Бисер Петков за скандалната Стратегия за детето

Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година, твърди министърът

Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните услуги са прокарани положения от спряната Стратегия за детето. Това категорично е несъстоятелно.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на „Здравей, България” по повод на протестите на родители срещу промените в два закона –  за  социалните услуги и за закрила на детето.

„Няма Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 г. Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година и по който работата не продължава. /…/

Подготовката на проекта за национална стратегия 2019-2013 г. и на закона за социалните услуги се извършваше по различно време от различни екипи и не приемам съмненията и хипотезата, че едва ли не тихомълком, със Закона за социалните услуги са прокарани положения от Стратегията”, каза министърът.

Бисер Петков коментира и случая с падналото от втори етаж дете на година и три месеца. По думите му вероятно родителите на детето ще бъдат глобени за това, че са го оставили без надзор.

„Задълженията на всички, които полагат грижи за деца, са записани в Закона за закрила на детето.

От социално подпомагане са се самосезирали от публикациите в медиите и екипи от социални работници са посетили дома на детето, което падна от втория етаж, докато родителите му спели.

Социалните работници са посетили и болничното заведение, провели са срещи и са установили, че условията, в които се отглежда детето са нормални, посрещат се потребностите му, свързани с възрастта.

Надявам  се, че това дете ще се възстанови и това за тях ще бъде урок. В никакъв случай не става въпрос за отнемане на дете. Родителите са пожелали да получат психологическа подкрепа”, обясни министърът.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене