Около ЮЗУ: Казуси, скандали, пак казуси и пак скандали! Раследване на Топ Преса показва: Ректорът на ЮЗУ дължи близо сто бона на вече бивш приятел и свой подчинен?!

Историята, за която никой не говори, но за която огромна болка таи един от най-изтъкнатите преподаватели в Югозападния университет доц. д-р Иван Глушков – доцентът, успял да осъди своя работодател и вече бивш приятел на няколко инстанции за неплатени лични задължения на колосални суми, давани на доверие.

Доц. д-р Иван Глушков винаги е минавал като един от най-ерудираните и най-добрите преподаватели в катедра „Спорт“ във факултета по „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“. Освен това той винаги е бил от най-близкото обкръжение както на бившия ректор проф. Иван Мирчев, така и на сегашният проф. Борислав Юруков. Или поне до скоро!

Поколения студенти са минавали през задължителното обучение по Спорт, а преподавателят доц. Глушков се слави като човек с безупречна репутация, отдаденост на науката и студентите, и безспорни професионални качества. Освен като преподавател доц. Глушков е и известен бизнесмен и хотелиер в гр. Банско и София, като години наред стопанисва едно от най-уютните семейни хотелчета в града – хотел Алпин, а отскоро е и собственик на хотел Банско в кв. Драгалевци в столицата. Името на хотела в Банско също не е случайно, като той е построен върху имот наследствен за доцента и неговата сестра – проф. д-р Магдалена Глушкова (вече бивш преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“) – многократен републикански шампион по ски, петкратен вицешампион в слалом, и изтъкнат спортист по фигурно пързаляне от близкото минало. Освен уютни и предпочитани от любителите на зимните спортове и на това да се скриеш и усамотиш в кв. Драгалевци, двата семейни хотела, са и доста доходоносни и позволяват на брата и сестрата да водят висок стандарт на живот.

Именно този висок стандарт и средствата, с които разполагат фамилия Глушкови, е бил предпоставка проф. д-р Борислав Юруков да потърси на заем от вече бившия си приятел немалка сума (нашето проучване откри,че става дума за около 100 000 лв.), като парите били взети под претекст, че трябват само за няколко месеца и ще бъдат върнати обратно в срок.

Нещо повече, тъй като договорът бил между „приятели“, дори не била упомената дължима лихва, задължителна при парични заеми. Доверието между „приятелите“ обаче скоро било нарушено, когато проф. Юруков спрял да плаща своите вноски по заема, и било крайно разрушено, когато професорът категорично отказал да плати каквото и да е!

И тогава започнала сагата и поредицата от срамни съдебни дела, които доц. Глушков се наложило да заведе пред съда, за да си върне това което е негово и да докаже задължението на Ректора, и да получи парите си обратно. Нашият източник сподели, че делата били водени под нечуван натиск и заплахи доц. Глушков да оттегли жалбата си и да преглътне сумите, които проф. Юруков му дължи, и то с риска да остане без работа, а и нещо повече – да лиши и от работа своя близка, с която той има отношения, също преподавател в университета.

Разбира се и достойно за похвала доц. Глушков не се поддал на натиска и шантажа, и продължил да търси справедливост от българските съдилища, като само след няколко месеца справедливостта възтържествувала и след решение в негова полза, той се сдобил с изпълнителен лист и успял да наложи запор върху възнаграждението на своя работодател и да получи дължимите суми и то в едно със сторените по делото разноски и дължимите лихви от момента в който задължението е станало изискуемо.

По фрапантното от този случай за нашата редакция обаче остава следното – защо и с какъв мотив е била взета подобна огромна сума пари, с какъв след това, мотив и с какви очи, не кой да е, а цял Ректор на едно от най-уважаваните висши учебни заведения не само в България, а и по света, отказва да върне тези пари и какъв е този човек, който може да си позволи да вземе пари, да забрави да ги върне, да отрича на няколко инстанции това си задължение, и след това да допусне да бъде осъден пред български съд като длъжник и да допусне възнаграждението му да бъде запорирано за периода докато не заплати дълговете си.

За какъв морал може да се говори в такъв случай? Особен, ректорски!?

Очакваме отговорите ви професоре – изчистете името си!

Нашата редакция с удоволствие ще ви даде тази възможност!

Потърсихме и доц. д-р Иван Глушков за коментар на така представената ни информация, като той потвърди за делата, водени срещу проф. Юруков, но не пожела да даде интервю и да предостави повече детайли. Спомена обаче, че вече си е получил сумите, но още текат процедури по казуса и загатна и за други потърпевши, но с по-малки суми и обеща, че в скоро време, когато всичко приключи да разкаже и още по-интересни истории за „дружбата“ и отношенията си с Ректора, който той считал за добър и близък приятел повече от 20 години.
Благодарим и на преподавателката, която потърси нашата медия да разгласи на всеослушание за некоректността на Ректора на ЮЗУ „Н. Рилски“, като тя е също една от потърпевшите и тя също счита, че има и други засегнати или изгоряли финансово преподаватели давали заеми без покритие на своя работодател, като нашата медия е на разположение да разкаже и за другите такива случаи.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене