ПЪЛЕН ПРОВАЛ: Само цигани на протеста на авера на Цветан Василев от „Боец“ – Георгиев остана сам, без мощната ромска подкрепа, и си тръгна с подвита опашка 3 часа по-рано

Пълен провал се оказа рекламирания с месеци в платени фейсбук кампании уж като огромен и национален протест на близкия до банкера-беглец Цветан Василев – Георги Георгиев от „Боец“. Както Топ Преса съобщи по-рано на акцията му пред Съдебната палата дойдоха предимно цигани, събрани в мощна група в 15 ч., за когато бе обявен стартът на мероприятието.

Ромите, които заявиха, че са срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев, защото се е изказал срещу етноса им, имаха търпение да стоят там едва два часа и малко след 17 часа започнаха да си тръгват. Така до 18 часа пространството пред Съдебната палата се опразни почти изцяло и Георгиев се видя принуден да сложи край на проваления си протест, посетен освен от тумбите цигани и обичайните заподозрени протестъри. Сред тях бяха познати лица от бунтовете в Крушаре, Сливен и „Системата ни убива“, подкрепени от представящия се за журналист Димитър Стоянов, скандалния съдия Методи Лалов, Йоло Денев и Николай Колев-Босия.

След като никой не откликна на призива на авера на Цветан Василев да дойде пред Съдебната палата след работа и към 18,30 часа отпред бяха останали няма и 50 човека, той се видя принуден да сложи край на мероприятието, обявено иначе до 21 часа. Така сам призна провала на подготвяния с месеци като уж многохидялен протест, на който в крайна сметка успя да сплоти само ромските групи. На тръгване Георгиев пак призова за оставка на Борисов и кабинета, но вече нямаше кой да вика с него, тъй като агитката от циганите си беше тръгнала отдавна, оставяйки купища боклуци в центъра на София.

Както Топ Преса съобщи по-рано днес яките мъже зовяха за сваляне на властта и викат „Мафия“, „Оставка“ и „Долу Гешев“ в един глас с организатора им Георги Георгиев. Близкият на банкера-беглец Цветан Василев лидер на „Боец“ лъсна вчера и в записите, подадени в прокуратурата, от които става ясно, че се готви кървав метеж днес в столицата.

Подателят на сигнала Йордан Бонев разкри, че за това са обещани около 400 хил. лв. и ще бъдат събрани платени протестъри днес. На заснет от него разговор с осъдената за подкуп Десислава Иванчева също се вижда и чува как тя признава, че иска сваляне на кандидатурата на прокурор Иван Гешев.

Дали въпросните тумби с цигани са част от тази организация не е ясно, но е факт, че освен стотиците роми, присъствието на други граждани на протеста на „Боец“ бе минимално. Това става ясно и от видеата във фейсбук на самата организация, на които се вижда, че на акцията им има само цигани, които подкрепят призивите на Георги Георгиев. Самият той преди време пък разкри близостта си с Цветан Василев и си похвали с обща снимка с него от Белград, където беглецът от правосъдието се крие.

Полицията бе взела удвоени мерки да предотврати евентуален кървав метеж, за който стана ясно от сигнала подаден от Бонев – че са обещавани до 1000 лв. на протеста срещу Иван Гешев, за да проливат кръв.

МВР успя да си свърши за пореден път перфектно работата и не позволи да се стигне до ексцесии, въпреки че на моменти се стигаше до ескалация на напрежението и част от хората на Георгиев опитаха да изгонят и крещяха срещу екипа на „Канал 3“, отразяващ мероприятието.

Припомняме, че солидна група роми присъстваше и преди ден на протестите, организирани срещу кандидатурата на Иван Гешев във вторник. Тогава те обявиха, че са срещу него, защото е казал, че не харесва циганите, както Топ Преса съобщи. Друга тумба пък бе дошла от Галиче, начело с жената на осъдения Ценко Чоков, който като клиент на съдебната власт логично е срещу нея.

Яките мъжаги, подкрепящи протеста на „Боец“

Циганите бяха стотици и създаваха илюзията за многолюдно събитие, но след като си тръгнаха, Георгиев остана с по-малко от сто души

Картинката на протеста към 18,30 ч., когато бе заради тоталния провал, бе сложен неговият край

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене