Наградиха създателя на 6 сорта ябълки

Институтът по земеделие в Кюстендил отличи доц. Атанас Благов заради 35-годишната му дейност в структурата. Повод за връчване на приза стана честването на 90-годишнината от създаване на института, а конференцията се проведе в общинския парк-хотел „Кюстендил”.

Доцент Благов, наричан още спец по ябълките, е проучил 420 сорта с цел да бъдат изпитани в местните екологичи условия и доколко са подходящи за отглеждане. От тях 24 сорта са били включени от Министерството на земеделието и са предложени на разсадниците да ги произвеждат и продават на производителите.

Атанас Благов е създал 6 сорта ябълки, признати от патентното ведомство, те са с добри вкусови качества и устойчиви на болестите при ябълковата култура – струпясването, пестят разходи при тяхното отглеждане. „След 1989 година много от ябълковите насаждения в регион Кюстендил бяха загубени, а сега новите насаждения са относително малко, т.е. няма достатъчно производство. Аз съм работил три години в Китай, където създадохме нов ябълков сорт – добави той. – За работата ми по проектиране и създаване на нови сортове преди години получих и златен медал от министър-председателя на Китай. След тази среща имаше прием в залата на Великия китайски народ, там се побират най-малко 5000 души. Мащабите на тази държава непрекъснато налагат нови методи за изхранване на населението. Страната е водещ производител на ябълки, круши, пшеница, ориз и дори чесън”, уточнява доцентът. Той е може би сред малкото, които не се притесняват от генномодифицираните храни. Дори твърди, че 90% от царевицата, произведена в Китай, била такава.

По време на тържеството по инициатива на ръководството на института освен доцент Благов още 10 души бяха наградени с грамоти в знак на признателност и уважение към тяхната дългогодишна работа. В доклада си пък директорът на ведомството Илияна Кришкова постави акцентите в постиженията в последните 10 години на Института по земеделие в Кюстендил. Сред тях са създадените 4 сорта череши, 6 сорта ябълки, както и 4 наградени технологии.

Гости на земеделския форум станаха представители на Китай. Институтът по земеделие работи в сътрудничество със Селскостопанската академия в Янтай по линия на двустранно техническо сътрудничество към МОН. На конференцията участваха представители на Земеделския институт в Скопие, Северна Македония, с чиито специалисти имат общи реализирани проекти.

Представители на  Селскостопанската академия в Янтай, Китай

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене