Свържете се с нас

Светско

Тържествено откриване на новата 2019/2020 учебна година в НПГ „Д.Талев“ /СНИМКИ/

Публикувано

на

ТЪРЖЕСТВЕНО СЛОВО НА ДИРЕКТОРА ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

​Уважаеми ученици, учители, родители и гости,
​Днес започва новата учебна година и всички прекрачваме в това начало, изпълнени с ентусиазъм, с креативност, с амбицията да се покорят високи върхове на знанието и да се постигне безупречно качество на обучението. Най-напред искам да благодаря на всички новопостъпили ученици, които тази година избраха нашето училище и го направиха свое. Скъпи осмокласници, искам да ви уверя, че НПГ „Д.Талев“ е онази – ще я нарека – „ държава на духа“, която в продължение на пет години ще ви превръща в уверени и успяващи хора; ще можете да ползвате знанията и талантите си, развити в нашето училище; ще се подготвите за живота като личности, които умеят да общуват, да търсят и откриват сами нужните знания и да се справят с проблемите в професионални или житейски ситуации. За дванадесетокласниците тази година е последна в НПГ, но и някак не е, защото, надявам се, в целия им жизнен път Неврокопската професионална гимназия дискретно ще присъства във всеки професионален успех, във всяко разумно решение, в смелостта на мечтите и в амбицията, с която те ще стават реалност. Желая на завършващите една много полезна, удовлетворяваща учебна година, която естествено да се влее по-нататък в най-исканата за всеки, записана като първо желание, университетска специалност. Скъпи ученици, Започват дълги дни, изпълнени с уроци, контролни, класни работи. Приемете ги като условие за проява на вашата воля и упоритост, на жаждата ви за нови знания. И бъдете спокойни – до вас са вашите учители. Пазете традициите на нашето училище, умножавайте успехите му, почитайте всеотдайността на своите преподаватели! Уважаеми колеги, вие знаете, че учителят е висше понятие от живота – това е човек, който е достигнал степен, позволяваща му да се посвети на другите и да им бъде полезен чрез предаване на знанието. Но истински полезен е не онзи учител, чийто ученик вижда нещата от живота и ЗНАЕ ЗАЩО. Полезен е онзи учител, чийто ученик мечтае за неща, КОИТО НИКОГА НЕ СА БИЛИ, и казва „ Защо не?!“. Предавайте дързост и откривателски дух на своите възпитаници и ги учете да вярват и могат! На вас, родители, пожелавам да бъдете по-близо до децата си, за да ги подготвяте заедно с техните учители за предизвикателствата на живота.Уверена съм, че сътрудничеството ни ще бъде позитивно и благодатно. През учебната 2019 – 2020 г. Неврокопската професионална гимназия днава на 55 години. И този път е извървян достойно, градивно, амбициозно. В летописите на училището са записани многобройни успехи, високи постижения, така че днес с гордост можем да кажем, че НПГ е училище, познато в цяла България като авторитетно професионално учебно заведение. Нека заедно продължаваме да развиваме престижа на училището и тази година да прибавим там – на витрината с надпис „ Покорени върхове“ – още национални и международни награди! На добър час и много успешна учебна година!

​                                                                                                                                                                                                                              Директор – Мария Георгиева

 

коментара

Таблоид

Стотици от Гоцеделчевдско прибират картофената реколта в Гърция срещу 25 лева дневна надница

Публикувано

на

Десетки микробуси пълни с хора от целият Гоцеделчевски регион всяка сутрин и вечер преминават през ГКПП Илинден –Ексохи  за да  прибират реколтата картофи в Южната ни съседка Гърция .

Българските работници пътуват от месец  време  и изкарват всеки ден по картофените  полета в Гърция по 25 евро  от прибирането на  картофената реколта .

Според запознати най- много работници  пътуват  сутрин и вечер за Гърция от община Гърмен . Много  хора пътуват и от общините Гоце Делчев, Сатовча и  Хаджидимово.

Масово участват в прибирането на картофите  в Гърция срещу надница от 25 евро и жители на ромския квартал „ Кремиковци“ .

 

 

коментара

Продължете с четенето

Светско

Петковден е! Какви са традициите и обичаите днес

Публикувано

на

На днешния ден – 14 октомври, православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.

Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни, известно сред народа като “мърлене” или “овча сватба”.

Докато трае заплождането, жените не бива да подхващат никаква работа – не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък. Затова пък след оплождането на овцете те изпичат пресни пити, които раздават помежду си из махалата.

Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода.

Научете повече за поверията и традициите на Петковден в галерията горе.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ