Свържете се с нас

Бизнес

НОИ пусна нови електронни услуги

Публикувано

на

електронни услуги

Националният осигурителен институт (НОИ) пусна две нови административни електронни услуги.

Първата от тях представлява алтернативен способ за предоставяне по интернет на Декларация за трудова злополука. Декларацията по образец ще се подава през интернет страницата на института, заедно с попълнено електронно заявление. Самото заявление ще се подписва от осигурителя, пострадалото лице или неговите наследници с електронен подпис или ще се защитава чрез издаден от НОИ персонален идентификационен код (ПИК) за физически лица или Идентификационен код на осигурител (ИКО) за юридическите лица. В случай на упълномощаване е необходимо и нотариално заверено пълномощно.

Декларацията се изисква с цел своевременно деклариране на трудова злополука в НОИ в нормативно определения срок. За работодателя този срок е в рамките на 3 работни дни, а за пострадалото лице и неговите наследници (в случай че осигурителят не е декларирал злополуката) периодът е до една година.

Втората е-услуга е подаване на Бързо известие за съмнение за професионална болест. Административната услуга е предназначена да облекчи работата на практикуващите лекари и лекарите по дентална медицина. Попълненият образец на Бързото известие също ще се прилага към електронно заявление. Към него ще се прилагат допълнително копия на епикризи и други медицински документи, доказващи заболяването.

Новите електронни услуги са достъпни чрез интернет страницата на НОИ, рубрика “Е-услуги”, раздел “Административни услуги”, където са публикувани и подробни инструкции, описващи условията за подаване на заявленията.

www.manager.bg

коментара

Бизнес

Българският мурсалски чай обявен за чудо в Германия и Япония

Публикувано

на

Българският мурсалски чай обявен за чудо в Германия и Япония,Пиринската билка е получила сертификат за лечебната си сила зад граница

Известният мурсалски чай, обявен за здравно чудо и наричан още алиботушки, е на път да превземе пазарите в Германия и Япония.

Диворастящата му разновидност е защитена, но у нас има производители, които са го култивирали и го отглеждат в специални плантации.

В този бизнес са влезли благоевградчанинът Стефан Спасов и Тодор Ташков, които вече 9 години отглеждат плантация от 8 дка с насаждението.

Базата им се намира над хаджидимовското село Ново Лески, на 1200 м надморска височина, защото там е един от естествените ареали на разпространение на билката.

„Много трудоемко е да се отглежда тази култура. Разчита се изцяло на ръчен труд, наемаме и други хора. Теренът не позволява използването на машини. Затова са необходими отлична организация, добра база и съвестни работници. Но трудът си заслужава, защото това е традиционен български продукт. Непрекъснато реинвестираме в производството”, разказва благоевградският бизнесмен.

Той и съдружникът му успели да пробият на германския пазар преди месец благодарение на нашенка, която е микробиолог в Германия и добре презентирала пиринския чай. Преди това в немска лаборатория са направени няколко изследвания на чая, които са доказали неговата лечебна сила и той е получил сертификат”  пише „Труд“

„Надявам се, че скоро ще пробием и на други пазари, сега сме в преговори с японска компания, за да изнасяме и там чай. Можем да увеличим двойно плантацията си при интерес от чужбина. Растението се бере веднъж в годината – през юни или юли. Ако е на 2000 м надморска височина, се бере през август”, разказва още Стефан Спасов.

Пиринският чай се използва като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, влияе изключително добре на отделителната и половата система.

Славата на билката зад граница се носи от няколко години, като чая пият руският президент Владимир Путин и английската кралица Елизабет II.

Домашен лек от векове

Чаят съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции. Местните хора от години го използват за домашен лек и го наричат здравно чудо.

Събирането на мурсалски чай от естествените находища е забранено. Билката е включена в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай е разрешена.

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Боровинки по 7 лв./кг заляха пазара в Благоевград

Публикувано

на

Пазарният ден сряда изкара на откритото кооперативно тържище до река Благоевградска Бистрица десетки продавачи на плодове и зеленчуци и стотици благоевградчани, свикнали да пазаруват оттук заради малко по-ниски цени, отколкото в зеленчуковите магазини, и надеждата, че стоката поне тук не е третирана с препарати.

Вчерашният пазарен ден мина под знака на боровинките, които се продаваха на десетина места на пазара от щайги, поставени направо върху земята. Цената на вкусния плод бе фиксирана на 7 лв./кг, а най-често домакините купуваха по една пластмасова кутия, побираща около 600 грама. Повече от продавачите бяха роми, а всички единодушно твърдяха, че боровинките брали ръчно от петричката планина Беласица. Дирекция на природен парк „Беласица“, чиито канцеларии са в с. Коларово, от години е сложила таван от 4 кг на едно лице на ден, но вчерашното количество само на благоевградския пазар бе сигурно доказателство, че едва ли някой спазва тази забрана.

Парк „Беласица“ обяви тази година за начало на сезона за бране на боровинки датата 1 август, а краят ще е 20 септември. Позволително от парка издават само за бране за стопански нужди, което е над 10 кг на ден, но поискалите такъв документ берачи са единици.

Според Ели, която бе донесла няколко кофи боровинки и ги бе позиционирала преди пазара, на самата улица, цената е висока заради трудния добив. „Ходим на Беласица сутрин рано, докато е по-хладно, и то се вдигаме цялото семейство. Берем ги с гребени, после гледаме да махнем листенцата, ако са се закачили, при това пипаме внимателно, за да не се смачка плодът. Много време отнема. Човек дори и да иска, трудно може да набере повече от десетина кила на ден“, обяснява усмихнатата продавачка. Миналата седмица набрала по-малко, затова ги пуснала по 9 лв. килото, благоевградчани пак си вземали по една кутийка, но никой не купувал количества за компот или сладко.

Освен боровинки на благоевградския пазар вчера се продаваха още едри къпини по 5 лв./кг и малини по 6 лв. Интересът и към тези горски плодове бе завиден, макар че и тук никой от купувачите не си позволяваше повече от 1 кг. Майка обясни, че взема малини за директна консумация на детето си – слагала му по няколко плодчета в киселото мляко и така го лъжела, че яде плодов сладолед.

Табели „От Петрич“ всъщност в сряда имаше почти пред всички щайги с плодове, изнесени на благоевградския пазар. „Праскови от Петрич“ се предлагаха за 1,20 лв./кг, а рекламирано като „Пресно грозде Петрич“ вървеше по 2,50 лв. „Специално гроздето е по-скъпичко, защото е първо, другия месец ще го свалим сигурно до лев-лев и 50“, обясняваше възрастен продавач на две жени, които оглеждаха критично зърната.

За петрички бяха представяни и смокините, но почти никой не ги поглеждаше. С пълно пренебрежение благоевградчани подминаваха и щайгите с домати – всичките от типа „розови“ и с цени от 2 лв. нагоре. Според баба от с. Еленово, докарала на пазара 2-3 щайги с домати и няколко връзки мерудии, червеният зеленчук ще запази цената си до есента, защото реколтата била слаба заради сушавото време.

Къпини по 5 лв./кг и малини по 6 лв. вчера бяха буквално заринали благоевградския пазар

И гроздето, и прасковите се предлагаха с неизменното уточнение, че са петрички, което явно трябва да означава високо качество

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ