И Европол се намеси в акцията срещу „Кабел Сат Запад“ и другите кабелни оператори от региона!

Четвъртък, 13 юни, в епи­зод 1 държавната машина нахлува в пет малки достав­чика на телевизия и интер­нет със съмнения за пират­ство. Петък, във втора серия са публикувани законови текстове, които да засилят същата борба. Дори да ста­ва дума за различни филми, сюжетът е свързан и пряко засяга бизнеса с телевизия. Интересът е голям, защото българинът гледа много те­левизия, и то платена – почти 90% от домакинствата полз­ват такава услуга по кабел, сателит или през интернет. Но пазарът е концентри­ран в три оператора – „Бул­сатком“, А1 и БТК, с около 65% и още над 250 достав­чика. Отделно и при съдър­жанието каналите са много, но силата е в най-гледаните – bTV и „Нова тв“. Съвсем ос­нователно операторите ис­кат да преборят сивата или дори черна конкуренция, а медиите искат да получават пари за съдържанието си. Въпросът с акциите на дър­жавата е дали са премерени, или просто не се удрят мал­ки играчи, за да се свие съв­сем конкуренцията.

ДЪРЖАВАТА В АКЦИЯ

Под ръководството на про­куратурата и с участието на Европол Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) орга­низира акция с участието на телевизионни камери срещу няколко кабелни оператора в страната за разпростра­нение на пиратско видеосъ­държание.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова за два месеца три телевизии – bTV, „Нова“ и НВО, са загубили 10.5 млн. лв., тъй като някои кабелни оператори на българския пазар не са им плащали ав­торски права. Така тя аргу­ментира акцията на ГДБОП, проведена в Бургас, Кър­джали, Кюстендил, Благоев­град, Петрич, Сандански и Дупница. Действията са по жалба на телевизии, а общо 700 хил. абонати са гледа­ли пиратското съдържание, някои от клиентите били „необявени“ и върху техните такси кабелните оператори не са плащали данъци, до­пълни Арнаудова. Засега няма повдигнати обвинения, защото прокуратурата иска да установи с по-голяма точ­ност каква е щетата за носи­телите на авторските права и на бюджета и през какъв период от време е продъл­жавало престъплението.

В същото време част от засегнатите оператори се оплакаха, че с действията си при операцията МВР е до­вело и до спиране на интер­нет на абонатите им в Южна България. Твърденията им бяха отречени от вътрешния министър Младен Маринов, според когото не е била из­земвана техника, свързана с доставката на интернет, а само устройства за излъч­ване на телевизия. Въпре­ки това е факт, че в Южна България доста потребители и организации ос­танаха без достъп до мрежата.

ЕДНО СЪБИТИЕ, РАЗ­ЛИЧНИ РЕАКЦИИ

Действията на държавата очаква­но предизвикаха разнородни реак­ции. Организация­та на големите опе­ратори БАККО я одобри, тази на средни­те дос­тавчици (като „Нет 1“, „Скат тв“ , „Нете­ра“) БАБ­ТО зае средна пози­ция, а на малките – „Тв клуб 2000“, остро я разкри­тикува.

За БАККО мерки­те, пред­приети от държавата и органите на реда, са важна крачка към нормализиране на па­зара на платена телевизия, на който според нея има около 30% сив сектор. „Във връзка с изразени мнения относно „по-опасни видове пиратство“ считаме, че няма „по-добро“ и „по-лошо“ пи­ратство, както няма големи, малки и средни оператори, а само такива, които работят на светло, и други, които ра­ботят в нарушение на зако­на“, се казва в позицията.

За БАБТО намерението е добро, но не и начинът на извършване. „Възмутително е изземване на техника от служители на силови ведом­ства, която не е свързана с предмета на спора – тех­ника за доставка на интер­нет, както и на телевизион­ни програми, за които тези оператори имат надлежно сключени договори. Послед­валите публични изяви на длъжностни лица за нане­сени щети в размер на 10.5 млн. лв. само за два месеца или укрити 700 000 абонати са абсолютно подвеждащи и би било интересно да раз­берем откъде са тези данни“, казват от БАБТО.

Като отговор на акцията от „ТВ клуб 2000“ в сряда орга­низираха протест пред Ми­нистерския съвет. Според организацията действията на МВР са довели до финан­сови загуби за фирмите и са нанесени материални щети върху офисите. В писмо до медиите операторите инфор­мират, че операцията на ГД­БОП е целяла ликвидиране на конкуренти и разчиства­не на пазари, използвайки държавни органи и структу­ри.

„Пазарът в България е из­кривен. Една от големите тайни в държавата са це­ните, на които телевизиите предоставят своите програ­ми на операторите. За голе­мите телекоми има големи отстъпки в цените. Затова малките оператори плащат значително повече на един абонат, отколкото големите. Този рекет върху малки­те оператори трябва да се ликвидира“, смята изпълни­телният директор на Нацио­налното сдружение на кабел­ните оператори „Клуб 2000“ Валентин Геор­гиев.

СИВО ИМА, ВЪПРОСЪТ Е КАК ДА СЕ ПРЕБОРИ

Никой пред­ставител на сектора не от­рича, че има сив сектор – ос­новно се крият клиенти, за да не се плаща към създатели­те на съдържа­ние, а се укри­ват и данъци. Размерът на явлението е труден за из­числение. Спо­ред големите оператори не­декларираният пазар на теле­визия е около 30%. Дори да е по-малко, със сигурност раз­минаването в социологията сред абонати и официално отчетените клиенти пред регулатора и телевизиите показва наличието на дуп­ка. Контролът досега почти отсъстваше и новите проме­ни в закона (виж карето) ще опитат да го завишат.

В сектора обаче никой не говори публично с имена на пирати. Но представител разказа, че борбата ще е трудна, защото технологиите позволяват триене на цяла­та информация от сървъри­те дори от дистанция при проверка на място. Вероят­но и сред проверените сега има недобросъвестни. По информация на „Капитал“ най-малко един от обиски­раните кабелни оператори няма договор за разпрос­транение на програмите на bTV и „Нова“. Звучи като виц, но клиент на един от инспек­тираните доставчици дори разказа как се предлага „услуга“ като индивидуално гледане на даден екзотичен мач, на който е заложил кли­ентът.

До доказване на вино­вността обаче проверките не трябва да блокират бизнеса на инспектираните. А пред „Капитал“ представители на регионалните оператори в Южна България „Кабел Сат Запад“ и „Вайтъл – И“ от Сан­дански говорят и за отлив на абонати заради прекъснати­те услуги, защото „никой не може да стои без интернет и телевизия“. Репортер на „Ка­питал“ разговоря с жители на Дупница, които потвър­диха, че някои от тях пет дни след акцията все още нямат интернет и телевизия и по тази причина ще преминат към други оператори.

В същото време някои от засегнатите фирми допъл­ват, че всички оператори са засегнати от операцията, защото през техните мрежи минават и други национални играчи, тъй като в някои ра­йони са им подизпълнител. „На „Кабел Сат Запад“ по груба информация иззетата апаратура е на стойност око­ло 1 млн. лв. Тепърва загу­бите ще се оценяват“, заяви Иван Коцелов, съсобстве­ник и управител на операто­ра. Според него все още не е ясно какви са обвиненията срещу компанията, но до­пълва, че тя има договори с над 100 програми. „От 25 го­дини сме на пазара. Ние сме среден данъкоплатец, пла­щаме стотици хиляди лево­ве данъци, всеки лев приход се документира чрез касов бон, банка, през Easy Pay. Това данъчните много добре го знаят. Не знам какви са тези бълнувания за покри­ти приходи, ние сме в пълен шок и недоумение. Сриват ни репутацията за два дни“, коментира Коцелов.

Ивайло Илиев от „Вайтъл – И“ допъл­ва, че от 25 години операто­рът рабо­ти с теле­визии и програми, които сега „недоумя­ват за как­во става въпрос“.

Сега ос­тава дър­жавата наистина да има ос­нования за причи­нените в акцията щети и силни до­казател­ства за об­виненията в пиратски бизнес. През това време ве­роятно па­зарът ще продължи да се пре­нарежда и малките оператори да отпадат от пазара.

ПАЗАРНОТО РИАЛИТИ

През по­следните години пазарът на телевизия се промени – игра­чите се окрупниха, започна­ха да предлагат повече пла­тени канали, телевизиите поискаха по-високи такси за съдържанието си, а месеч­ните абонаменти плавно по­скъпваха. Засега най-силни са позициите на двата лиде­ра, държащи съдържанието – bTV и „Нова“. Без тях в лис­тата си предлагането на тв пакет от даден доставчик е безпредметно, защото няма да има и един желаещ. Така през последните години две­те медийни групи успяха видимо да вдигнат таксите и при bTV например те вече носят 25% от годишните при­ходи. За „Нова тв“ няма дан­ни, но вероятно пропорция­та е сходна. Още повече, че наскоро тя бе придобита от братя Домусчиеви на доста висока цена и всеки източ­ник на още приходи ще е бо­нус.

НОВИТЕ ЗАКОНОВИ ОРЪЖИЯ В БОРБАТА

Ситуацията в сектора се променя и заради приетите промени в Закона за автор­ското право и сродните му права, които бяха обнарод­вани в Държавен вестник в края на миналата седмица и от понеделник влязоха в сила. Те засягат всички по веригата на създаване и разпространение на съдър­жание: от телевизии до опе­ратори, потребители и регу­латори. Основната цел зад промените, предложени от правителството, е да напра­вят контрола над индустри­ята по-бърз и модерен чрез използването на дистанцио­нен мониторинг на кабел­ните оператори, електронно издаване на актове на нару­шителите и въвеждането на независими агенции за про­учвания на действителните абонати в сектора.

Дистанционният мони­торинг вече ще става чрез софтуер и техника, които да следят излъчваното съдър­жание в реално време. Той е под контрола на Минис­терството на културата, като целта е да се ограни­чи излъчването на те­левизионни продукти без права. При пре­дишния си вариант министерството тряб­ваше да праща специ­ални представители, които да станат сви­детели на злоупотре­бата.

Издаването на ак­тове вече ще става и по електронен път и няма да има нужда да бъде връчван лично на санкционираното лице, както беше до­сега. То се изпраща по електронно съоб­щение, и дори потре­бителят да не потвър­ди получаването му, актът се качва на сай­та на министерството и влиза в сила.

Комисията за ре­гулиране на съобще­нията вече може да използва „публично достъпни пазарни проучвания“ при из­готвянето на годиш­ния си доклад за сектора. Досега регу­латорът събираше ин­формация от самите оператори за брой на абонатите, но вече ще може да наема неза­висими агенции, кои­то да изготвят по-точ­ни данни за пазара.

„Промените са в правилна посока, макар че в никакъв случай не решават всички проблеми в сектора, натрупани през годините. Под­крепяме ги най-вече в част­та, която максимално уле­снява връчване на актове на неизрядните оператори“, коментираха от БАБТО.

В „А1 България“ са кате­горични, че промените в за­кона ще направят кражбата на авторските права значи­телно по-трудна. „В много случаи се предават напълно „пиратски“ програми без ни­какво заплащане на съдър­жанието. Това дава възмож­ност на тези оператори да определят цени, значително под разходите, което е в раз­рез с конкурентното право“, допълниха от телекома.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене