Свържете се с нас

Новини

ПЪЛЕН ПРОВАЛ: Само цигани на протеста на авера на Цветан Василев от „Боец“ – Георгиев остана сам, без мощната ромска подкрепа, и си тръгна с подвита опашка 3 часа по-рано

Публикувано

на

Пълен провал се оказа рекламирания с месеци в платени фейсбук кампании уж като огромен и национален протест на близкия до банкера-беглец Цветан Василев – Георги Георгиев от „Боец“. Както Топ Преса съобщи по-рано на акцията му пред Съдебната палата дойдоха предимно цигани, събрани в мощна група в 15 ч., за когато бе обявен стартът на мероприятието.

Ромите, които заявиха, че са срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев, защото се е изказал срещу етноса им, имаха търпение да стоят там едва два часа и малко след 17 часа започнаха да си тръгват. Така до 18 часа пространството пред Съдебната палата се опразни почти изцяло и Георгиев се видя принуден да сложи край на проваления си протест, посетен освен от тумбите цигани и обичайните заподозрени протестъри. Сред тях бяха познати лица от бунтовете в Крушаре, Сливен и „Системата ни убива“, подкрепени от представящия се за журналист Димитър Стоянов, скандалния съдия Методи Лалов, Йоло Денев и Николай Колев-Босия.

След като никой не откликна на призива на авера на Цветан Василев да дойде пред Съдебната палата след работа и към 18,30 часа отпред бяха останали няма и 50 човека, той се видя принуден да сложи край на мероприятието, обявено иначе до 21 часа. Така сам призна провала на подготвяния с месеци като уж многохидялен протест, на който в крайна сметка успя да сплоти само ромските групи. На тръгване Георгиев пак призова за оставка на Борисов и кабинета, но вече нямаше кой да вика с него, тъй като агитката от циганите си беше тръгнала отдавна, оставяйки купища боклуци в центъра на София.

Както Топ Преса съобщи по-рано днес яките мъже зовяха за сваляне на властта и викат „Мафия“, „Оставка“ и „Долу Гешев“ в един глас с организатора им Георги Георгиев. Близкият на банкера-беглец Цветан Василев лидер на „Боец“ лъсна вчера и в записите, подадени в прокуратурата, от които става ясно, че се готви кървав метеж днес в столицата.

Подателят на сигнала Йордан Бонев разкри, че за това са обещани около 400 хил. лв. и ще бъдат събрани платени протестъри днес. На заснет от него разговор с осъдената за подкуп Десислава Иванчева също се вижда и чува как тя признава, че иска сваляне на кандидатурата на прокурор Иван Гешев.

Дали въпросните тумби с цигани са част от тази организация не е ясно, но е факт, че освен стотиците роми, присъствието на други граждани на протеста на „Боец“ бе минимално. Това става ясно и от видеата във фейсбук на самата организация, на които се вижда, че на акцията им има само цигани, които подкрепят призивите на Георги Георгиев. Самият той преди време пък разкри близостта си с Цветан Василев и си похвали с обща снимка с него от Белград, където беглецът от правосъдието се крие.

Полицията бе взела удвоени мерки да предотврати евентуален кървав метеж, за който стана ясно от сигнала подаден от Бонев – че са обещавани до 1000 лв. на протеста срещу Иван Гешев, за да проливат кръв.

МВР успя да си свърши за пореден път перфектно работата и не позволи да се стигне до ексцесии, въпреки че на моменти се стигаше до ескалация на напрежението и част от хората на Георгиев опитаха да изгонят и крещяха срещу екипа на „Канал 3“, отразяващ мероприятието.

Припомняме, че солидна група роми присъстваше и преди ден на протестите, организирани срещу кандидатурата на Иван Гешев във вторник. Тогава те обявиха, че са срещу него, защото е казал, че не харесва циганите, както Топ Преса съобщи. Друга тумба пък бе дошла от Галиче, начело с жената на осъдения Ценко Чоков, който като клиент на съдебната власт логично е срещу нея.

Яките мъжаги, подкрепящи протеста на „Боец“

Циганите бяха стотици и създаваха илюзията за многолюдно събитие, но след като си тръгнаха, Георгиев остана с по-малко от сто души

Картинката на протеста към 18,30 ч., когато бе заради тоталния провал, бе сложен неговият край

коментара

Новини

РАННА ЕСЕН! ФОТОРАЗХОДКА С ТОП ПРЕСА: Пиринският Стоунхенджили

Публикувано

на

…или една разходка до мегалитните скални образувания край с. Мечкул и параклис „Св. Мина“

Селото ми е на 20-тина километра от тази местност и още преди няколко години чух реклама на това малкоизвестно място по местно радио. И ето че дойде ред да видя тези природни чудатости.
За да го посетите, следвате отбивката по главен път Е 79 към село Брежани, продължавате към село Ракитна, след него към село Мечкул. Пътят след Брежани е доста лош. На едно било, преди да влезете в с. Мечкул вдясно има табела за набиране средства за параклис „Св. Мина“ и черен път. Оставихме колата и тръгнахме пеш (30-40 мин.). До параклиса може да се стигне и с високопроходима кола, но гледките наоколо не са за изпускане…

коментара

Продължете с четенето

Култура

По следите на вятъра: Лещен и Ковачевица – селата от миналото

Публикувано

на

Kакто видях Глинената къща в Лещен, замечтах си да ида в това малко селце. Когато попаднах там обаче, много повече ме впечатлиха малките калдъръмени улички, големите дървени порти, типичните за селото каменни къщи. И Родопите, които бяха и фон, и сърцевина на всичко, което тук се случваше, пише Нели Средкова в своя блог Widerland.net.

Лещен и Ковачевица са две села, намиращи се в община Гърмен, в близост до Гоце Делчев. Ние избрахме за нощувка малката и уютна къща за гости Попов. Намира се в село Марчево, но за нея ще разкажа друг път.

Ковачевица

Първата ни спирка беше Ковачевица. Паркирахме колата в началото на селото и тръгнахме. От сравнително широката улица в началото произлизаха множество мънички и съвсем тесни улички, които се виеха между къщите. Къщи, издигащи се на няколко метра височина. Изградени от камък и дърво. Студени и неприветливи. Но очарователни. И само саксиите с червени цветя им вдъхваха живот. Всяка къща се беше затворила зад дебели каменни огради и високи дървени порти. Ключалките дори на същите тези порти бяха майсторски изваяни. Често надничах зад тях в Лещен, но виждах, че вътре е пусто. В Ковачевица не беше така – имаше хора, навсякъде нещо се случваше. Вършеше се работа, някои цепеха дърва, други – работеха по къщите си. Имаше глъчка и живот.


Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Разходихме се по малките улички, потопихме се в тази вековна атмосфера, съхранена до днес. Смята се, че селото е основано през 17-ти век, а през 20-ти е обявено за исторически и архитектурен резерват. Това в и причината, поради която тук повечето къщи са реставрирани. Когато попаднах тук, се почувствах сякаш съм в една малка и отдавна измислена приказка. Друг свят. Като завръщане в миналото е. И всичко тук го потвърждава – и къщите, и портите, зазидали ги зад себе си, и големите каменни плочи, представляващи покриви, и малките цветчета, и безкрайната шир…

Селото не беше голямо, затова и обиколката ни не продължи твърде дълго. Направиха ми впечатление и хората, които продаваха билки и мед в началото на селото. От там всеки може да си купи различни сладка, сиропи и билки – всичко чисто и натурално.

На връщане нямаше как да не забележа красивата панорамна гледка, разкриваща красотата на планините. Селата са разположени в Западните Родопи, ето защо гледката през цялото време е впечатляваща. Но тази панорама не се забравя. Седиш на ръба, там където земята свършва, а пред себе си виждаш безкрая на фона на небето, по което са се разлели жълти-оранжеви и розови цветове…


Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Вечерта се върнахме в Марчево. Пренощувахме в къща за гости Попов, хапнахме вкусна храна, непосредствено до камината, която гореше цяла вечер, а на сутринта се отправихме към Лещен – малкото селце, приютило в себе си и Глинената къща.

Лещен

Беше рано и още студено. И тук, както в Ковачевица, къщите бяха изваяни от камък и дърво, а уличките малки, тесни и виещи се около тях. Една такава ни отведе и до Глинената къща, за която отдавна си мечтаех. Малка и симпатична, разположена в също толкова малко дворче. Изградена е от глина, покривът е сламен, а от верандата ѝ се разкрива гледка към планината. Всеки детайл тук е изпипан и на място – етажерките, несиметричните прозорци, глинената пейка… Нощувката тук вероятно би била незабравима. Но едва ли е много приятно на сутринта да установиш, че десетки туристи са наобиколили твоето местенце и смело се опитват да надзърнат през малките прозорчета.


Глинената къща, известна още като къщата на Флинстоун​. Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Тук, в Лещен, можете да разгледате различни произведения на изкуството, намиращи се в галерията на селото. А на тръгване не забравяйте да си купите от вълшебните горски билки. Аз си взех борови връхчета и бих ги препоръчала на всеки. Винаги, когато си направя чай от тях, се връщам в тези отдалечени селца в Родопите. А ароматът на борова гора се разнася из цялата стая.

Автор: Нели Средкова / Widerland.net

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ