Connect with us

Рецепти

Мързеливи тиквички на фурна

Published

on

Безспорно тиквичките се нареждат сред хитовите зеленчуци през лятото и често присъстват на трапезата ни. Предлагаме ви една лесна рецепта, различна от традиционните. Или с други думи, ако пържените тиквички и тези със сос са ви омръзнали, пробвайте нашия вариант. Ще ви хареса.

Необходими продукти4-5 тиквички, 4-5 яйца, ½ л. прясно мляко, 3 с. лъжици брашно,  200-300 гр. сирене, 150 гр. кашкавал, копър, черен пипер

tikvichki

Начин на приготвяне: Измийте тиквичките, почистете ги от дръжките и ги настържете. Осолете ги леко и изчакайте, докато се изцедят. Прибавете разбитите яйца, млякото, като в малка част от него е размито брашното, натрошеното сирене, като може да добавите и извара, нарязания копър и мъничко черен пипер. Готовата смес поставете в намаслена тава и печете на 200 градуса. Малко преди да е готово ястието, настържете върху него кашкавала. Добър апетит!

tikvichki_2

smolyandnes.com

коментара

Advertisement
loading...

Рецепти

Пухкав огретен от тиквички

Published

on

Категория: / Зеленчукови
Време за приготвяне:

40 минути

Продукти

За тавичка с размери 27/17 см, 6 порции:

3 тиквички
3 яйца L
100 мл олио
200 г заквасена сметана
150 г бяло саламурено сирене (или извара)
сол на вкус
черен пипер
сух копър
3 с.л. царевичен грис
2 с.л. оризово брашно
масло
галета за намазване на тавичката

Начин на приготвяне

Тиквичките се настъргват (може да не се белят), посоляват се и се оставят да се отцедят. Яйцата се разбиват с олиото, сметаната, царевичният грис и оризовото брашно. Към сместа се прибавят натрошеното сирене и подправките. Накрая се примесват изстисканите тиквички.

Тавичката се намазва с масло и се поръсва с галета. Тиквената смес се изсипва в тавичката, разпределя се равномерно. Пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути да златисто.

Сервира се със салата или млечен сос – кисело мляко, сол, чесън, магданоз.

коментара

Continue Reading

Рецепти

ПЪЛНЕН ПЕЧЕН ЗАЕК С ОРИЗ, ЛУК И ДРЕБОЛИИ В ТАВА НА ФУРНА

Published

on

ПРОДУКТИ:

за 8 порции

  • 3 кг заек
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. джоджен
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.ч. вода

РЕЦЕПТА:

Заекът (3 кг) се почиства от вътрешностите, като дробчетата му се запазват, тъй като ще се използват за плънката. В дълбок тиган се задушава в малко олио ситно нарязаният лук (1 глава). Щом омекне, към него се добавят ситно нарязаните дробчета, оризът (1 ч.ч.) и подправките – джоджен (1 ч.л.), черен пипер (1/2 ч.л.) и сол. Пържат се, докато оризът стане прозрачен. С получената плънка се пълни заека, след което старателно се зашива с подходящ и здрав конец. Заекът се поставя в дълбок съд, залива се с вода (1 ч.ч.) и се покрива с фолио. Пече се в продължение на час и половина при температура 200 градуса. След това фолиото се отстранява и заекът се пече още половин час при 180 градуса, като често се полива със соса, образувал се при печенето. По този начин месото се гланцира и придобива страхотна и апетитна коричка.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2020
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ