Сензационните разкрития за един от най-оплетените казуси в ЮЗУ „Неофит Рилски“ продължават! Съмнителни финансово-приятелски отношения в Югозападния университет?!

Топ Преса призовава компетентните институции: Проверете далив периода от 2010 година насам търговски дружества, свързанис фамилия Глушкови, не са сключвали договори за предоставянена хотелски услуги с Югозападния университет «Неофит Рилски»!

Сензационните разкрития за един от най-оплетените казуси в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и за съмнителните финансово-приятелски отношения в благоевградската алма матер продължават!
След като в миналия брой разкрихме един интересен случай, в който ректорът взимал пари, без да ги връща, и то предимно от свои подчинени преподаватели, и в крайна сметка бил осъден за това, нашата редакция бе обсипана от многобройни позвънявания от всички платени медии с дебели договори за медийно обслужване с ЮЗУ „Н. Рилски“, припявайки в хор, че истината в този казус е съвсем друга и намеквайки деликатно, че е трябвало, дори и да знаем за него, да го затаим лекичко или премълчим угодно.

Мотивирани от този групов медиен клакьорски вой и леко разколебани от съмнение, ние решихме да задълбаем по-дълбоко в този случай и да потърсим дали истината всъщност наистина не е друга и дали колегите може би не са частично прави. От друга страна обаче фактите, съдебните решения и изпълнителните листове говорят достатъчно красноречиво за истината по случая и ние, водени от мисълта, че все пак живеем в правова държава, им се доверяваме напълно и вярваме на съдебната система, която недвусмислено е осъдила проф. Юруков да заплати колосалните за всеки обикновен човек суми на своя подчинен доц. Глушков. Водени от това съмнение и колебание, все пак започнахме да разпитваме за това каква е историята, за това как дългогодишното доверие и приятелство бива отметнато с лека ръка. За наше съжаление, ние не можахме да се доберем до съответните документи, станали ябълка на раздора, но пък компетентните институции могат, а ние само ще ги насочим къде по-точно да търсят, а посоката е следната: в академичните среди за разтрогването на това приятелство се носят множество слухове, но историята, на която ние следва да обърнем най-сериозно внимание, е всъщност тази, в която се разказва, че тези финансови отношения между професор Юруков и доц. Глушков са били вече уредени или поне частично уредени, но възползвайки се от изграденото доверие, всъщност доц. Глушков е направил неща, за които трябва да се срамува.

Ние призоваваме компетентните институции, включително и Сметната палата, да направят проверка дали в периода от 2010 година насам търговски дружества, свързани с фамилия Глушкови, не са сключвали договори за предоставяне на хотелски услуги с Югозападния университет „Неофит Рилски“. Както вече споменахме, фамилия Глушкови управлява два хотела – едният в гр. Банско – Семеен хотел „АЛПИН-91” и другият в кв. Драгалевци в столицата – Хотел „Банско“. Първоначалното дружество, което фамилия Глушкови са ползвали, е „АЛПИН-БГ – ГЛУШКОВИ И С-ИЕ“ СД, но то е с прекратена дейност. Сега доц. Глушков не притежава дялове в търговски дружества, не и в страната, но двата хотела се управляват от свързани лица със сестра му, също професор в ЮЗУ „Н. Рилски“ – уважаваната проф. Магдалена Глушкова. Тези свързани лица са собствениците на „ ЮПИ – ТИ“ ООД – Полина Иванова Глушкова, Юлия Иванова Глушкова, Магдалена Костадинова Глушкова, Татяна Павлова Глушкова, както и други свързани с тях лица. Има вероятност от проверката да излезе така, че всъщност формата на връщане на дълга е била съвсем друга. Ние търпеливо ще изчакаме тази проверка да мине и ще направим нейните констатации да станат обществено достояние.
На нашите колеги от медиите от областния център, които в проява на „колегиалност“ се застъпиха и изсипаха една торба с лъжливи суперлативи за това колко чудесен човек, видите ли, бил проф. Юруков, ще кажем само, че ние знаем, че вие години наред се храните от бюджета на университета с тлъстите си договори за медийно обслужване, а бюджетът се формира не от друго, а от държавната субсидия (парите на данъкоплатците в тази държава) и респективно от немалките студентски такси, които студентите заплащат за своето обучение.

Това сега помага да запълните джобовете си, но не помага да разкривате истината и истинските лица на хората, които трябва да са стълбовете на нашето общество и да са примера на бъдещите поколения, които те обучават. Колеги, бъдете обективни и признайте, че парите са временни, а истината е вечна, и ректорът проф. Юруков и неговите протежета, чрез които доведе до предсмъртна агония университета – проф. Миланов и доц. Марин – няма да са вечни, но след тях ще има само потоп, дългове и една унищожена институция!

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене