставиха началото на невиждано в световната история икономическо чудо!

За 70 години Китай увеличи своя брутен вътрешен продукт от 30 млрд. на 13,6 трилиона долара, или 450 пъти. От изостанала и затворена, предимно аграрна страна социалистически Китай се превърна във водеща световна икономика.

За 70 години БВП на глава от населението нарасна от 70 щатски долара годишно на близо 10 хил. долара, а средната продължителност на живота – от незавидните 35 години до 77 години.

Но върхово постижение на Китай, което е особено актуално и поучително за нас българите, е фактът, че 700 хил. негови граждани успешно са изведени над прага на бедността, ежегодно десетки милиони получават по-достойно битие и по-висок жизнен стандарт, което е основната грижа и ангажимент на китайската държава към китайския народ.

В областта на външната политика Китай е на страната на мира, прогреса, взаимното разбирателство и сътрудничество – доказват го инициативи като „Един пояс, един път” и „17 + 1”. Благодарение на тези инициативи Китай днес е сред страните – лидери в съвременния многополюсен свят, а президентът Си Дзинпин се утвърди като един от най-уважаваните световни държавници.

КНР уверено гледа към бъдещето с дългосрочни, промислени и амбициозни стратегически цели – в икономиката, социалната политика, урбанизацията, екологията, духовността, във високите информационните технологии, в отбраната и т. н.

Всички тези впечатляващи постижения показват, че Китай достойно и оптимистично посреща своя държавен юбилей с една много важна поука: извърши реформи си по „китайски модел”, което опровергава заклинанията, че социалистическата държавна система е ретроградна, безплодена, провалена и погребана завинаги!?

Китай е успешен именно защото е социалистически!

Успехите на Китай са вдъхновяваща алтернатива на алчния неолиберален капитализъм.

Китай е доказателство, че бъдещето принадлежи на социалната държава!

Източник: Епицентър.бг

коментара

Новини

Драматичният театър в Благоевград отбелязва годишнина с постановката „Вапцаров: Песни за човека“

Публикувано

на

100-ата годишнина от създаването на Драматичен театър „Никола Вапцаров“-Благоевград ще бъде отбелязана с постановката „Вапцаров: Песни за човека“. Това съобщиха от културната институция. Събитието ще се проведе на 24 октомври.

Спектакълът е определян като неконвенционален, събиращ в общ екип режисьорите Тея Сугарева, Боян Иванов и Стайко Мурджев. „100-годишнината е време, в което трябва да се погледне назад, но и да се начертаят пътищата за бъдещо развитие“ – това е основният мотив, който води екипа на театъра през юбилейния сезон.

Спектакълът „Вапцаров: Песни за човека“ е важен творчески жест, защото събира работата на трима режисьори, всеки от тях притежаващ свой собствен ярък творчески почерк. Целта на спектакъла е на сцената зрителите да видят посоките, които ще се търсят в творческото развитие на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Сценографията и костюмите са на Юлияна Войкова-Найман. Музиката – на Христо Намлиев.

В представлението участва цялата трупа на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Общата работа на няколко поколения актьори и на постановъчния екип, съставен от доказани професионалисти, обещават ярко театрално събитие.

Най-голямата културна институция в Югозападна България ще отбележи своя юбилей заедно с бивши и настоящи служители от 19.00 ч. в голямата зала на театъра. Билети за събитието към момента не се продават, но при възможност за свободни места, ще бъдат обявени и пуснати в продажба.

коментара

Продължете с четенето

Новини

СНИМКИ / Животни от породи, отглеждани в България, дефилираха в Разлог

Публикувано

на

Събитието премина под егидата на 107 години от освобождението на град Разлог

За втора поредна година Разлог бе домакин на Националното изложение, което събра на едно място селекционери и собственици на видове и породи животни, отглеждани на територията на България. Събитието премина под егидата на 107 години от освобождението на град Разлог.

Специализираното изложение премина с огромен интерес, като представи породите: Българско сиво говедо, Лимузин, Галоуей, Бяла маришка овца, Старопланински цигай, Родопски цигай, Вакла маришка овца, Калоферска дългокосместа коза, Българско Овчарско куче, кокошки порода Бреговска джинка. В категория коне участваха Български Тежковозен кон и Дунавски кон, които взеха награди. Купи за участие взеха и породите Шотландско пони и Андалуски кон.

На събитието присъстваха Георги Йорданов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, професор Андрей Мицулов- преподавател в Лесотехнически университет и в Центъра по професионално обучение по кинология към Министерство на образованието и науката, Пламен Левиов – национална асоциация по коневъдство, Мария Георгиева – национална асоциация за месодайно говедовъдство в България, и проф. Дойчо Димов- сдружение за произвеждане и отглеждане на овце.

За доброто настроение се погрижиха самодейните групи към Народно Читалище – Разлог „15 септември 1903-1909 г.“ – „Разложанче” и „Разложки мераци”

Временно изпълняващият кмет на Община Разлог – инж.Венцислав Гърменов, отправи поздрав към участниците, организаторите и всички зрители с пожелания за много здраве и успешно развитие.

Така, за втора поредна година Oбщина Разлог затвърди политиката си в подкрепа развитието на животновъдството на територията на общината.

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ