Догодина средните брутни заплати на учителите ще надскочи 1500 лева

Догодина средната брутна учителска заплата ще стане 1500 лева, а през 2021 г. – 1800 лева. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес.

В момента средната брутна учителска заплата е 1300 лева. От 1 януари т.г. учителските заплати бяха увеличени с близо 20 %. Това бе поредното повишаване на доходите на учителите, като обещанието е до края на мандата на правителството увеличението да е двойно (още четете тук и тук).

За целта през следващата година ръстът на парите за заплати в бюджета ще бъде 360 млн. лева, а през 2021 г. – 720 млн. лв.

Въпреки увеличението на заплатите има сериозен недостиг на учители по някои предмети, тъй като всяка година се пенсионират около 4500 преподаватели.

За трета поредна година междуведомствени екипи ще работят за връщане на близо 19 хил. деца в училище. По данни на образователното министерство те са открити, адресите им са ясни, но родителите не желаят да ги образоват. За други 25 хил. деца, които са във възраст да ходят на училище, но не го правят, няма данни, съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

По информация на образователното министерство за последните две години в училище са записани над 40 хил. ученици. По данни на министъра обаче посещаемостта е около 50%.

dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене