Лидерът на ДСБ в Благоевград финансиран от “Нова Грийн Енерджи” с измамни схеми в Саудитска Арабия

Реформатори и зелени в схемата, измамила работници в Саудитска Арабия, оставили ги месеци без заплати, са сред  претендентите да превземат местната власт в Благоевград

Водачът на листата на десните в Благоевград Георги Мавродиев е и съдружник в измамната фирма „Нова Грийн Енерджи“ ООД! Мавродиев е бивш юрист във фирмата НЕК на Иван Чапов, зам.-председател на партия ДБГ в Благоевград и беше кандидат за общински съветник от Реформаторския блок за Благоевград на местните избори през 2015 г.

„Топ преса” разкрива в публикации връзката на десния кандидат за местната власт с бизнесмена Димитър Стойков – име малко познато на широката общественост, но изключително популярно в тесни бизнес кръгове на Благоевград, които от години се опитват да манипулират и влияят върху управлението на общината.

Имената на Георги Мавродиев и Димитър Стойков станаха известни в публикации на някои медии преди дни, когато държавата бе възмутена от това, че български работници не са получили възнаграждението си от благоевградска фирма, работеща в Саудитска Арабия. Името на фирмата е “Нова Грийн Енерджи” ООД  – собственост на Димитър Стойков, който е  известен благоевградски бизнесмен с редица фирми с различна насоченост, сред които фабрика за принтиране на модни облекла и фабрика за бутилиране на изворна вода „RILANA“ и бира. Негов съдружник в бизнеса е местният лидер на ДСБ и общински съветник Георги Мавродиев.

(крайно вдясно – лидерът на ДСБ – Благоевград Калоян Ханджиски, до него Георги Мавродиев, посрещащи Светослав Малинов на събитие на десните в Благоевград)

(крайно вдясно – лидерът на ДСБ – Благоевград Калоян Ханджиски, до него Георги Мавродиев, посрещащи Светослав Малинов на събитие на десните в Благоевград)

Според публикации на „Топ преса” Стойков притежава яхта за милиони,  с която се разхожда по крайбрежието на Монако и Италианската Ривиера, както и голям парк луксозни автомобили, последният от които е Tesla Model S, чиято цена е около 100 хиляди евро. При демонстрирането на такъв висок жизнен стандарт от страна на Стойков е странно как се е стигнало до ситуацията с бедстване на работниците на една от фирмите му, при това в страна като Саудитска Арабия.

Но точно това се оказа препъни камъкът Димитър Стойков да не представи новия си политически проект в областният град и да предпочете да се върне в анонимността си и да не отваря още едни конфликтен фронт с управлението на общината или поне не засега.

Запознати със ситуацията около Димитър Стойков споделят, че желанието му да стане фактор в местния политически живот не е от вчера, и то е изключително добре премерено и обмислено. Тайна остава дали това е щяло да бъде реализирано отново чрез подставени на бизнесмена Стойков хора или целта му е била той самият да излезе напред и да се изправи в битка за местната власт.

Според източници на „Топ преса”, братята Стойкови се ползват със славата на изключително хитри хора, комбинативни, предприемчиви, но и до болка устремени към власт и влияние. В Благоевград не е тайна и конфронтацията им със сегашното управление в лицето на кмета Атанас Камбитов, издигнат от ГЕРБ. За целта бизнесмените финансират различни десни политически проекти, които да оказват натиск върху управлението в Община Благоевград.

При предишните местни избори през 2015 г. Стойков финансира мощна кампания срещу кандидата на ГЕРБ, в която е впрегнат голям протестърски потенциал, но въпреки това местната общност не припозна жълтопаветните идеолози и гласува за кандидата на ГЕРБ.

В зоната на влияние на Стойков обаче попадат трима общински съветници от Реформаторския блок, водени от лидера на ДСБ – Благоевград Калоян Ханджиски, и четирима от групата на „Партия на зелените“.  Тази политическа формация също влиза в силна опозиция на кмета Камбитов, само дни след изборите и е водена от публично гласовития общински съветник Андон Тодоров. В групата се отличава и един съветник, които до последно стой не само политически, но и финансово зад Тодоров и това е братът на Димитър Стойков – Александър Стойков. Освен местен политик, той е и съдружник в почти всички семейни фирми и бизнес начинания.

От друга страна, съдружникът на Димитър Стойков в “Нова Грийн Енерджи” ООД  Георги Мавродиев е зам.-председател на структурата на ДСБ в Благоевград, но тогава той не успява да се класира в местният парламент.

Припомняме, че преди дни работниците от “Нова Грийн Енерджи” споделиха, че за работата си в Саудитска Арабия са получавали по 400 лева на месец. Работата им се е състояла в това да монтират слънчеви панели.

Освен от обидно ниските заплати, те се оплакват още, че са били оставени на произвола на съдбата. И болни и бедстващи е трябвало да оцеляват в азиатската страна.

„Ние имахме устна договорка. На всеки един беше определена различна ставка. На мен ми беше определено 8,50 долара на час, които не ми бяха преведени. Първо на мен ми беше преведена минимална заплата от 473 лева след натиск от консула в Риад. На всички ни бяха преведени толкова ”, коментира един от ощетените работници в ефира на Нова ТВ.

 

Ще успеят ли на изборите след месец финансираните от Стойкови десни формации да завладеят общинския съвет в Благоевград, предстои да разберем след около месец. Факт е, обаче, че претендиращите за демокрация, пазарна икономика, гражданско общество, прозрачна съдебна система и други подобни  понятия, използвани от единствените претендиращи за носители на евроценности, не са ги приложили и към наетите от тях работници за Саудитска Арабия. На местните избори благоевградчани ще трябва да определят кое е истинското лица на десницата в града: демократичното или експлоататорското. /Big5.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене