Есенна умора – какви мерки да вземем и как да преодолеем кризата?

Есенната умора е едно изключително неприятно състояние. То се развива заради намаляването на ярките слънчеви лъчи, които през летния период са провокирали по-усилено производство на серотонин, ободряващ тялото и организма. Причините за поява на този тип умора са много разнообразни също така и могат да се появяват и да въздействат през всичките сезони. Усилената физическа и умствена дейност, прекомерното напрежение в работната среда или университет и училище, стрес, неправилен хранителен и двигателен режим, включително лошо общо състояние на тялото и нарушен баланс между сън и будно състояние.

 

Какви са симптомите на есенна умора?

 

Пациентите с тази диагноза споделят все повече за поява на симптоми на сънливост, загуба на концентрация, обща отпадналост, предразположеност към развиване на вирусни инфекции, световъртеж, замайване, нарушения в съня, апатия и намален тонус.

 

Преодоляването на неприятните симптоми от есенната умора изисква специфичен терапевтичен комплекс. Той включва физически движения, промени в храненето, по-голяма нощна почивка и прием на някои хранителни добавки с укрепващ имунната система ефект и придаващ тонус на тялото.

 

Специалистите съветват за преодоляването на този тип есенна умора, която според множество учени напрактика се явява специфичен тип депресия, който се поражда от резкия спад в серотониновото производство, да се прилагат някои специфични физически упражнения с цел придаване на тонус в мускулатурата и по-голяма свежест на тялото. Самите физически занимания подпомагат и стимулират имунните защити на организма и подобряват метаболизма. Отдавна е доказана връзката между скоростта на метаболизма и общия физически тонус на тялото, липсата на депресия, повишеното производство на полови хормони и хормони на щастието.

 

Според специалистите страдащите от есенна умора трябва да практикуват умерени физически натоварвания от рода на гимнастика, клякания, разходки в планина или природен парк, посещение на водоеми, леки кросови бягания, практикуване на любими спортове, носещи наслада – футбол, волейбол, баскетбол, фехтовка, плуване, фитнес и други. Целта на страдащите от есенна умора не трябва да бъдат силовите и страшно изтощителни тренировки, защото това допълнително ще доведе до срив на общото състояние на организма. Прекомерното изпотяване по време на активна тренировка например е показател за тренировъчна преумора, което е знак, че тренировката трябва да бъде прекратена и да се пристъпи към режим на почивка.

 

Според специалистите, особено важно при възстановяването от есенна умора е достатъчното хранене, но не прекалено и обилно преяждане, защото това затормозява организма при преработката на храната, което от своя страна допълнително води до утежняване на симптомите на есенната депресия. Пълноценният прием на повече зеленчуци и плодове, приемът на повече течна храна, отколкото тежка, мазна и тестена води до подобряване на преработката й и стимулира тонуса на организма, с което поддържа неговата бодрост през деня. Специалистите съветват да се набляга повече на чистото месо и риба, чистите въглехидрати от ориз, картофи и ръжен хляб, както и приемът на полезни омега-3-мастни киселини от ядки и риба.

 

В основата обаче на правилното възстановяване при есенна умора стои въпросът за наличната почивка. Тя е нужно да бъде в рамките на поне 7-8 часа нощен сън, за да може нивата на полови хормони и растежен хормон да бъдат възстановени, включително да се осигури достатъчно добра почивка на главния мозък и на тялото от ежедневния престой на работното или учебното място.

 

 

За овладяване на симптомите на есенна умора някои специалисти препоръчват и приемът на хранителни добавки от рода на мултивитамините, които възстановяват липсите на витамини и важни микро и макроелементи от храната. Също така в световната пазарна фармацевтична мрежа съществуват множество препарати, комбиниращи аргинин и аспартат. В България добавката се среща под името сарженор, която е особено полезна и води до по-голямо доставяне на енергия за организма и по-добра детоксикация на тялото от вредните за човек вещества, постъпили с храната. Според специалистите, най-добър ефект при приложението на такива добавки се постига, когато те се прилагат в минимум десет дневен курс, за да се подсигури качествено излизане от порочния кръг на есенната умора и да се осигури организмов запас, който да предпази от рецидив за поява на състоянието.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене