Българи, гърци и македонци честват заедно Дни на Зеления пояс в Беласица

Дни на Зеления пояс ще бъдат отбелязани на 24 и 25 септември в района на планина Беласица -.място с уникална природа и биоразнообразие, богата история, съхранени традиции и култура.

Организатори на събитието са Българска фондация „Биоразнообразие”, Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището в петричкото село Габрене.

Партньорска среща ще се състои между представители на Дирекциите на Природен парк „Беласица“, Национален парк „Езеро Керкини“, неправителствени организации от България и Северна Македония в първия ден от 10,30 часа. В нея ще се включат и представители на местни институции от община Петрич и Подгорието. Ще се обсъдят възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.

Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16,00 часа на 24 септември в село Габрене. Организаторите са подготвили разнообразна програма – туристическа разходка през места, където все още могат да се видят останки от Желязната завеса, посещение на етнографската колекция към читалището на с. Габрене и пъстър празник в читалище „Просвета – 1928“, който ще бъде официално открит от 18,00 часа.  [Кука] Песни, танци, вкусни местни специалитети, презентация и филм за Зеления пояс, както и интересни истории от близкото минало, очакват гостите и жителите на Подгорието чак до вечерта.

На следващия ден (25 септември) ученици от Петрич и Струмица със специални интереси в областта на биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.

Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативатЕвропейски Зелен пояс. В миналото „Желязната завеса“ разделя Европа на Източна и Западна. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива необезпокоявана от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникален екологичен коридор с дължина над 12 500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по протежението на брега на Балтийско море, през Централна Европа и Балканите до Черно море.

Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс – символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Своеобразната „линия на живота” свързва ценни природни местообитания и открива възможности за развитие на местните общности.

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация „EuroNatur”, която партнира на Българска Фондация „Биоразнообразие” в нейната работа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене