Свържете се с нас

Политика

Лидерът на ВМРО Стоян Божинов влиза в битката за кмет на община Петрич

Публикувано

на

ВМРО издигна кандидатурата на лидера си Стоян Божинов за кмет на Петрич. На проведената партийна конференция в южния град той бе единствената кандидатура и срещна подкрепата на всичките си съпартийци.

Божинов, който е адвокат, строителен предприемач, съветник в местния ОбС и острието на опозицията в законодателния орган, ще е и водач на листата, с която войводите ще атакуват местните избори другия месец.

Втори след него ще е 32-годишният лидер на градската организация на ВМРО в Петрич Борис Лазаров, а на четвърта позиция е 33-годишният адвокат Велик Гогов.

Третото място в листата на ВМРО – Петрич е за коалиционния им партньор ПП „Атака”. То ще бъде заето от председателя на атакистите Николай Щерев.

Любопитното в кандидатсъветническата листа на ВМРО – Петрич е, че 50% от нея са заделени за гражданска квота. От нея на шеста позиция е общинският съветник от с. Самуилово Георги Стоилков, в листата на войводите ще е и бившият началник на петричката полиция Стоян Стойчев, който е кмет на с. Първомай,  а от миналата година е и управник на с. Кавракирово.

Войводите имат и пълен списък с имена на кандидати за кметове по селата в общината, които са повече от 50.  В с. Беласица те ще заложат на сегашния управник Велик Филчев, който е техен член. Изборът им за с. Коларово е Георги Великов, който беше кандидат-кмет от ГЕРБ, но не успя да влезе в кметството. В с. Ключ кандидатът им ще е Македонка Георгиева, читалищен председател, която и на миналите избори се пробва за кметския стол, но беше трета по резултат.

В с. Габрене ВМРО издигат за кандидат-кмет Димитър Божинов, зам. председател на селската им структура. В Кавракирово изборът е Павел Колаксъзов, който е председател на партията в селото. Лидерът на организацията в с. Кърналово Йордан Петров също влиза в кметска битка на 27 октомври.

Освен с кандидати за всички постове на местната власт червено-черните са готови и с програма за управлението на Петричка община през следващите 4 г. Името й е „Визия за Петрич през 2019-2023 г.”, и в 32 страници съдържа конкретни идеи на партията за развитие на общината, с икономическа обосновка към тях и срокове за изпълнението им.

ВМРО – Петрич ще внесе документите си за регистрация в ОИК днес, но по традиция управляващите ги изпревариха – още на култовата дата 9 септември ГЕРБ се регистрира за участие в местните избори с кандидат-кмет на общината, кандидати за кметове на селата и с листа за общински съветници. В трите регистрации имена не са посочени, тъй като Бойко Борисов още не е съобщил официално кой ще е кандидатът за кмет на Петрич.

Същите регистрации ГЕРБ направи и в ОИК – Разлог, с тази разлика, че там изрично са изброени имената на селата, в които управляващите ще имат свои кандидатури за кметове – с. Баня, с. Бачево, с. Годлево, с. Горно Драглище, с. Добърско, с. Долно Драглище и с. Елешница.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

коментара

Новини

Обещанието на Борисов не отказа КТ „Подкрепа“ и КНСБ от протеста

Публикувано

на

Въпреки обещанието от премиера Бойко Борисовче първия ден от болничните остава платен, от двата национални стачни комитета на КТ „Подкрепа“ и КНСБ подготвят национален протест в края на настоящия месец.

Новината съобщи Любка Георгиева от КТ „Подкрепа“ след заседание на на двата Национални стачни комитета на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ по повод предложението първия ден от болничните да не се плаща и да остава за сметка на работещите.

По време на заседанието двата комитета се обединиха в един и отправят предложение към колективните органи за взимане на решения за протест в края на настоящия месец.

Обсъдени бяха не само проблемите с неплащането на първия ден на болничния, но и много нерешени проблеми, поставени на вниманието на българското правителство, обясни Георгиева.

Тя се надява, че тези хора, които ще чуят решенията от стачните комитети на синдикатите, ще имат уши и ще ги чуят. „Ние ще продължим с нашата подготовка за национален протест, дори ако оттеглят предложението, защото не бихме могли да подминем факта, че нервите на българските граждани са опънати от някакво недомислие, да се подиграват с хората, да си прави експерименти, за да се види доколко е популярно или непопулярно“, закани се Геогриева.

Повече не бива да се правят експерименти с хората на България и да наричат мошеници и измамници хората, които имат заслуга за повишаване на БВП, подчерта тя.

По отношение на думите на премиера, че синдикатите са във възторг от увеличаването на минималната пенсия с 250 лева, Любка Георгиева отбеляза лаконично: „Да виждате такъв възторг да е изписан по лицата ни“? Синдикатите питат премиера как един пенсионер да си изхархи 250 лева пенсията и да дочака следващата.

„Ние не бихме могли да изпаднем в подобен възторг“, заяви Любка Георгиева.

От своя страна Тодор Капитанов от КНСБ заяви, че структурите на синдикалната организация са в подкрепа в края на месеца да бъдат реализирани протестни действия. В самото заседание на двата стачни комитета се набелязали конкретни мерки и ще бъдат съобщени, когато бъдат разбрани резултатите между лидерите на конфередециите с премиера и НСТС. На заседанието на Тристранката синдикалните организации ще настояват за гаранции предложението за неплащането на първия ден от болничния да бъде отменено изцяло.

В най-скоро време в спешен формат ще има среща с премиера, увери Капитанов и заяви, че няма да бъде отменен протестът.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Не избираме булка, а главен прокурор, напомня премиерът

Публикувано

на

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволство, че не е влязъл в „капана на БСП“ по отношение на избора на главен прокурор. Той коментира темата на днешната си инспекция на АМ „Струма“, при която стана ясно и че предложението болничният да не се плаща нито от държавата, нито от бизнеса няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.

По думи на министър-председателя мотивът, че изборът на Иван Гешев е бил върнат, е бил за това, че е нямало излъчен от правителството кандидат за високата длъжност.

„Приемаме хипотезата, че нашият кандидат е Данаил Кирилов, защото той е правосъдният министър. Приемаме хипотезата че той беше спечелил. И днес щяхме да имаме указ за Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор. Дали, когато той повдигаше обвинение на членове на друга партия, това щеше да се приеме като чиста монета?“, запита риторично Борисов, допълвайки, че това показва колко „лицемерни“ и „подли“ са от левицата. „Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат: Борисов избра главния прокурор“, разконспирира ги той и подчерта, че не им се е хванал.

„Те сега се чудят какво да направят и казват: „Професионалните му качества са добри“. Ама ние не избираме булка. Ние избираме главен прокурор“, натърти премиерът.

Той подчерта, че познава Гешев толкова, колкото и всички останали и се основава изцяло на професионалните качества и избора.

С Христо Иванов така го променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите – съдии, обобщи Борисов.

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът за главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 „за“ и 4 „против“.

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в „Държавен вестник“. Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

На 14 ноември на пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 „за“ и 4 „против“.

Вчера прокурори и следователи изразиха възмущението си от „недостойната компроматна кампания“ срещу Гешев.

По-рано днес президентът Румен Радев обяви, че ще се произнесе с решение за назначаването на Иван Гешев в обозрим срок.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ