Пътят към манастира – да преживееш магията на Рилската света обител или да живееш прохлада за ден

Движение с търпение. В колона по един. Само глупците напъват да изпреварят… и отиват цели два метра по-напред по километричния път, навсякъде със завои, към Рилската света обител.

Трафик към Рилския манастир. Всяка събота, неделя, почивен и празничен ден. Колони с по 8-12 коли се изтеглят към планината. Трафикът хваща още след Пастра. До там за по-пъргавите и нетърпеливи пътят позволява движение според скоростта, с изпреварване и разреждане на колоната. След това обаче започват завоите и предприемането на изпреварване е рисково за изпреварващия и всички останали. Освен че е неефективно, защото колоните са с по десетина коли и ефективността, че ще превариш една кола е никаква.

Много, отвсякъде се отправят към Рилския манастир традиционно в топлите месеци. Светата обител, емблема на България и православието, е притегателна точка за туристи от цял свят. Любимо място е и за много от района, които търсят прохлада за ден.

А стигнеш ли до манастира – там е предизвикателството да намериш място за паркинг. Колите са безброй. Даваш сигнал за паркинг на първото възможно местенце в уширението на пътя, без значение че още си далечко от манастира. Безброй паркираните коли продължават около манастира и далеч нагоре в гората. До Кирилова поляна и още по-далеч. Колите са там, а пътниците от колите ползват ефективно безброй живописните местенца за пикник и почивка в рилската прохлада. А въздухът – чистотата е с коментар. Множество скари дразнят хората на пост или диета.

Пътят към манастира – пътят да преживееш магията на Рилската света обител или да живееш прохлада за ден.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене