Херкулес живеел в Югозапада

Най-великият митичен герой Херакъл (Херкулес) е отсядал в земите край Рупите по време на изпълнението на легендарните си дванадесет подвига.

За тази хипотеза освен от древните епически песни на Омир, Креофил от Самос, Паниасис от Халикарнас, чичо на Херодот и редица други древногръцки поети, възпели прословутия герой, свидетелстват и последните археологически открития в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко.

Преди броени дни, точно преди приключване на сезона, екипът на доц. д-р Людмил Вагалински, който от 2007 г. насам проучва античния град, открива крака и кривака, които са част от монументална мраморна скулптура на Херкулес. Малко преди тези епохални находки археолозите се натъкват и на оброчна плочка и теракота, изобразяващи същия митичен персонаж.

„Всичко се подрежда логично: Херакъл е митичният родоначалник на царете на древните македони и епоним (даващ името) на града Хераклея Синтика. Догодина започваме разкопките именно с проучването на тази част, където предполагаме, че може да е бил издигнат храмът в чест на Херакъл“, коментира доц. Вагалински.

По думите на учения откритите фрагменти са част от статуя в човешки ръст, изработена от първокачествен мрамор и със също такава вещина в извайването.

„До крака на Херкулес открихме част от кривака му. Разбираме, че това е именно неговото легендарно оръжие по изобразените върху него капковидни вдлъбнатини, които всъщност представят клоните, окастрени, според митологията, от боздугана на Херакъл. Кривакът, с който той извършва своите подвизи“, разяснява доц. Вагалински, който е и директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

Античният град Хераклея Синтика е едно от най-популярните и уникални археологически открития. Намира се на територията на днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на село Рупите, община Петрич. Те се намират върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

12-те подвига на Херкулес

Легендарния гръцки герой убива немейския лъв, лернейската хидра, улавя керинейската кошута и еримантския глиган, изчиства авгиевите обори, избива стимфалийските птици, укротява критския бик, побеждава тракийския цар Диомед и улавя кобилите му, взима колана на царицата на амазонките Хиполита, отвлича кравите на великана Герион, отнася златните ябълки от градината на Хесперидите и извежда от подземното царство триглавото куче Цербер.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене