Етичната комисия към Прокурорската колегия: Иван Гешев притежава моралните и нравствените качества за главен прокурор

Очаквам атаката срещу мен да продължи – това е само началото, заяви зам.-главният прокурор пред ресорната комисия

Иван Гешев притежава моралните и нравствени качества да заеме поста главен прокурор. Това гласи докладът на Етичната комисия към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В понеделник Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) от своя страна прие, че зам.-главния прокурор е и на необходимото професионално ниво, за да стане следващият “обвинител № 1”.

В доклада на Етичната комисия към Прокурорската колегия, кандидатът е описан като “етичен, колегиален, толерантен, диалогичен”. Такова е становището и на ресорната комисия към Върховна касационна прокуратура (ВКП), както и на мнозинството от колегите му прокурори и следователи. Отзивите за неговите нравствени качества и от страна на Инспектората на ВСС също са положителни. “Демонстрира уважение към правото и не допуска привилегироване и дискриминации в каквото и да било отношение. Проявява обективност и безпристрастност, с което създава отлична атмосфера в структурите, които е ръководил. Не е известно да се е възползвал от служебното си положение или да е имал поведение, което да урони престижа на съдебната власт. Иван Гешев има безупречна репутация и с поведението си отговаря на обществените изисквания за длъжността “главен прокурор”. Демонстрира лоялност и с поведението си е пример за морал и почтеност”, гласи още докадът на Комисията.

В документа, освен позитивните констатации, фигурират и сигналите на част от “протестиращите” срещу номинацията на Иван Гешев, в лицето на осъдената на 20 години затвор за корупция Десислав Иванчева, подсъдимият за фалита на КТБ и укриващ се от българското правосъдие Цветан Василев, от провалилия се министър на правосъдието Христо Иванов и свързаните с тях адвокати и поддръжници. В сигналите им се съдържат интерпретации на реплика на Иван Гешев в първото му интервю за националната телевизия като кандидат за главен прокурор, според които той “не отговаря на изискванията за главен прокурор, защото не признава разделението на властите”. Становището на Комисията в тази връзка е, че думите му са извадени от контекста.

След представянето на доклада, зам.-главният прокурор, който присъства лично на заседанието, бе помолен да обясни обстоятелствата около цитираната в сигналите срещу него реплика относно разделението на властите.

“Едно мое изречение в интервю в обществената телевизия беше извадено от контекста целенасочено и очаквано. Каквото и да бях казал в това интервю, нещо щеше да бъде извадено. Държавната власт произтича от суверена – народа. Таза власт се осъществява от три независими системи от органи. Като обаче те се намират във взаимна връзка. Това на всеки юрист е ясно. Това съм посочил в това интервю, макар и по-накратко. В редица решения на КС за разделението на властите се говори за сътрудничество, координация. Моето мнение винаги е било, че ние нямаме проблем с разделението, а с другата страна на монетата – взаимодействието и контролът. Мнението ми винаги е било, че трябва да се изграждат мостове, а не да се рушат стени”, отговори Иван Гешев.

Той бе попитан и за мнението му на какво се дължат атаките срещу него, както и срещу цялата процедура за избор на следващ главен прокурор изобщо. “Това се дължи на работата на прокуратурата от последните години, която засегна политически, икономически и чисто криминални интереси. Всички сигнали, които са ми известни, са приключили. Казвал съм го и продължавам да твърдя, че това е само началото – ще бъдат активирани и други сигнали, ще има големи публикации. Това е начинът за компрометиране на процедурата. Независимо кой е кандидатът. Това, което мога да кажа, е, че гражданите и обществото имат право да изложат своето мнение, стига да не се нарушава законът, включително и тези, които депозират сигналите и пишат публикациите. Не се притеснявам от каквито и да е сигнали, нямам причини да се притеснявам. Всеки, който е бил прокурор или следовател, е наясно, че това е ежедневие. Част от тези атаки са към процедурата като цяло. Трябва съвсем ясно да се каже, че това е една от най-прозрачните и демократични процедури в ЕС. Който иска може да се запознае с едно изследване на Институт “Отворено общество”. Твърденията, че тази процедура не е демократична не отговарят на истината”, заяви Гешев на финала и отново благодари на всички, които са го подкрепили в битката за главен прокурор, както и на тези, които не са.

Изводът, който накрая прие Комисията бе – Иван Гешев спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, и притежава нужните нравствени качества да заеме поста зам.-главен прокурор. Докладите на двете комисии – КАК и КПЕ – ще бъдат обсъдени от Прокурорската колегия на 9 октомври, когато кадровиците ще се произнесат и относно допустимостта на кандидатурата му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене