Свържете се с нас

Новини

Кой е единственият кандидат за главен прокурор и кой се плаши от него?

Публикувано

на

Крясъците от протестите заглушиха аргументите, без да предложат реална алтернатива

Защо Иван Гешев се оказа единствената кандидатура за поста главен прокурор и защо получи подкрепата на няколко съсловия, свързани с правораздаването? Защо в шума, предизвикан от протести, гейтове и скандали, не можем да допуснем, че той наистина притежава необходимите качества за обвинител №1? И всеки ли има скоростната кариера на Иван Гешев – от редови градски обвинител, през шеф на Специализираната прокуратура, до зам.-главен прокурор и единствен кандидат за поста главен прокурор.

Кой е Иван Гешев и кои са знаковите дела, по които е работил?

Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във Висшия институт на Министерството на вътрешните работи през 1994 г. След дипломирането си работи в полицията и следствието в София – като оперативен работник (1994 – 1995), помощник-следовател (1995 – 1996) и следовател (1996 – 2006).

През 2006 година Гешев става прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, а от 2012 г. е официално назначен там. През 2010 г. получава ранг на прокурор от ВКП/ВАП.

През юли 2016 прокурорската колегия на ВСС го избира за председател на специализираната прокуратура с 9 гласа за и 1 против след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса.

През юли 2019 г. номинацията на Гешев идва от всичките 11 прокурори във Висшия съдебен съвет, без Гешев да има реален конкурент.

Като ракета-носител към върховете в кариерата му някои определят Делото за фалита на КТБ. Тогава той е ръководител на специализираната прокуратура и внася обвинителен акт от рекордните от над 10 000 страници, ĸaĸто и 1360 тома материали.

През юли 2019 г. Иван Гешев е издигнат като единствен кандидат за нов главен прокурор на Република България след края на мандата на Сотир Цацаров.

Иван Гешев е носител на грамота и плакет „Джовани Фалконе“ за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение, връчени му от Посолството на Република Италия.

Освен знаковото дело за КТБ, Гешев води разследването и на корупцията във фонд „Земеделие“, на бившия земеделски министър Румен Порожанов, делото „Иванчева“, семейство Николай и Евгения Баневи, семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, фалшивите ТЕЛК-ове, кмета на Костенец Радостин Радев, кмета на пловдивския район „Северен“ инж. Ральо Ралев, участието на полицаи от Четвърто РПУ – София в организирана престъпна група и др.

Толкова ли е „лош“ прокурор с такава биография или е „неподходящ“ за определени кръгове?

Протестърската общност в София скочи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор заради една негова реплика в интервю за БНТ, но извадена от контекста, отнасяща се до разделението на властите. В шумотевицата незабелязано остана обяснението на самия Гешев, че „нямаме проблем с разделението, а с взаимодействието и контрола между властите“. И кое му грешното?

Всъщност, зад тези, които се обявиха срещу избора на новия главен прокурор надничат имена на герои от делата, по които Иван Гешев е обвинител.

На шега изтече сякаш и запис на Десислава Иванчева, в който се чува следния диалог:

„- На протеста на 12-ти (бел.ред.: протестът срещу Иван Гешев) за Бойко Атанасов ли да викаме?
– Против Гешев. Трябва да свалим Гешев, пък кой ще сложим, където се казва – няма значение. Е, има значение естествено.
– Бойко Атанасов пое ли ангажимент да ви махне поне обвиненията?
– Нашите ли? Аз не съм се пазарила, аз не правя сделки. Аз съм малко тъпо парче, разбираш ли? Малко съм идеалист, малко съм ку-ку.
– Смисъл падане на Гешев, на кабинета?
– Да, да. Гешев най-вече, на прокуратурата и Гешев. И следователно, те хората, които ще са там, ще искат и правителството да си ходи. Да бутаме мафията и така нататък“.

Защо на фона на протестите професионалната общност на следователи и прокурори подкрепя колегата си? Всъщност, от съсловието единствено Съюзът на съдиите с председател Калин Калпакчиев (бел.ред.: този, който освободи австралийския убиец Джок Полфийман) се обяви против кандидатурата на Гешев за главен прокурор. На този фон отговорите идват сами.

Ето какво пише в правния сайт lex.bg за Иван Гешев преподавателят в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и един от най-изявените специалисти по наказателен процес проф. Маргарита Чинова, която неотдавна заяви, че Иван Гешев би бил успешен главен прокурор.

В становище до Висшия съдебен съвет (ВСС) проф. Чинова изтъква, че познава лично Гешев и е останала с впечатлението за подготвен, енергичен и работоспособен прокурор. Запознавала се е и с актовете му, които били написани на ясен и общодостъпен език, не изобилствали с чуждици и съдържали необходимите правни формулировки.

Тя отбелязва, че се е запознала и със статия на Гешев и колегата му Евгени Стоянов по въпроса за т.нар. „прокурорско задържане“. Проф. Чинова намира изложените идеи за професионално представени, а наред с това посочва, че статията се чете бързо и с интерес, а правните формулировки били изложени в достъпен стил.

Сред други учени в областта на правото и криминалистиката, подкрепили Гешев, са проф. Костадин Бобев – преподавател по „Криминалистика“ и „Съдебни експертизи“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Ето какво пише той:

Обмисленият многоаспектен подход при решаването на усложнени казуси и дела с фактическа и правна сложност, отдадеността на своята работа, задълбоченият анализ и умение да ангажира множество компетентни органи и своевременно да намира необходимата експертиза, са все качества, които несъмнено правят впечатление, и са характерни за господин Гешев като прокурор. Той има отговорно и професионално отношение към всеки служебен въпрос, умее да планира, да организира, и се ангажира с изпълнението до най-дребен и необходим детайл на всяка поставена задача и при решаването на всеки възникнал проблем.

Поради съчетаването на тези лични и професионални качества, обосновано и като естествено развитие на кариерата му, той бе избран за ръководител на Специализираната прокуратура през 2016 г., а през 2018 г, – и за заместник на главния прокурор. Последователното заемане на тези длъжности в прокуратурата на Република България несъмнено го е обогатило и по отношение на натрупването на управленски опит, и по отношение на по-пълното и детайлно познаване и осмисляне на функциите на прокуратурата като орган на съдебната власт.

От позицията и опита на дългогодишен директор на Националния институт по криминалистика и криминология (от 1975 г. до 2011 г.) и университетски преподавател в няколко висши училища бих искал да изразя подкрепата си за кандидатурата на г-н Иван Гешев и представената от него концепция за стратегическо управление на Прокуратурата на Република България, заключава проф. Бобев.

Биха ли хора с професионален опит и авторитет застанали с имената си зад кандидатура на Иван Гешев, ако той наистина е такъв, какъвто образ му се изгражда от протестиращата общност? И това при положение, че процедурата за номиниране и избор на нов главен прокурор е експертна процедура в голяма степен, следва своята естествена последователност, така както е по приетите правила, съобразно Конституцията и Закона за съдебната власт. Тези правила са одобрени от Европейската комисия и са част от отбелязания напредък за страната ни. Процедурата се провежда и от изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет и не страда от пороци.

Анализатори споделят мнението, че битката не е толкова срещу Гешев, а е по скоро битка за това определен кръг да изгради съдебната система по свой образ и подобие. Последното доказателство за това е предсрочното освобождаване на убиеца Полфрийман от председателя на Съюза на съдиите в България. Предсрочното освобождаване точно на този престъпник е синтез и есенцията на това, което представляват тези „кръгове“ – някои десни партии, НПО-та, Български хелзинкски комитет, адвокати, медии – всички те одобряват личността на австралиеца, когото дори бяха номинирали за Човек на годината. Полфрийман беше включван в работни групи от Христо Иванов като министър за промяна в законодателството за лишаване от свобода, беше обслужван от медии и адвокати и представян в позитивна светлина години наред. Затова анализатори, запознати с вътрешните войни в съдебните среди,  са на мнение, че протестите не са само срещу Гешев, а срещу всеки, който не е от техния кръг и не изповядва техните ценности./BIG5

коментара

Новини

Драматичният театър в Благоевград отбелязва годишнина с постановката „Вапцаров: Песни за човека“

Публикувано

на

100-ата годишнина от създаването на Драматичен театър „Никола Вапцаров“-Благоевград ще бъде отбелязана с постановката „Вапцаров: Песни за човека“. Това съобщиха от културната институция. Събитието ще се проведе на 24 октомври.

Спектакълът е определян като неконвенционален, събиращ в общ екип режисьорите Тея Сугарева, Боян Иванов и Стайко Мурджев. „100-годишнината е време, в което трябва да се погледне назад, но и да се начертаят пътищата за бъдещо развитие“ – това е основният мотив, който води екипа на театъра през юбилейния сезон.

Спектакълът „Вапцаров: Песни за човека“ е важен творчески жест, защото събира работата на трима режисьори, всеки от тях притежаващ свой собствен ярък творчески почерк. Целта на спектакъла е на сцената зрителите да видят посоките, които ще се търсят в творческото развитие на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Сценографията и костюмите са на Юлияна Войкова-Найман. Музиката – на Христо Намлиев.

В представлението участва цялата трупа на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Общата работа на няколко поколения актьори и на постановъчния екип, съставен от доказани професионалисти, обещават ярко театрално събитие.

Най-голямата културна институция в Югозападна България ще отбележи своя юбилей заедно с бивши и настоящи служители от 19.00 ч. в голямата зала на театъра. Билети за събитието към момента не се продават, но при възможност за свободни места, ще бъдат обявени и пуснати в продажба.

коментара

Продължете с четенето

Новини

СНИМКИ / Животни от породи, отглеждани в България, дефилираха в Разлог

Публикувано

на

Събитието премина под егидата на 107 години от освобождението на град Разлог

За втора поредна година Разлог бе домакин на Националното изложение, което събра на едно място селекционери и собственици на видове и породи животни, отглеждани на територията на България. Събитието премина под егидата на 107 години от освобождението на град Разлог.

Специализираното изложение премина с огромен интерес, като представи породите: Българско сиво говедо, Лимузин, Галоуей, Бяла маришка овца, Старопланински цигай, Родопски цигай, Вакла маришка овца, Калоферска дългокосместа коза, Българско Овчарско куче, кокошки порода Бреговска джинка. В категория коне участваха Български Тежковозен кон и Дунавски кон, които взеха награди. Купи за участие взеха и породите Шотландско пони и Андалуски кон.

На събитието присъстваха Георги Йорданов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, професор Андрей Мицулов- преподавател в Лесотехнически университет и в Центъра по професионално обучение по кинология към Министерство на образованието и науката, Пламен Левиов – национална асоциация по коневъдство, Мария Георгиева – национална асоциация за месодайно говедовъдство в България, и проф. Дойчо Димов- сдружение за произвеждане и отглеждане на овце.

За доброто настроение се погрижиха самодейните групи към Народно Читалище – Разлог „15 септември 1903-1909 г.“ – „Разложанче” и „Разложки мераци”

Временно изпълняващият кмет на Община Разлог – инж.Венцислав Гърменов, отправи поздрав към участниците, организаторите и всички зрители с пожелания за много здраве и успешно развитие.

Така, за втора поредна година Oбщина Разлог затвърди политиката си в подкрепа развитието на животновъдството на територията на общината.

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ