Вельо Илиев оглавява листата за общински съветници на ССД в Петрич

Екскметът на Петрич Вельо Илиев се завръща на политическата сцена. Той ще участва на местните избори като кандидат за общински съветник с листата на Съюза на свободните демократи, партията на бившия кмет на София и служебен премиер Стефан Софиянски. В листата ще бъде и бившият секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев, който беше дясна ръка на Вельо Илиев по време на неговите 4 управленски мандата като кмет на Петрич.

„Да, ще участвам на изборите за местна власт, но само като кандидат за общински съветник. Имам предложение да съм водач на листата на ССД, което обмислям, до няколко дни ще стане ясна подредбата. Ще издигнем кандидати за кметове и на няколко села”, потвърди политическата новина Вельо Илиев. Първоначалната идея била за обединение на повече десни партии в една листа за общински съветници. Местното ръководство на СДС ще подкрепи действащия кмет Димитър Бръчков от ГЕРБ, който ще се кандидатира за втори мандат, което прави връзката им с Вельо Илиев невъзможна, отделно от това са се насложили отрицателни отношения помежду им. Припомняме, че той беше емблематичен кмет на синята партия, както и член на националното ръководство по времето когато председател беше Божидар Лукарски.  При управлението на ГЕРБ и Реформаторския блок той стана министър на икономиката и назначи Вельо Илиев за управител на държавната „Екоинженеринг – РМ” ЕООД,  която беше под шапката на министерството. Заради ангажиментите си в София Вельо Илиев се отказа от съветническото място в ОбС – Петрич и след заявлението за напускане през август 2016 г. на неговото място от МК „Роден край“ влезе икономистът Росен Велев.

Вельо Илиев беше втори в депутатската листа на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” в Пиринско на изборите за 43-то НС преди две години, след сегашния лидер на Движение „България на гражданите” Димитър Делчев. Тогава коалицията не успя да влезе в парламента, както впрочем стана и с коалиция Нова република, в която участва ДСБ и непопулярни формации като Съюз за Пловдив и Българска демократична общност.

За предстоящите местни избори хората на Вельо Илиев са имали разговори за обща листа в Петрич и с ДСБ,  но до консенсус не се е стигнало, което е супер необяснимо, тъй като на евроизборите през месец май тази година Радан Кънев получи подкрепата на Вельо Илиев и дори я афишира във ФБ. Така бившият син кмет на Петрич, който е естествен водач на демократичната общност в региона, на тези избори ще се яви с листата на другата дясна партия – ССД. Припомняме, че на миналите избори бяха използвани всички средства, за да бъде отслабено влиянието на Вельо Илиев, и дори се стигна до арест на Туфчо Сандъкчиев по скалъпено обвинение. Той бе обвинен за престъпление против трудовите права на гражданите, след като направил опит да принуди експерта в дирекция „Социални дейности и вероизповедания“ Нако Манастарлиев „да напусне работа, поради симпатиите му и общуване с кандидата за кмет на ГЕРБ Димитър Бръчков, и го заплашвал. Така по време на балотажа между кандитат-кметовете Вельо Илиев и Димитър Бръчков главният секретар на общината Туфчо Сандъкчиев беше поставен под „домашен арест”, с което бе елиминиран от изборите. Делото срещу него претърпя пълно фиаско. В Районен съд – Петрич той бе глобен с 1000 лв., но след това Окръжен съд прекрати делото. До неочакваната развръзка се стигна, след като и защитата, и прокуратурата поискаха прекратяване на наказателното производство поради липса на тъжба от пострадалия, каквато е задължителна за престъплението против трудовите права, по чл. 172, ал.,1 от НК, за което е обвинен Туфчо Сандъкчиев.  В случая се установи, че пострадалият Нако Манастарлиев не е депозирал частна тъжба до прокуратурата или каквото и да е писмено оплакване. Той дори не е проявил инициатива за участие в наказателното производство чрез конституирането му в качеството на частен обвинител или граждански ищец. Наказателното производство е образувано по сигнал на общинския координатор на ПП ГЕРБ – Петрич и адресиран до ОИК – Петрич, препратен от последните до прокуратурата. Ето защо тримата окръжни съдии бяха категорични, че не са били налице предпоставките за възбуждане на наказателно преследване срещу Сандъкчиев за извършено престъпление по чл. 172, ал. 1, поради  което присъдата на РС – Петрич е отменена и наказателното производство прекратено. Междувременно пък Вельо Илиев осъди прокуратурата за 40 000 лв. по Закона за отговорността на държавата след оправдателната присъда по казуса за продажба на общински имот на фирмата на петричкия бизнесмен Кирил Борисов Христов-Гунди.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене