Болестта Див огън мори тютюневата реколта в гоцеделчевско

див огън

Болестта Див огън мори тютюневата реколта в гоцеделчевско. Нейната поява не е неочаквана предвид дъждовното време през последния месец. Появата на заболяването ще наложи допълнителното третиране на реколтата с препарати, както и по-бързото бране на тютюневите листа.

Причина за появата на болестта е влажното и топло време. Все още дивият огън не е обхванал цялата тютюнева реколта в гоцеделечвско, но ако не се третира има опасност заразата бързо да се разрасне. Бактерията образува по листата по-светли петна, които впоследствие изсъхват напълно и така увреждат цялото растение.

При появата на „дивия огън“ качеството на тютюна директно пада от първо на трето. Тютюнопроизводителите в гоцеделчевско обаче не са притеснени от този факт, тъй като така или иначе изкупвачите доста свалят от цената на продукцията. Освен в гоцеделчевско, заболяването по тютюна се наблюдава и в други райони на страната. Хубавото е, че в последните дни температурата е над 30 градуса, което може по естествен начин да унищожи болестта, коментират още производителите.

bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене